به گزارش خبرنگار مهر، بیست و دومین جشنواره تئاتر استان مرکزی در حالی از امروز چهارشنبه 27 مهرماه کلید می خورد که تقارن اتفاقات فرهنگی بزرگ و کوچک این شهر هزار رنگ خود حکایتها دارد.
همزمانی برپایی نمایشگاه سراسری کتاب اراک، برپایی نمایشگاه مطبوعات و جشنواره تئاتر استان مرکزی سه رویداد بزرگ فرهنگی استان مرکزی اند که همگی در قلب تپنده استان مرکزی یعنی شهر اراک در حال برگزاری است.
این روزها اراک به میعادگاه هنرمندان، اهل قلم و دل سوختگانی تبدیل شده که هریک به زبان خود در عرصه فرهنگ و هنر و اعتلای فرهنگ ایرانی اسلامی می کوشند تا نام و آوازه ایران اسلامی را در آن سوی مرزهای فکر و اندیشه متبلور سازند، حضوری پر از حرفهای نگفته و تقارن مبارکی که باید به فال نیک گرفت.
نصب بنرهای تبلیغاتی نمایشگاه کتاب و مطبوعات در کنار بنرهای تبلیغاتی جشنواره تئاتر حال و هوای اراک را هنری کرده و نقطه دید مردم را از سمت تابلوهای میزان سنجش آلودگی شهر منحرف، تا چند روزی را مردم این شهر در لابلای صفحات کتابها، بررسی تیترهای نشریات و صندلی های سالن آمفی تئاتر شهر فارغ از هز گونه دل مشغولی در باره آلودگی هوای شهر اراک نفسی از جنس هنر بکشند...!
برگزاری بیست و دومین جشنواره تئاتر استان مرکزی فرصت خوبی بود تا با گذری به سایتهای اینترنتی نگاهی گذرا به تاریخچه تئاتر در ایران بیندازیم.
همه جستجوی ما در باره تاریخ هنر به این جا ختم شد که اولین کسی که به پیدایش نهضت تئاتر ایران کمک کرد ناصرالدین شاه قاجار بود، وی که در سال 1290 هجری سفری به فرنگستان داشت، با دیدن تئاتر اروپایی مسبب تحولی در اجرای تعزیه های درباری بعد از بازگشت به ایران شد.
در این دوره بود که تکیه دولت ساخته و نخستین رشته از نمایش های غیر مذهبی به زبان فارسی نوشته و بازی شد.
چندین نمایش کوچک که موضوع آنها ، اوضاع اجتماعی ایران بود از خامه " میرزا ملکم خان " تراوش نمود و به دستور شخص ناصرالدین شاه قاجار در محل دارالفنون اولین مرکز اجرای تئاتر ایران ، دایر شد.
با طلوع مشروطیت در ایران به سال 1324 هجری قمری ، جوش و خروش عجیبی در زمینه ی ادبیات و فرهنگ به وجود آمد و تئاتر ، مانند هر شعبه ی دیگری از شعب ادبی و ذوقی ، از این تحول عظیم بهره مند گردید.
اولین تئاتر، تئاتر فرهنگ بود که در عمارت مسعودیه نمایش می داد. بنایی که به اسم مسعود میرزا ظل السلطان معروف بود و بعد ها به وزارت فرهنگ تبدیل شد.بعضی از اعضای تئاتر فرهنگ در رشته های دیگری شهرت پیدا کردند که محمد علی فروغی ، عبداله مستوفی ، علی اکبر داورفر ، فهیم الملک و سید علی نصر یعنی کسی که او را پدر تئاتر ایران نامیده اند.
تاسیس کمدی ایران در سال 1334 هجری شمسی
در سال 1334 هجری قمری، سید علی نصر ضمن بازگشت از سفر اروپا، با تاسیس کمدی ایران که اولین موسسه ی منظم تهران به شمار می رفت و از سوی وزارت تئاتر ایران به رسمیت شناخته شد بستر آموزش هنر تئاتر را برای بسیاری از هنر پیشگان نامی آن دوران فراهم کرد.
استان مرکزی سابقه کهن در تئاتر ایران دارد
اسناد موجود حاکی از آن است که استان مرکزی یکی از مراکز با پیشینه کشور در هنر تئاتر است، این استان با برخورداری از سابقه طولانی در اجرای تعزیه و تربیت هنرمندان نامی در این رشته هنری توانسته به قطب تعزیه کشور تبدیل شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به سابقه طولانی تعزیه در استان مرکزی می گوید: در حال حاضر حدود 90 گروه تعزیه در سطح استان مورد شناسایی قرار گرفتهاند و این در حالی است که بر اساس هماهنگیهای بهعمل آمده، استان مرکزی به عنوان قطب تعذیه کشور شناخته شده که این شورا، رسما کار خود را زیر نظر انجمن نمایش استان، آغاز کرده است.
مصطفی مشایخی با تاکید بر ضرورت ترویج هنر نمایش بالاخص تعزیه در استان مرکزی معتقد است: رونق این هنر بومی در گروی توجه و ساماندهی هنرمندان آن است.
وی با اشاره به برگزاری بیست و دومین جشنواره تئاتر استان مرکزی در اراک بیان داشت: بیست و دومین جشنواره تئاتر استان مرکزی فرصت خوبی برای شناسایی استعدادهای نمایشی هنرمندان سراسر استان و مشکلات پیش روی تئاتر استان است.
اجرای 10 نمایش در جشنواره تئاتر استان مرکزی
اما از هر چه بگذریم سخن دوست خوشتر است. سخن از بیست و دومین جشنواره تئاتر استان مرکزی، میدان مسابقه ای برای هنرمندان عرصه نمایش استان.
رئیس انجمن نمایش استان مرکزی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بیست و سومین جشنواره تئاتر استان مرکزی از بیست و هفتم مهرماه در فرهنگسرای آیینه شهر اراک آغاز به کار کرده و تا روز بیست و نهم مهرماه 10 نمایش در این جشنواره به اجرا درخواهد آمد.
سینا دلشادی افزود: از مجموع نمایشهای مذکور 5 اثر از اراک، 2 اثر از ساوه و یک اثر از خمین به بخش مسابقه راه یافتهاند.
وی ادامه داد: 8 نمایش در بخش مسابقه و 2 نمایش در بخش جنبی اجرا خواهد شد.
رییس انجمن نمایش استان مرکزی با بیان این که داورانی از مرکز هنرهای نمایشی آثار هنرمندان تئاتر استان مرکزی را در جشنواره داوری می کنند گفت: در نهایت دو اثر به عنوان آثار برتر به مرحله منطقهای جشنواره که اواخر آبانماه در کردستان برگزار میشود راه خواهند یافت.
دلشادی یادآور شد: برگزاری نشست تخصصی نقدنویسی با حضور استاد کاکاسلطانی از مرکز هنرهای نمایشی کشور از برنامههای جنبی این جشنواره خواهد بود.
سخن آخر.....
حال که این فرصت استثنایی فرهنگی در سطح شهر اراک ایجاد شده تابتوانیم سه رویداد بزرگ فرهنگی را یکجا با هم داشته باشیم امیدواریم همه اقشار جامعه با هر توان مالی بتوانند بعد از بازدید از نمایشگاه کتاب و آگاهی از رخدادهای استان سالهای گذشته و حال در لابلای صفحات نشریات استانی خستگی خود را روی صندلی های سالنهای آمفی تئاتر شهر بگیرند و ساعاتی خوشی را با عطر فرهنگ و هنر با خانواده خود داشته باشند.
....................................
گزارش فاطمه عسگری نیا
نظر شما