به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان همچنان با مشکل نانهای بی کیفیت دست و پنجه نرم می کند هر چند که به دلیل پخت نانهای حجیم و با وزن بالا در این استان کیفیت این نانها به صورت معمول از سایر نقاط کشور بسیار پائین تر است اما نمی توان از تاثیر آردهای بی کیفت نیز که وارد این استان می شود چشم پوشی کرد.
علیرغم وعده هایی که در خصوص بهبود کیفیت نان در کرمان در زمان مدیریت سه استاندار کرمان داده شده است اما مردم شهر کرمان برای یافتن نانی که بتوان آن را به سادگی مصرف کرد باید خیابانهای این شهر را زیر رو کنند.
هر چند گران شدن نرخ نان میزان خرید این کالا که غذای اصلی ایرانیان را تشکیل می دهد کاهش داده است اما هیچ تاثیری برکیفیت نان که نقش عمده ای در سبد خرید خانوارها دارد نگذاشته است.
ادامه این روند و نظارت ضعیفی که بر بهبود کیفیت نان صورت می گیرد این سوال را در ذهن مصرف کنندگان ایجاد می کند که چرا پس از گذشته چندین سال از آغاز موج جدید بازرسیها از نانواییهای کرمان توسط مدیران ارشد کرمان هیچ افزایش کیفیتی در این بخش روی نداده است و حلقه مفقود شده در این چرخه کجاست؟
در این میان برخی نانواهای آموزش ندیده را مقصر نانهای کلفت و بی کیفیت می دانند و برخی نیز تنورهای نانوایی را دلیل اصلی این امر دانسته اند که هر دو دسته نیز اقدام به آموزش نانواها و تغییر دستگاههای پخت زده اند اما قصه نانهای کرمان همچنان ادامه یافته است.
ادامه این روند و نظارت ضعیفی که بر بهبود کیفیت نان صورت می گیرد این سوال را در ذهن مصرف کنندگان ایجاد می کند که چرا پس از گذشته چندین سال از آغاز موج جدید بازرسیها از نانواییهای کرمان توسط مدیران ارشد کرمان هیچ افزایش کیفیتی در این بخش روی نداده است و حلقه مفقود شده در این چرخه کجاست؟ |
سوال مردم کرمان: |
از سوی دیگر با اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها که گفته می شد نتیجه آن بهبود کیفیت نان و در نهایت کاهش مصرف بود وزن نانها در کرمان کاهش یافت و قیمت این محصول نیز با افزایش مواجه شد اما نتیجه اصلی این طرح که بهبود کیفت نان و در نهایت کاهش مصرف بود عاید نشد.
زیرا هر چند میزان خرید در هر نوبت کاهش یافته است اما از سوی دیگر به دلیل غیرقابل مصرف بودن نانها پس از یک روز مردم مجبورند با دور ریختن نانها اقدام به تهیه نان جدید کنند و که همین مسئله تنور داغ نان خشکی ها را تا حدودی گرم نگه داشته است.
اما آنچه که در این میان قابل تامل است چانه زنی خریداران با نانواها بر سر چانه های نان است.
با اعلام قیمت نان بر اساس وزن چانه های نان نانواها با افزایش چانه های نان آنها را با قیمت بیشتر از نرخ مصوب به مردم می فروشند.
این مسئله نیز موجب سردرگمی خریداران و سوء استفاده برخی واحدهای ناوایی می شود.
تنور نان خشکی ها داغ است/ بهبود کیفت نان در خم وعده های عمل نشده
اما آنچه که همچنان به عنوان مشکل اصلی مردم کرمان مطرح است عدم وجود نان مرغوب در این شهر است که این امر در مناطق محروم و شهرستانها وضعیت نامناسب تری نیز پیدا می کند.
هنوز مردم کرمان به یاد دارند که برخی مدیران استان کرمان همراه با رسانه ها در نانوایی های این استان حاضر می شدند و وضعیت طبخ نان را کنترل می کردند اما از آن روزها تا کنون هیچ تغییری در راستای حل مشکل مردم صورت نگرفته است.
کیفیت پائین آردهای وارداتی به کرمان حلقه مفقود نانواها
در این میان نانواها و بسیاری از مردم شهر حلقه مفقوده نانوایی های کرمان را آرد بی کیفتی می دانند که تحویل نانوایی های کرمان می شود.
محمد ایرانمنش، یک نانوای آزاد پز در گفتگو با مهر اظهارداشت: گلایه اصلی مردم در زمان تهیه نان کیفیت پائین طبخ است اما در این میان کسی نمی پرسد چرا نان بی کیفیت است و در اکثر مواقع نیز نانواها را مقصر می دانند.
نانواها بی تقصیرند آرد کیفیت ندارد!
وی گفت: نان را باید در بازار آزاد با قیمت بالا تهیه کنیم اما متاسفانه در بسیاری از مواقع آرد موجود در بازار از کیفت مطلوب برخوردار نیست و به همین دلیل هر کاری نیز که در زمان خمیر کردن و پختن نان انجام دهیم بی فایده است و درنهایت نان از کیفیت مطلوب برخوردار نیست.
