آغازكاردولت شاپوربختيار :
درپانزدهم دي سال 1357 نقشه جديد آمريكا براي آرام كردن مردمي انقلابي آشكار شد. نقشه اين بود كه يك چهره به ظاهر ملي ، ابتدا نخست وزير ايران شود و حاضر باشد كه غير از حكومت اسلامي به برخي از خواسته ها و مطالبات مردم توجه كند. شاه نيز از كشور خارج شود. به عبارت بهتر بختيار مامور بود كه براي جلوگيري ازايجاد حكومت اسلامي همه گونه امتيازي را ولو موقت و دروغين به مردم بدهد . امام خميني( ره) مانند هميشه نستوه و هوشيار بلافاصله حكومت بختيار را غير قانوني خواند و مردم نيز در تظاهراتي كه عليرغم وعده هاي بختيار باز هم به خاك و خون كشيده مي شد ند فرياد برآوردند " نه شاه مي خوايم نه شاپور" و يا "بختيار نوكر بي اختيار" . پس از انقلاب اسلامي برخي از بازماندگان رژيم سابق از امثال بختيار به عنوان افرادي كه مغزمتفكر ملي بودند ياد مي كردند و از اين كه آنان به خارج از كشور گريختند اظهار تاسف مي كردند . اما امام خميني( ره) در هشتم دي ماه سال 1358 در ديدار با گروه امداد تهران خاطر نشان كردند :
" مملكت مال خود شماست، مال جوانهاي ماست... جوانها، جوانهاي دانشگاهي، جوانهاي اداري، آنهايي كه پيوند با ملت داشتند، بازاري، كشاورز، كارگر، همه اينها، آن طبقه بالا به ما كاري نداشتند حالا هم كارشكني ميكنند و همه چيز ميخواهند، مي گويند مغزها فرار كردند، بگذار فراركنند، جهنم كه فرار كردند، اين مغزها مغزهاي علمي نبودند، اين مغزها مغزهاي خيانتكار بودند والا كسي از مملكت خودش فرار مي كند به آمريكا؟! ازمملكت خودش فرار ميكند به انگلستان و زير سايه انگلستان ميخواهد زندگي بكند؟! پيوند ميكند با بختيار (شاپور بختيارآخرين نخست وزير شاه) و امثال بختيار كه مملكت ما را به تباهيكشيدند؟! اين مغزها بگذار فرار كنند، بهتر كه فرار ميكنند، غصه نخوريد براي اينها، براي اينها كه كشته شدهاند غصه نخوريد اينقدرها. برادرها! خودتان بيدار باشيد كه اين مغزهايي كه دارند فرار ميكنند اين مغزهاست كه شما را به تباهي كشيدهاند، اين مغزهاست كه نگذاشتند جوانهاي ما تحصيل كامل بكنند، اينها بايد هم بروند، بايد هم فرار كنند. "
پيام دكتر مصدق :
درچنين روزي در سال 1331 هجري شمسي دكتر محمد مصدق ، نخست وزير، در نطقي راديويي خواستار همكاري همگان با دولت خود شد . او در پيام خود به ملت ايران با اشاره به توطئه هاي انگلستان و ايالات متحده آمريكا، بر همدلي وهماهنگي كليه مسوولان امور تاكيد كرد . پس از اين پيام تظاهرات گسترده اي در حمايت از بيانات مصدق در تهران و شهرهاي ديگر كشور برگزار شد .
در گذشت قطب الدين رازي :
درچنين روزي در سال 776 هجري قمري ، قطب الدين رازي دانشمند بزرگ اسلامي چشم از جهان فرو بست .
وي در زمان سلسله آل بويه در ايران مي زيست . وي بعدها به دمشق رفت و در آن ديار به تربيت شاگرداني چند همت گمارد .
شرح الحاوي در حكمت و شرح الاِشارات در فلسفه از جمله آثار اوست .
