به گزارش خبرنگار مهر، اجرای موسیقی محلی لرستان اعم از موسیقی لری و بختیاری توسط خوانندگان معروف لرستان در سالن اندیشه حوزه هنری تهران موجب استقبال کم نظیر مردم از برنامه های این گروهها شد به طوریکه مشتاقان ساعتها قبل از آغاز برنامه برای حضور در مراسم به محل برگزاری کنسرت ها آمده بودند.
مدیر اجرایی ویژه برنامه در جرگه عشاق حوزه هنری لرستان در این رابطه گفت: آواهای سنتی گروههای موسیقی استان توسط هنرمندان برجسته لرستانی در این برنامه برای بازدیدکنندگان اجرا می شود.
فرشاد سیفی افزود: در طول سه روز برگزاری ویژه برنامه در جرگه عشاق، روزانه از ساعت 19 الی 20 و 30 دقیقه گروههای سنتی و بومی به اجرای موسیقی می پردازند.
وی ادامه داد: در اولین روز از برگزاری این ویژه برنامه گروه موسیقی زاگرس با حضور ایرج رحمان پور، در دومین روز گروه موسیقی فلک الافلاک با حضور سیف الدین آشتیانی و رضا اسدی و در شب اختتامیه گروه موسیقی فلک الافلاک با حضور بهمن اسکینی به اجرای موسیقی می پردازند.
بنابر این گزارش دومین ویژه برنامه در جرگه عشاق تا 21 مهرماه در حوزه هنری کشور با ارائه برنامه های متنوع هنری در حال اجرا است.
رئیس حوزه هنری استان لرستان نیز در گفتگو با مهر با تاکید بر استقبال کم نظیر مردم از ویژه برنامه در جرگه عشاق، اظهار داشت: شب گذشته در هنگام برگزاری برنامه موسیقی بیش از 700 نفر از برنامه استقبال کردند به طوریکه سالن مملو از جمعیت بود.
شیرزاد نعمتی نیا با اشاره به اجرای مطلوب برنامه ها در دو روز گذشته، یادآور شد: بسیاری از علاقمندان به موسیقی لری از یکی دو ساعت قبل از آغاز برنامه برای شرکت در مراسم در حضور پیدا کردند که این امر حکایت از علاقه مردم کشورمان به موسیقی لری دارد.
بنابر این گزارش، بر اساس کاوشهای باستان شناسی در مناطق لرنشین، تصویری پایکوبی بر قطعهای سفالی به دست آمده که قدمت موسیقی در این منطقه را به هزاره چهارم پیش از میلاد مسیح رقم میزند.
همچنین از آثار و شواهد به دست آمده در این مناطق تصاویری از آلات موسیقی دوران مانند شیپور و تنبور بر روی ظروف نقره وجود دارد که حاکی از رواج موسیقی نزد این قوم در عهد ساسانی است. امروزه نیز برخی از نغمههای باستانی در قالب مقامهای موسیقی قومی باقیمانده است.
موسیقی آوازی یا کلامی از کهن ترین موسیقیهای لرستان است. این نوع موسیقی بیشتر در مراسم عروسی، سوگواری و فعالیتهای روزمره زندگی عشایر و روستائیان و توسط زنان و برخی موارد نیز توسط مردان اجرا می شود.
همچنین در موسیقی لرستان به آواهای حماسی نیز پرداخته شده است. از انواع آواهای حماسی می توان به شیرین و خسرو که برخی آن را نظامی خوانی خوانده اند اشاره کرد و از بهترین افرادی که در اجرای آواز شیرین و خسرو تبحر بسیار داشته اند مرحوم استاد علیرضا حسن خانی بوده است.
موسیقی کار نیز یکی از بخشهای موسیقی آوازی لرستان است. در گذشته های نه چندان دور زنان و مردان روستایی و عشایر به هنگام کار روزانه مانند برزگری، کشاورزی، شیر دوشی، مشکه زنی، برنج کوبی و ... برای کاهش خستگی ناشی از کار و بیان آمال و آرزوهای خود آوازهایی می خواندند.
آواهای مربوط به "لالایی" که در گویش محلی به آن "لاوه لاوه" می گویند نیز بخشی از موسیقی آوازی لرستان را به خود اختصاص داده است.
موسیقی سازی لرستان نیز آنچنان که از نامش پیداست با استفاده از سازهای بومی و توسط نوازندگان محلی اجرا می شود. مقامهای این نوع موسیقی شامل مقامهای شادی، مقامهای سوگواری، مقامهای مذهبی، مقامهای حماسی، مقامهای دلتنگی و عاشقانه است. سرنا، دهل، کمانچه (تال)، تنبک (تمک)، دوزله و بلور از جمله سازهای لری هستند.
موسیقی سوگواری نیز بخشی از موسیقی سازی لرستان است. نوع ساز مورد استفاده در موسیقی سوگواری لرستان دهل و سرناست. موسیقی سوگواری بیشتر جنبه آیینی دارد و در مراسم عزاداری از روزگار کهن تاکنون اجرا می شود.
موسیقی لرستان یکی از پرطرفدارترین موسیقی های محلی در کشور است که در برنامه های مختلف مورد استقبال علاقمندان قرار می گیرد.
نظر شما