ایرانمنش ادامه داد: طبیعتا وقتی کیفیت نان مطلوب نباشد میزان دور ریز هم زیاد می شود هر چند که نمی توان از تاثیر روند عادی پخت نان نیز به خصوص در زمان خمیر کردن آرد چشم پوشی کرد اما اگر آرد مطلوب در اختیار نانوا قرار گیرد مردم هم نان مطلوب مصرف می کنند.
مردم دنبال نان با کیفیت هستند
علی خسروی، دیگر نانوای کرمانی در خصوص وضعیت کیفیت نان در کرمان گفت: نمی توان گفت که همه نانواییها نان بدون کیفیت در اختیار مردم قرار می دهند زیرا با افزایش قیمتی که صورت گرفته مردم سعی می کنند نان با کیفیت خریداری کنند.
وی در خصوص دلیل بی کیفیت بودن نان در کرمان گفت: برای رفع مشکل نانواییها مسئولان تصمیم گرفتند تعداد نانوایی های آزاد پز که سهمیه آرد دریافت نمی کنند را افزایش دهند اما کسی از این افراد سوال نکرد که آیا پخت نان را نیز می توانند انجام دهند.
خسروی با اشاره به افزایش سریع تعداد نانوایی ها در کرمان گفت: این امر باعث ایجاد رقابت در این قشر نشده است زیرا بسیای از آزاد پزان آموزش لازم را ندیده اند و نان بی کیفیت تحویل مردم می دهند و در مواردی با افزایش وزن خمیر قیمت نان را نیز زیاد می کنند.
محمد عزیزی دیگر نانوای کرمانی نیز گفت: در مناطق محروم شهر همچنان مشتری اصلی نانوایی ها افاغنه و اتباع بیگانه هستند و در صف ناوایی ها تعداد افاغنه دو برابر ایرانی ها است پس باید گفت که افزایش نرخ نان تاثیری بر میزان فروش و خرید نان نگذاشته است.
وی ادامه داد: مردم سعی می کنند نسبت به نیاز هر وعده غذایی خود نان تهیه کنند و تنها میزان دفعات خرید افزایش یافته است.
باید نان سبک را در کرمان به مردم عرضه کرد و برای این امر باید نانواها را آموزش داد و دستگاههای موجود را تغییر داد اما هم اکنون دستگاههای جدیدی که وارد بازار شده است و به صورت مکانیزه نان تولید می کنند نیز نان حجیم و بی کیفیت تولید می کنند و کیلویی به مردم می فروشند که بار اقتصادی بیشتری را نیز به مردم تحمیل می کند |
یک نانوای کرمانی: |
عزیزی در خصوص کوچک شدن نانها نیز گفت: نان را مطابق نرخنامه ای که در اختیار ما قرار گرفته است و بر طبق همان وزن و قیمت در اختیار مصرف کننده قرار می دهیم.
وی ادامه داد: باید در نظر گرفت که به همان نسبت هم نرخ آرد افزایش یافته است و در این میان نانواها ذی نفع نیستند.
وی افزود: به نظر من برای بهبود کیفیت نان در کرمان باید روش پخت نان را در استان تغییر داد چون برای تولید هر نان در کرمان با مصرف آرد بیشتر و سنگین تر نانی که تحویل مشتری داده می شود دارای کیفیت کمتری نسبت به بسیاری از استانهای دیگر است.
عزیزی گفت: باید نان سبک را در کرمان به مردم عرضه کرد و برای این امر باید نانواها را آموزش داد و دستگاههای موجود را تغییر داد اما هم اکنون دستگاههای جدیدی که وارد بازار شده است و به صورت مکانیزه نان تولید می کند نیز نان حجیم و بی کیفیت تولید می کنند و کیلویی به مردم می فروشند که بار اقتصادی بیشتری را نیز به مردم تحمیل می کند.
اسدی افزود: با این آرد بی کیفیت نانوا نمی تواند نان مطلوب تولید کند و نتیجه آن چیزی است که می بینید.
آرد بی کیفیت نان بی کیفیت تولید می کند
احمد اسدی دیگر نانوای کرمانی که به گفته مشتریانش نان مطلوب پخت می کند گفت: وضعیت آرد در کرمان بسیار نا مطلوب است و به نظر می رسد آردی را که در سایر استانها مشتری ندارد به کرمان می فرستند زیرا کرمان وارد کننده گندم از سایر استانها است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر با افزایش تعداد نانوایی ها و استفاده از افراد کم تجربه در این کار معمولا روال طبخ نیز طی نمی شود زیرا خمیر باید مدتی بماند اما اینگونه نیست و نانوا بلافاصله بعد از خمیر نان اقدام به پخت می کند و نان تولید شده هم بسیار بی کیفیت می شود.
وی در خصوص تغییر سیستم تولید نان در کرمان نیز گفت: اینکه برخی نانها از کیفیت کمتری برخوردارند امری واضح است اما طی این مدت ذائقه مردم نیز با این نانها هماهنگ شده است و به سادگی نمی توان نوع نان تولیدی در کرمان را تغییر داد ضمن اینکه در این خصوص طی سالهای اخیر بسیار صحبت شده است اما عمل نمی شود.