در گذشت ادوارد براون :
در چنين روزي در سال 1304 ه ش ادوارد براون مستشرق انگليسي در گذشت . براون كه از خاورشناسان مطرح انگليسي است عمر خويش را صرف مطالعه درباره ايران و تاريخ ايران كرده است . او سال 1305 هجري قمري به ايران آمد و بادنبال كردن تحقيقات كنت دوگوبينو كه به عنوان وزير مختار فرانسه در تهران زندگي كرده بود و كتابش در باره تاريخ باب بود فعاليت پژوهشي خود را ادامه داد . وي پس از بازگشت از ايران و نوشتن كتابي در باره ايران به ديدار ميرزا حسين علي بهاءالله در عكا رفت و در قبرس با يحيي صبح ازل ملاقات كرد و در مجموع وي توانست تحقيقات خود را در چندين مقاله بنويسد و سپس در دو كتاب انتشار دهد. ادوارد براون توانست بيشترين مجموعه كتاب هاي مربوط به بابيان و شيخي ها را كه بيش از 467 مجلد كتاب به زبان فارسي ، عربي وتركي بود و بعضاً خطي بوده جمع آوري و تقديم كتابخانه كمبريج نمايد. ادوارد براون بعدها فعاليت علمي خود در موضوع مسايل باب و بهاء را به كنار گذاشت و آثار ارزشمند فراواني مانند تاريخ ادبيات ايران تاليف كرد . ادوارد براون مستشرق انگليسى در زمينه آثار اديبان و فيلسوفان ايراني بسيار به تحقيق نشسته است بطور مثال او در جلد چهارم تاريخ ادبيات ايران مىگويد: با وجود شهرت و رواج فلسفه ملا صدرا در ايران فقط دو خلاصه سطحى و ناقص از طريقه فلسفى او در السنه اروپائى ديدهام كنت گوبينو چند صفحه راجع به عقائد ملا صدرا نگاشته اما معلومات او ظاهرا بالتمام از درس شفاهى معلمينش در ايران ماخوذ بوده و معلمين هم على الظاهر اطلاع كاملى نسبتبه آن عقايد نداشتهاند .
خلع المستكفي بالله از قدرت :
در چنين روزي در سال 334 ه ق ميلادي خليفه المستكفي بالله خليفه عباسي ابتدا كور شد و سپس از قدرت خلع گرديد .
پس از وي احمد معزالدوله ديلمي از سلسله آل بويه بغداد را به تصرف خويش در آورد. احمد معز الدوله بين سالهاي 332 و 334 ه ق پنج بار وارد قلمرو خليفه عباسي در بين النهرين شد و سرزمين هاي حكومتي وي را از چنگ او در آورد . وي بغداد را هم به تصرف خود در آورد . معز الدوله ديلمي ابتدا به خليفه بغداد احترام بسيار مي گذاشت اما بعدها وي را از قدرت خلع كرد و حتي لقبش را به المطيع بالله تغيير داد . معز الدوله در سال 357 ه ق در گذشت .
تولد لويي بريل :
لويي بريل در چنين روزي در سال 1809 ميلادي در فرانسه متولد شد . او توانست با اختراع خطي خاص براي روشندلان گام مهمي را در ارايه و انتقال مفاهيم به اين قشر از جامعه بردارد . خطر بريل كه هم اكنون توسط دستگاههاي مخصوص بر روي صفحات سفيد ايجاد مي شود ، مجموعه اي از علامت ها و نگاره هايي است كه هريك علامتي خاص براي حرفي خاص تلقي مي شوند و نابينايان با استفاده از اين حروف برجسته ولمس آنها قادر به خواندن كتاب و نوشته مي شوند . در حال حاضر كتاب هاي گويا به شكل مجموعهاي از نوارهاي صوتي و كتابهاي الكترونيكي كه متن كتاب از طريق رايانه و صفحه كليد مخصوص نابينايان و سيستم برجسته نگار و گويا قابل دسترسي است، علاوه بر خط بريل در اختيار روشندلان گذاشته مي شود .
