به گزارش خبرنگار مهر، کمبود صنایع تبدیلی و کارخانجات روغن کشی سبب شده تا زیتونکاران استان بهره چندانی از درآمد این محصول نبرند.
در حال حاضر چهار کارخانه روغن کشی زیتون در استان فعال است که تولیدات استان را فرآوری می کند.
با توجه به نقش و اهمیت زیتون و فرآوردههای آن در سلامت جامعه و نیاز به واردات روغن، توسعه کارخانجات روغن کشی و فرآوری محصول زیتون در استان ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
بر اساس مطالعات انجام شده، این استان برای ایجاد و توسعه باغات زیتون تا وسعت 160 هزار هکتار قابلیت دارد، توسعه باغات با محوریت زیتون، گردو، فندق در قالب 3 طرح (زیتون، طوبی و طرح تغییر کاربری اراضی شیبدار به باغات مثمر) که با اصول فنی و متدهای روز احداث می شود و درحال حاضر بیش از 13 هزار هکتار باغ زیتون، گردو، فندق در استان ایجاد شده است.
مدیرباغبانی جهادکشاورزی گلستان گفت: سطح موجود باغات استان تا پایان سال 89 به 38 هزار و 241 هکتار رسید.
قاسم حسینعلی افزود: از این میزان 14 هزار و 380 هکتار آن مربوط به سطح کشت باغات زیتون است که معادل 38.7 درصد می شود.
وی اظهار داشت: از مجموع باغات زیتون استان نیز چهار هزار و 160 هکتار به باردهی رسیده اند.
وی عنوان کرد: تولید دانه زیتون استان در سال 89 معادل 6 هزار تن بوده است و پیش بینی می شود در سالجاری تولید دانه زیتون با اقدامات هدایتی و حمایتی که انجام شده است به بیش از 7 هزار تن برسد.
مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان گلستان گفت: استان گلستان به لحاظ توسعه باغات زیتون در مقام دوم کشور و در زمینه تولید دانه زیتون مقام هفتم کشور را داراست.
حسینعلی افزود: توسعه باغات با محوریت زیتون، گردو، فندوق در قالب 3 طرح زیتون، طوبی و طرح تغییر کاربری اراضی شیب دار به باغات مثمر اجرا شد.
وی ایجاد اشتغال، افزایش درآمد اقتصادی، جلوگیری از مهاجرت، ارز آوری، تأمین میوه و روغنی خوراکی سالم و مفید، استفاده بهینه از اراضی کشاورزی کم بازده، جلوگیری از فرسایش خاک و ... با حمایتهای فنی و اعطای تسهیلات بانکی بلند مدت را از جمله اهداف اعلام کرد.
مدیرجهادکشاورزی گنبد کاووس نیز، سطح زیرکشت باغات زیتون شهرستان را 5 هزار هکتار اعلام کرد و افزود: پیش بینی می شود حدود چهار هزار تن محصول از این باغات برداشت شود.
احمد قاضی اظهار داشت: هزار تن از این محصول تولیدی به صورت کنسروی و بقیه بصورت زیتون روغنی به بازار عرضه می شود.
وی از افزایش 50 درصدی باغ های بارده زیتون در شهرستان خبر داد و گفت: با اینکه خسارتهای وارده ناشی از سرما زدگی و خشکسالی در سالیان گذشته باعث کاهش چشمگیر محصول شده بود، اما با اجرای طرح اصلاح باغات زیتون میزان عملکرد این محصول افزایش یافت.
قاضی، شمار بهره بردارن باغی این شهرستان را هزار و 200 خانوار بیان کرد و گفت: بیش از 10 هزار نفر در روز کار برداشت محصول زیتون در شهرستان فعالیت دارند و پیش بینی می شود، درآمد حاصله از برداشت این محصول به 30 میلیارد ریال برسد.
مدیرجهادکشاورزی گنبد کاووس گفت: زرد زیتون، روغنی، ماری، میشن، اریکسین و کورنایکی از جمله ارقام مورد کشت زیتون در شهرستان است و زرد زیتون و روغنی بیشترین ارقام کشت را تشکیل می دهد.
قاضی با بیان اینکه روغن زیتون تولیدی شهرستان به دلیل شرایط اقلیمی خاص از نظر کیفیت در جشنواره زیتون کشور رتبه اول را کسب کرده است و مصرف کنندگان زیادی در بازارهای داخلی و خارجی دارد، افزود: محصول تولیدی این شهرستان توسط 4 کارخانه روغن کشی استحصال می شود.
زیتون از گیاهان پرخاصیت به شمار می رود و هم میوه و هم روغن آن فواید بسیاری برای بدن انسان به ویژه بیماران قلبی و عروقی دارد.
زیتون و روغن آن برای کاهش کلسترول خون، شادابی پوست، رفع بیماریهای گوارشی، تقویت سیستم گوارشی، تنظیم قند خون، پیشگیری از سرطانها و ... مفید است اما متاسفانه در کشور ما از روغن آن کمتر بهره گرفته می شود.
هم اکنون سرانه مصرف روغن زیتون در کشور ما 160 گرم است که در مقایسه با برخی کشورهای اروپایی که کمترین میزان مصرف را دارند، 10 کیلوگرم پایین تر است.
نظر شما