چرا وعده ها در خصوص بهبود کیفیت نان محقق نشده است
یک زن خانه دار کرمانی نیز با انتقاد از کیفیت بسیار پائین نان در کرمان افزود: در روزهای ابتدایی اجرای طرح هدفمندی یارانه ها و گران شدن نان برخی نانواییها سعی می کردند با پخت بهتر و اضافه کردن برخی داروهای محلی به نان مردم را جذب کنند اما با گذشت تاب و تابهای روزهای ابتدایی در حال حاضر نان با افت شدید کیفیت مواجه شده است.
وی گفت: نانهای آزاد پز کیفیت بهتری دارند اما نانوایی های رسمی نان بسیار نامرغوبی را به مردم ارائه می دهند.
زهرا سلطانی با طرح این سوال که چرا مسئولان نظارت نمی کنند و چرا با وجود وعده های داده شده کیفیت نان بهتر نشده است گفت: هم اکنون به دلیل گران شدن نان مجبوریم نانهای بی کیفیت را استفاده کنیم.
گرانی میزان خرید نان را کاهش داده است نه کیفیت نان
وی گفت: در واقع همین گران شدن نان که فشار زیادی را به مردم وارد می کند موجب کاهش خرید شده است اما کیفیت نان هیچ تاثیری بر کاهش نداشته است.
وی ادامه داد: هنوز هم مجبوریم برخی از این نانها را به نان خشکی ها بفروشیم و از فروش آنها دوباره نان بخریم تا بتوانیم بخشی از افزایش قیمت را جبران کنیم.
امین مرادی نیز با اشاره به به اینکه برخی نانوایی ها نانهای بسیار بی کیفیتی را به مردم می دهند و در برخی موارد نیز به بهانه بیشتر بودن وزن چانه نان را با دو برابر قیمت می فروشند در نهایت هم مصرف کننده وقتی می بیند به جز تعدادی محدودی نانوایی بقیه نانهای بی کیفیت دارند مجبور است از بین بد و بدتر یکی را انتخاب کند.
مرادی گفت: جالب اینکه ناوایی لواش که بسیار مورد استقبال مردم کرمان است در این شهر وجود ندارد و در این میان فقط برخی نانواییهای سنگگ کرمان نان مطلوب تولید می کنند و بقیه همچنان به تولید نان بی کیفیت ادامه می دهند.
این شهروند کرمانی گفت: گفته می شد با گران شدن نان و برداشتن یارانه ها به افاغنه فشار می آید اما هنوز در هر صف نانوایی باید پشت سر چند افغانی چندین دقیقه منتظر بمانیم.
وی ادامه داد: وزن نانها نسبت به گذشته بسیار کمتر شده است در عوض قیمت گرانتر شده است و کیفیت هم مطلوب نیست.
مردم کرمان قدرت انتخاب در خرید نان ندارند
محمد زنگی آبادی دیگر شهروند کرمانی افزود: نانهایی که در کرمان طبخ می شود قدرت انتخاب را از مردم می گیرد زیرا اکثر نانوایی های یک نوع نان را پخت می کنند و وزن نانها هم زیاد است در حالیکه در سایر استانها نانهای لواش و با وزن کم و با دور ریز بسیار کمتر از نانهای موجود در کرمان تولید می شود و مورد استقبال هم قرار می گیرد.
نانهای بی کیفیت کیلویی فروخته می شوند
این شهروند کرمانی ادامه داد: نانهایی هم که به اصلاح با ماشینهای مکانیزه پخته می شود یکی از بدترین کیفیتها را در کرمان دارند و جالب اینکه کیلویی فروخته می شوند و در مقایسه با سایر نانوایی ها هزینه بیشتری را نیز به مردم تحمیل می کنند.
این شهروند افزود: نانواهای کرمان از مهارت لازم برخوردار نیستند و یا حداقل نمی خواهند نان مطلوب تولید کنند زیرا برخی افراد بدون طی کردن مراحل مختلف نان را بلافاصله بعد از خمیر کردن و با افزودن جوش شیرین طبخ می کنند و نتیجه این می شود که اکثر نانهای خریداری شده راهی نان خشکی ها می شوند.
وی ادامه داد: اینکه می گویند آرد نیز مطلوب نیست حقیقت است زیرا به نظر می آید گندمی وارد کرمان می شود که کیفیت مطلوب ندارد.
آنچه مردم می خواهند
هم اکنون مردم از مسئولان کرمان توقع دارند بحث کیفیت نان را از حالت شعاری خارج کنند و اقدامات عملی را در راستای بهبود وضعیت نان انجام دهند.
آموزش نانواها، جریمه نانواییهای متخلف، استفاده از آرد مرغوب و تنوع نان موجود در استان کرمان و همچنین توجه ویژه به پخت نان در شهرستانها از خواسته های مردم کرمان است.
..............................
نظر شما