شورش در لندن :
درچنين روزي در سال1642ميلادي شورش تاريخي لندن آغاز شد . شورشيان قصد داشتند با دفاع ازمجلس دربرابرشاه ، قدرت شاه را محدود نمايند . شورشي كه به نوشته برخي مورخين به جنگ داخلي منجر شد . اوليوركرامول نماينده مردمي در اين جنگ پيروز شد و شارل اول به دست نيروهاي مردمي اعدام شد .
تولد اسحاق نيوتن :
در چنين روزي در سال 1642ميلادي ، اسحاق نيوتن فيزيكدان، رياضيدان و فيلسوف انگليسي به دنيا آمد . او پس از تحصيل در دانشگاه كمبريج دست به كشفيات فرواني در حوزه فيزيك زد . وي با نگارش كتاب اصول فلسفه طبيعيه دست به نشر افكار خود در سال 1687 زد . او با كشف قاعده جاذبه عمومي زمين نام خود را در حوزه علم فيزيك در تمامي اعصار ماندگار كرد . نيوتن با چشم دوختن و تفكر به سقوط سيبي از شاخه در خت بر زمين نايل به كشف اين اصل شد . او همچنين عناصر بي اندازه كوچكي را كشف كرد كه شايد امروزه بتوان در حوزه فيزيك نور آنها را فوتون ناميد . و ي همچنين در نظريه نور خود مباحث جديد را در فصل عدسي ها گشوده است . مهمترين كتاب نيوتن اصول طبيعي رياضيات نام دارد كه درآن به شرح قوانين سه گانه حركت پرداخته است. قانون عمل و عكس العمل از مهمترين قوانين او در حوزه مكانيك حركت است .
استقلال برمه :
درچنين روزي در سال1948ميلادي برمه اعلام استقلال كرد . برمه يا ميانمار كشوري است نيمه كوهستاني در جنوب شرقي آسيا . نژاد مردم اين كشور زرد و زبان رايج ميان آنان برمه اي و انگليسي است . و غالب آنان پيرو اديان بودا ، برهما ، اسلام و مسحيت اند . برمه كشورى باستانى است. نخستين سكنه اين سرزمين در سالهاى اوليه ورود مسيحيت در آن اقامت گزيدند. در سال 850 ميلادي در برمه كشور كوچكى تاسيس شد و در قرن يازدهم تحتحكومت واحدى درآمد و دين بودايى در آن رواج يافت. در سال 1044م. يكى از رهبران نظامى برمه به نام «آناوراتا» به نام پادشاه پاگان به سلطنت رسيد و سلسله امپراتورى پاگان را بنياد گذارد كه تا حدود 200 سال ادامه يافت. در سال1287 مغولها برمه را تصرف و ضميمه امپراتورى خويش كردند، بعد از آن برمه به قسمتهاى مختلفى تجزيه شد. در سال 1531 پادشاهى تونگو تشكيل و برمه متحد شد. در حدود سالهاى 1650 تا 1752 ميلادى كه اين سلسله منقرض گرديد اوضاع ناآرام و جنگهاى برمه با امپراتورهاى منچورى و چين موجب تضعيف بيشتر امپراتورى برمه شد. نفوذ انگلستان بر برمه از قرن نوزدهم شروع شد. بين نيروهاى برمه و انگلستان دو جنگ بزرگ به ترتيب در سالهاى1826-1824 و 1855-1852 ميلادى روى داد كه سرانجام با تسلط انگلستان بر اين كشور پايان يافت. در سال 1941م. با هجوم نيروهاى ژاپنى به جنوب شرقى آسيا، برمه نيز توسط آنان اشغال شد. اما در سالهاى آخر جنگ پس از شكست متحدين، نيروهاى متفقين، از جمله چين و انگليس به برمه حمله برده و ژاپنىها را در آن جا شكست دادند. سرانجام برمه در سال 1948م مستقل و داراى حكومت جمهورى گشت. اكنون نام اين كشور ميانمار است.
