به گزارش گروه دين وانديشه به نقل از پايگاه اطلاع رساني رسا، حجت الاسلام حسن معلمي، رئيس انجمن معرفت شناسي، طي سخناني در اين نشست، علل تشكيل انجمن معرفت شناسي را يادآور شد و گفت : معرفت شناسي در واقع، خود معرفت است. هسته مركزي اين علم، بحث از توانمندي و عدم توانمندي عقل و دستگاه ادراكي انسان است.
معلمي با بيان اين كه بحث معرفت شناسي در خارج از كشور به جاي حساسي رسيده است، تصريح كرد: اگر قرار است تنها در يك رشته توليد علم شود، بايد رشته معرفت شناسي را انتخاب كرد. پس همه بايد دست به دست هم، اين علم را آن گونه كه شايسته دين ماست، پيريزي نماييم.
در ادامه برنامه، ميزگردي با موضوع « زمينهها، مزايا و آسيبهاي طرح معرفت شناسي در مجامع علمي ـ اسلامي» برگزار شد. زمينههاي موجود در حوزه علميه، براي توليد علم در معرفتشناسي با توجه به علوم حوزوي و معارف اسلامي، فوايد و آثار طرح معرفت شناسي در حوزه علميه و مجامع علمي ديگر، آسيب شناسي طرح معرفت شناسي با توجه به تعارضهاي احتمالي با ايمان ديني و مباني معرفت ديني و راههاي پيشگيري از آسيبها، عناويني بود كه در اين ميزگرد بررسي شد.
حجت الاسلام احمد ابوترابي، دبير اين ميزگرد با ارائه گزارشي گفت : معرفت شناسي از موضوعات نوبنياد در فلسفه اسلامي و حوزه علميه است. حال اگر بخواهيم در معرفت شناسي نيز به توليد علم بپردازيم و ديدگاههاي جديدي ارائه دهيم، آيا ميتوانيم معرفت شناسي را به شكل گذشته ادامه دهيم، يا بايد كاملاً مستقل و از ابتدا به طرح اساسي معرفت شناسي بپردازيم؟
در ادامه دكتر لِگِنهاوزن طي سخناني اظهار داشت : يكي از مشكلات جدي در ايران، فشار تهاجم فرهنگي بر افكار مردم است و راه مقابله با اين فشار، رشد معرفت شناسي است.
وي تأكيد كرد: ما بايد ارزش معرفتي كه داريم، بدانيم و فرهنگ اسلامي خود را تقويت كنيم.
همچنين دكتر حسينزاده طي سخناني با موضوع « اهميت و ضرورت معرفت شناسي در حوزه» گفت : اين دانش جايگاه خود را در دنياي امروز پيدا كرده و مشغله بسياري از متفكران شده است.
وي افزود : اگر ديروز ماركسيسم با آن بيمحتوايي به عرصه آمد و شهيد مطهري در مقابلش به مبارزه برخاست، امروز شكاكيت پنهان به جنگ ما آمده است. شكاكيت براي ضربه زدن به انقلاب اسلامي و هويت ايراني است.
در ادامه ميزگرد، حجت الاسلام حسن معلمي نيز به موضوع «ابتكارات انديمشندان اسلامي معاصر در معرفت شناسي» پرداخت و گفت : معرفت شناسي علمي است كه درباره شناختهاي انسان، ارزشيابي انواع معرفت، تعيين ملاك صحت و خطاي آن و توجيه علوم و امكان يا عدم آنها بحث ميكند.
وي ادامه داد: هيچ گاه معرفت شناسي با عنوان مستقل و در همه جوانب مورد بحث فلاسفه مسلمان واقع نشده تا اين كه نوبت به مرحوم علامه طباطبايي رسيد. ايشان به دليل مواجهه با تفكرات فلاسفه غرب كه غالباً جنبه معرفت شناسي داشت، مخصوصاً هيوم، كانت، لاك و امثال آنها، مباحث معرفت شناسي را برجستهتر از قدما مطرح كردند.
حجت الاسلام خسروپناه نيز به نوآوري در زمينه معرفت شناسي اشاره كرد و گفت : ساختار معرفت شناسي بعد از علامه، ساختارمند و نظاممند شده است و در آثار علماي ما نكات و مطالب معرفت شناختي فراواني وجود دارد كه هنوز كسي آن را استخراج نكرده است.
در پايان ميزگرد، حجت الاسلام علي مصباح در پاسخ به اين سؤال كه آيا تقسيم معرفت شناسي به دو دوره درست است يا نه؟ گفت : اگر ملاك تقسيم را توجه عالمان فلسفه و معرفتشناسان به معني خاص مباحث معرفت شناسي قرار دهيم، اين تقسيم بندي درست به نظر ميآيد.
نشست «رابطه معرفتشناسي با علوم اسلامي» از سلسله نشستهاي آزادانديشي و توليد علم، به همت انجمن معرفت شناسي حوزه علميه قم برگزار شد.
کد خبر 143873
نظر شما