به گزارش خبرنگار مهر، در حال حاضر حدود 195 کیلومتر راه آهن در خاک لرستان قرار دارد که از این میزان تعداد 7 ایستگاه (از ایستگاه دورود تا ایستگاه تنگ پنج منطقه پاپی) تحت مدیریت اندیمشک و مابقی آن یعنی تعداد 6 ایستگاه (از دورود تا ایستگاه نورآباد) تحت مدیریت اراک قرار داشت.
با این اوصاف سالهاست که اداره کلی با نام و عنوان لرستان در خاک خوزستان باقی مانده و همین امر زمینه نارضایتی مردم استان را فراهم کرده بود تا اینکه با پیگیری های رسانه ها و مدیریت وقت استان لرستان در سفر دوم هیئت دولت ایجاد اداره کل راه آهن به مرکزیت لرستان به تصویب رسید.
این در حالیست که پس از طی شدن چهار سال از سفر دوم هیئت دولت در زمان وزارت علی نیکزاد وزیر راه و شهرسازی و با پیگیری های مسئولان و نمایندگان استان مصوبه ایجاد اداره کل راه آهن لرستان عملیاتی و مدیر کل این اداره نیز منصوب شد.
نقشه قدیم اداره کل راه آهن لرستان
در نهایت طی هفته های اخیر راه آهن جمهوری اسلامی ایران خبری را روی خروجی سایت خود قرار داد که به نظر می رسد گام مهمی در راستای تحقق مطالبه 70 ساله مردم لرستان بود.
در این خبر که بر روی سایت وزارت راه و شهرسازی نیز قرار گرفت در راستای اجرای مصوبه هیئت مدیره شرکت راه آهن و مصوبه سفر استانی هیئت دولت به لرستان در خصوص ایجاد اداره کل راه آهن لرستان و تغییر مرزبندی ادارات کل مستقر در محور جنوب کشور، مرزبندی اداره کل راه آهن لرستان تغییر کرد.
در مرزبندی های جدید اداره کل جدید راه آهن لرستان با مرکزیت دورود ایجاد شد که محدوده جغرافیایی تحت پوشش آن از ایستگاه مومن آباد تا سوزن خروجی ایستگاه تنگ هفت تعیین شده است.
این در حالی است که اداره کل راه آهن لرستان قدیم نیز به اداره کل راه آهن "زاگرس" به مرکزیت اندیمشک تغییر نام داد و ایستگاه تنگ پنج تا سوزن خروجی ایستگاه هفت تپه به عنوان محدوده جغرافیایی تحت پوشش این اداره کل قرار گرفت.
با این اوصاف بخش عمده ای از ایستگاههای راه آهن موجود در خاک لرستان که پیش از این توسط دو اداره کل در اراک و خوزستان اداره می شد به استان لرستان بازگردانده شد تا این استان اداره کلی را که سالها تنها به نامش بود را در خاک و محدوده جغرافیایی استان داشته باشد.
همچنین یک هفته پس از تاسیس اداره کل راه آهن لرستان طی حکمی از سوی عبدالعلی صاحب محمدی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیر عامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران، علی محمدی به عنوان مدیر کل جدید راه آهن لرستان منصوب و مشغول به کار شد.
اداره کل راه آهن اراک که بخشی از ایستگاههای لرستان زیرمجموعه آن بود
مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران در این حکم خواستار اعمال نظارت بر اجرای مشخصات فنی، استانداردها و معیارهای کنترل کیفیت در همه زمینه ها، تلاش در جهت پیشرفت فیزیکی پروژه ها متناسب با برنامه های ارائه شده، ایجاد بستر مناسب برای خدمت گرفتن توان حمل و نقل ریلی بخش خصوصی، اعمال نظارت های لازم در راستای ارتقاء سطح ایمنی و ارائه خدمات به مشتریان، نظارت بر اجرای قوانین، آئین نامه ها، دستورالعمل های مربوطه از سوی مدیرکل جدید راه آهن لرستان شد.
به هر روی با ایجاد اداره کل راه آهن لرستان یکی از حقوق به حق مردم لرستان زمینه عملیاتی شدن پیدا کرد چرا که تا پیش از این به مدت 70 سال راه آهنی با نام و عنوان لرستان بر روی نقشه خطوط ریلی کشور بود ولی حوزه فعالیت و محل استقرار این اداره کل در استان خوزستان بود و همین امر علاوه بر تعجب هم وطنان موجب گلایه مردم لرستان شده بود.
بنابر این گزارش پیش از تغییر مرزبندی یاد شده توسط راه آهن جمهوری اسلامی ایران مسیر ادارهکل راهآهن لرستان در محور تهران - جنوب به طول 215 کیلومتر خط اصلی از کیلومتر 464 تا 679 در دو استان لرستان به طول 124کیلومتر و خوزستان به طول 91 کیلومتر واقع شده بود.
این اداره کل پیش از این دارای 2 ایستگاه تشکیلاتی دورود در استان لرستان و اندیمشک در استان خوزستان بود و 13ایستگاه بین راهی این مسیر را قارون، بیشه، سپیددشت، چمسنگر، کشور، تنگهفت، تنگپنج، تلهزنگ، شهبازان، مازو، بالارود، گل محک، دوکوهه تشکیل می داد. مرکزیت این اداره کل علی رغم یدک کشیدن نام لرستان در شهرستان اندیمشک استان خوزستان بود.
خطوط ناحیه راهآهن لرستان ابتدا جزء ناحیه جنوب بود ولی در اواخر سال 1324و پس از خروج متفقین از مناطقکوهستانی راهآهنجنوب، بین ایستگاههای دورود و اندیمشک به وجود آمد و نام "اداره کل راه آهن لرستان" را گرفت.
به هر حال از آن روز نزدیک به 70 سال می گذرد تا امروز مطالبه به حق مردم لرستان برای ایجاد اداره کل در داخل استان و رهاشدن از سرگردانی میان اندیمشک و اراک در دولت دهم زمینه تحقق پیدا کند.
به هر روی با راه اندازی اداره کل راه آهن لرستان و انتصاب مدیر کل جدید این اداره امید می رود این اداره کل به صورت مستقل و با اختیارات یک اداره کل در استان لرستان به فعالیتهای خود ادامه دهد.
همچنین با آغاز عملیات اجرایی دو پروژه مهم و زیربنایی راه آهن دورود - خرم آباد - اندیمشک و همچنین دورود - بروجرد - ملایر ایجاد اداره کل در این استان ضروری به نظر می رسید چرا که در افق نه چندان دور لرستان به مرکز ثقل حمل و نقل شمال به جنوب کشور مبدل خواهد شد.
نظر شما