كنفرانس دارالبيضا :
درچنين روزي در سال1961ميلادي ، كنفرانس سياسي دارالبيضا در مراكش آغاز به كار كرد . دراين كنفرانس كه به همت جمال عبدالناصر رئيس جمهور مصرو سوريه برگزارشد، كشور هاي الجزاير، گانا، گينه، مالي، مراكش و جمهوري متحده عربي شركت كردند . اين كنفرانس با هدف تشكيل بازار مشترك آفريقا تشكيل شد .
كنفرانس خلع يد :
در چنين روزي در سال 1073 ميلادي كنفرانس مذهبي با نام كنفرانس خلع يد به همت پاپ گرگوار هفتم تشكيل شد .در اين كنفرانس كه نمايندگان بيشتر كشور هاي مسيحي مذهب جهان حضور داشتند ، حاضران بر خلع يد امپراتوران كشور هاي مسيحي در انتخاب پاپ ، اسقفها و كشيشها تاكيد كردند .
نخستين انجمن سوسياليستي انگليس :
در چنين روزي در سال 1884 ميلادي انجمن سوسياليستي انگليسي به عنوان نخستين انجمن سازماندهي شده چپگرا در اين حوزه در بريتانيا شروع به كار كرد .
عمل موفقيت آميز آپانديس :
در چنين روزي در سال 1885 ميلادي براي نخستين بار دكتر ويليام گرانت بطور موفقيت آميزي موفق شد آپانديس يك فرد بيمار را از بدن او جدا سازد . نام بيمار مري گاتسايد بود .
اشغال مونت كازينوي ايتاليا :
در چنين روزي رد سال 1944 ميلادي ارتش پنجم بريتانيا حمله خود را به منطقه مونت كازينو در ايتاليا آغاز كرد .
محاصره سئول :
در چنين روزي در سال 1951 ميلادي و در طول جنگ كره ، كره شمالي و چين كمونيست شهر سئول را به محاصره خويش در آوردند . جنگ كره در ژوئن 1950 با حمله كره شمالي به جنوب آغاز شد و درزمان كوتاهي بيشتر اراضي جنوب ، به تصرف نيروهاي شمال در آمد . شهر سئول ماهها در كنترل شمالي ها بود كه نيروهاي آمريكايي و بعدا چند كشور ديگر ازجمله تركيه وارد عمل شدند و بيست وششم سپتامبر شهر سئول از دست شمالي ها خارج شد .
ترور نماينده ساف در لندن :
در چنين روزي در سال 1978 ميلادي ، سازمان مخوف موساد ، سعيد حمامي نماينده ساف در لندن را ترور كرد . نامبرده در امّان به خاك سپرده شد .
محكوميت رژيم صهيونيستي :
در چنين روزي در سال 1991 ميلادي اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد متفقا بر محكوميت رفتار رژيم صهيونيستي با فلسطينيان در مناطق اشغالي تاكيد كردند .
بازگشت كلمب :
در چنين روزي در سال 1493 ميلاي كريستف كلمب آمريكا را در بازگشت از نخستين سفر خود ترك گفت .
جنگ طلبي بريتانيا :
در چنين روزي در سال 1762 ميلادي انگلستان عليه دو كشور اسپانيا و ناپل اعلان جنگ كرد .
اتحاد مثلث :
در چنين روزي در سال 1717 ميلادي اتحاد مثلث سياسي قرن هجدهم ميلادي با عضويت هلند و انگلستان و فرانسه بوجود آمد . فرانسه و انگليس به ابتكار يكي از سياستمداران فرانسه به نام دوبوا در هانور كه مقر فرمانروايي پادشاه انگلستان بود اختلافات خود را حل كردند و در اين روز هلند نيز كه همه جا دنباله رو انگلستان بود ، به اين قرارداد پيوست .
