به گزارش خبرگزاری مهر، علینقی مشایخی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف، امروز 27 مهرماه در همایش اقتصاد فرهنگ گفت: فرهنگ دارای لایه بیرونی است که از آن بعنوان نمودهای رفتاری یاد می شود و پایه این نمودها همان ارزشهایی است که مردم به آنها معتقد هستند .
مشایخی یادآور شد: فرضهای پایهای برای اعتقادات در افراد شکل میگیرد و افراد به تدریج می آموزند که که چه فرضیاتی رفتارهای آنها را شکل داده است. این درحالی است که اعتقادات در ایجاد فرضهای پایه ای تأثیرگذار است.
وی در ادامه تصریح کرد: ساختار فرهنگی موجب تقاضا برای محصولات فرهنگی میشود، تقاضا برای محصولات فرهنگی از قدرت اقتصادی جامعه و ساختار فرهنگی شکل میگیرد. اقتصاد جامعه و توان خرید مردم نیز روی تقاضای محصولات فرهنگی اثر میگذارد. وقتی ساختار فرهنگی در عمل و ساختار فرهنگی در نظر را در نظر بگیریم که با اقتصاد در تعامل هستند، ممکن است توازنی بین آنها نباشد.
مشایخی گفت: تفاوت میان ارزشها در شعار و در عمل میتواند زیاد باشد که دو راه میتواند برای تعدیل صورت گیرد. تلاش جهت ارتقای ارزشها در عمل صورت گیرد و اگر تفاوت ناشی از تأخیر باشد تفاوت زیاد نخواهد بود.
در این همایش همچنین مسعود نیلی رئیس دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه صنعتی شریف در سخنانی اظهار داشت: مقوله اقتصاد و فرهنگ در زندگی مردم در کنار سیاست بسیار مهم است. معمولا گفتگوهای میان اقتصاد دانها و اهالی فرهنگ صورت نمی گیرد چرا که اهالی هر دو حوزه شناخت اندکی نسبت به هم دارند. اقتصاد یک علم مادی و کمیگراست اما برعکس فرهنگ کاملاً معنوی است و با ارزشها و باورهای مردم ارتباط دارد. فضای اقتصاد و فرهنگ با یکدیگر متفاوت است.
نیلی با اشاره به اینکه در بررسی رابطه میان فرهنگ و اقتصاد باید موضوعات مختلفی مورد بررسی قرار گیرند گفت: اگر فرهنگ به معنای مجموعه باورها و ارزشهایی باشد که در طول زمان تغییر می کند باید این امر مورد بررسی قرار گیرد که این تغییرات در چه حدی است، به چه اموری بستگی دارد و چه عواملی می تواند این تغییرات را ایجاد کند.
رئیس دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه صنعتی شریف تأید کرد: مبنای فقهی مالکیت و کار در فقه شیعه جایگاه خاصی دارد. اینکه نماز انسان در جای غصبی مورد قبول نیست، نشان از اهمیت اسلام به مسئله مالکیت است و نشان میدهد که اسلام به کار اهمیت فراوانی میدهد. اگر اقتصاد و فرهنگ نتوانند با هم همکاری داشته باشند به طور عملی در دو حوزه از سه حوزه اقتصاد، فرهنگ و سیاست که مردم و جامعه با آن ارتباط زیادی دارد، با مشکل رو به رو می شویم.
نظر شما