تسخير جزاير پسكادور :
در چنين روزي در سال 1895 مجمع الجزاير" پسكادور " ، بعد از ده سال كه در تسخير سپاهيان فرانسوي بود ،در جنگهاي تاريخي چين و ژاپن به تصرف ژاپنيها درآمد .اين جزاير (64 جزيره كوچك و بزرگ ) 129 كيلومتر مربع مساحت دارد 50 ،سال در تصرف ژاپن بود . جزاير ياد شده روز 28 اوت 1945 به تصرف چينيها درآمد .
تولد ويلهلم لمبروك :
در چنين روزي در سال 1881 ميلادي ويلهلم لمبروك نقاش ، شاعر و مجمسه ساز مشهور آلماني به دنيا آمد . "جوان نشسته " عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد رابرت پريش :
در چنين روزي در سال 1916 ميلادي رابرت پريش كارگردان مشهور كلمبيايي به دنيا آمد . "كازينوي سلطنتي " عنوان مهمترين اثر اوست .
مرگ كاليگولا :
كاليگولا امپراطور روم در چنين روزي در سال 41 ميلادي به قتل رسيد . وي سنگدل و بي رحم ترين امپراطور روم بود .
در گذشت هنري برگسون :
در چنين روزي در سال 1941 ميلادي برگسون فيلسوف فرانسوي در 81 سالگي ديده از جهان فروبست . "خنديدن" عنوان مهمترين اثر اوست . برگسون فيلسوف بر جسته فرانسوي در چنين روزي در سال 1859 ميلادي به دنيا آمد . تكامل خلاقانه عنوان مهمتربن اثر فلسفي اوست . وي در سال 1927 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد . بر گسون مانند افلاطون ، فيلسوفي بود كه مانند شاعران مي نوشت . مع هذا بر گسون تنها يك مرد صاحب سبك و فصيح نبود بلكه يكي از ژرف انديش ترين متفكران تاريخ فلسفه نيز بود . زندگي عقلاني او سيري تحولي داشت. وي به تدريج از مذهب اصلات ماده روي گردانيد و به فلسفه اصالت تصور روي آورد . در آغاز عالمي پر شور بود و در رياضيات استعدادي شگرف داشت . در هفده سالگي وارد دانشسرا شد . در آن زمان تمايلاتي كاملا طبيعت گرايانه داشت . وقتي فارغ التحصيل شد در شهر دانشگاهي كلرمون فران به كار معلمي پرداخت . با مطالعه در آثار فلسفي او مي توان در يافت كه شهود در قاموس فلسفه برگسون نقش عمده اي دارد . وي معتقد است فلسفه واقعي ، تحليل جزيي حيات نيست بلكه تفكر كردن در باب آن به صورت يك كل است . در نتيجه اين نوع تفكر معلوم مي شود كه جهان تنها يك شي مادي واقع در زمان و مكان نيست بلكه چيزي بيش از آن است . وي معتقد است جهان تجلي يا تظاهر نيرو است . به نظر مي رسد كه علم جديد هم اين انديشه برگسون را تاييد مي كند . برگسون افكار خود را در چند كتاب از جمله زمان و اراده آزاد 1889 ، و ماده و حافظه 1896 به رشته تحرير در آورد و سپس سخنراني هايي به عنوان استاد فلسفه در آن دانشگاه ايراد كرد و آنها را به زباني ساده و عامه فهم بيان داشت . در سال 1927 جايزه نوبل در ادبيات به برگسون اعطا شد و اين امتيازي براي يك فيلسوف آكادميك بود .
در گذشت آلبر كامو:
در چنين روزي در سال 1960 ميلادي آلبر كامو نويسنده مشهور فرانسوي دار فاني را وداع گفت . "بيگانه " عنوان مهمترين اثر اوست . وي در سن 46 سالگي در اثر يك سانحه تصادف جان باخت .
كامو در سال 1913 در الجزاير به دنيا آمد و در آنجا بزرگ شد . وي پس از پايان تحصيلات كارهاي گوناگوني را انجام داد و در شمال آفريقا به حرف گوناگوني روي آورد . او پس از چندي به كار روزنامه نگار مشغول شد و به فرانسه آمد . كامو گذشته از كار روزنامه نگاري در فرانسه به نوشتن داستان و نمايشنامه دست زد و در سال 1957 جايزه نوبل اد بي را از آن خود ساخت . فلسفه كامو گاه به اگزيستانسياليسم نزديك مي شود و گاه در پوچي و دردناكي جهان خلاصه مي گردد . نوشته هاي او همگي بوي مرگ و خود كشي يا نوميدي و رنج جاوداني مي دهند . وي با ديد ويژه خود به تجزيه و تحليل حالات رواني قهرمانان داستانهايش مي پردازد و با ژرف انديشي و بد بيني شگرف آنها را تصوير مي كند . طاعون ، ياغي ، افسانه سيزيف و سوء تفاهم از ديگر عناوين كتاب هاي اوهستند .
در گذشت تي اس اليوت :
در چنين روزي در سال 1965 ميلادي تي اس اليوت در سن 76 سالگي در گذشت . توماس استرن بزرگترين شاعر و متنقد معاصر انگليسي در سال 1888 ميلادي در شهر سنت لوئيز آمريكا به دنيا آمد و در آكسفورد و سوربن به تحصيل پرداخت . او با انتشار اشعار "سرزمين ويران" شهرت زيادي را از آن خود كرد . كتاب "مردان توخالي" او نشانگر زندگي ياس آميز امروز و سر خوردگي اجتماعي اوست . اليوت به سبب اقامت طولاني در انگلستان به تابعيت اين كشور در آمد و مذهب آنگلوكاتوليك را برگزيد . "چهار كوراتت "، "قتل در كليسا "و "كوكتيل پارتي" از آثار ديگر او هستند . وي در سال 1948 ميلادي جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد .
در گذشت موسي مند لسون :
مندلسون فيلسو ف مشهور آلماني در چنين روزي در سال 1786 ميلادي در گذشت . "هاكسلال " عنوان مهمترين اثر اوست . وي در 57 سالگي در گذشت .
در گذشت آنز ژاك گابريل :
در چنين روزي در سال 1782 ميلادي گابريل معمار فرانسوي دار فاني را در 83 سالگي وداع گفت ." مدرسه نظامي " عنوان مهمترين اثر معماري اوست .
در گذشت گالب د ده :
گاليب د ده شاعر مشهور ترك در چنين روزي در سال 1799 ميلادي و در سن 40 سالگي در گذشت .
در گذشت شارلوت لنوكس :
در چنين روزي در سال 1804 ميلادي لنوكس نويسنده انگليسي دار فاني را وداع گفت ." دون كيشوت زن " عنوان مهمترين اثر اوست
در گذشت بنيتو پرز گالد وس :
در چنين روزي در سال 1920 ميلادي گالد وس نويسنده اسپانيايي در 76 سلگي در گذشت ." گلوريا" عنوان مهمترين اثر اوست .
دون خوان در جهنم :
در چنين روزي در سال 1907 ميلادي براي نخستين بار نمايش "دون خوان در جهنم" اثر برنارد شاو در تئاتر لندن به روي صحنه رفت .
پايان تئاتر مان :
در چنين روزي در سال 1943 ميلادي توماس مان تئاتر چهارگانه خود را با نام "جوزف و برادران" به پايان برد .
روز تاميل تايي پونگال :
همه ساله چنين روزي به عنوان روز تاميل تايي پونگال در سريلانكا گرامي داشته مي شود . در اين روز برخي اعمال و مناسك آييني و مذهبي انجام مي پذيرد .
روز كشته شدگان جنگ در زئير :
همه ساله چنين روزي در زئير به نام روز كشته شدگان جنگ گرامي داشته مي شود .
نظر شما