به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری نهمین نمایشگاه کتب کاربردی و دانشگاهی، پیش از ظهر امروز سهشنبه 10 آبان با حضور احد رضایی مدیرعامل شرکت ویژه نشر و رئیس این نمایشگاه و محمود آموزگار دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و عضو هیئت مدیره انجمن ناشران بینالملل در ساختمان فجر وزارت ارشاد برگزار شد.
رضایی در ابتدای این برنامه گفت: با توجه مسائلی مانند کمبود بودجه و یارانهها، مشکلات زیادی برای برگزاری این دوره نمایشگاه داشتیم. امسال 88 هزار عنوان کتاب در نمایشگاه عرضه میشود که 84 هزار عنوان از این تعداد، به زبان انگلیسی هستند، 3 هزار و 600 عنوان کتاب عربی و هزار عنوان آن به زبان فارسی هستند. در نمایشگاه نهم، نمایندگان 600 ناشر بینالمللی حضور دارند.
وی افزود: 10 هزار عنوان از کتابها چاپ سال 2011، 23 هزار عنوان برای سال 2010، 18 هزار عنوان مربوط به سال 2009 و مابقی عناوین چاپ سال 2006 به بعد هستند. 75 درصد کتابها چاپ 3 سال گذشته هستند. کتابهای علوم انسانی و اجتماعی 32 هزار عنوان هستند. کتب پزشکی و مهندسی و تکنولوژی هم به ترتیب 15 و 14 هزار عنوان از کتابهای نمایشگاه را تشکیل میدهند.
مدیرعامل شرکت ویژه نشر ادامه داد: 13 هزار کتاب علوم پایه و هزار عنوان از کتابهای علوم کشاورزی هم به همراه 6 هزاز عنوان کتاب هنر و 3 هزار و 300 کتاب درباره علوم رایانه در این نمایشگاه عرضه خواهند شد. نمایشگاه امسال بدون یارانه دولتی برگزار میشود و همه ناشران حداقل، 10 درصد تخفیف را برای عرضه کتابهایشان در نظر گرفتهاند.
رضایی گفت: در زمینه ارائه کتابهای دینی در نمایشگاه هم بخشی تحت عنوان «اسلام و ادیان دیگر» در نظر گرفته شده است که هزار عنوان کتاب از سالهای 2011 و 2012 در آن عرضه میشود و مراکز پژوهش دینی مانند حوزه علمیه قم هر ساله مخاطب این بخش بودهاند. 88 هزار عنوانی که در نمایشگاه عرضه میشوند، در سایت انجمن ناشران بینالملل قرار گرفتهاند و به صورت موضوعی طبقهبندی شدهاند.
رئیس نهمین نمایشگاه کتب کاربردی و دانشگاهی افزود: محل برگزاری نمایشگاه، طبق روال سال گذشته، مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار میشود. زمان برگزاری هم 14 تا 18 آبان است و ساعت بازدید از نمایشگاه از ساعت 9 تا 19 است. صبح روز اول نمایشگاه هم به دلیل برگزاری مراسم افتتاحیه، ساعت بازدید از ساعت 12 آغاز میشود. چون وزیر ارشاد در روز گشایش نمایشگاه در سفر است، بهمن دری معاون فرهنگی وزیر این نمایشگاه را افتتاح خواهد کرد. به علاوه محمد مهدینژاد معاون پژوهشی و فناوری وزیرعلوم هم در مراسم افتتاحیه حضور خواهد داشت.
سیستم فروش نمایشگاه متمرکز خواهد بود
وی گفت: سیستم فروش هم به صورت متمرکز است. قیمتها ثابت هستند و سال چاپ کتابها قابل کنترل است. نرخ ارز را هم همان مبلغ هزار و صد تومان در نظر گرفتیم. میتوان گفت این نمایشگاه نمونهای از بخش خارجی نمایشگاه کتاب تهران است. منتها آن صفوف تقاضای کتاب طولانی را ندارد. این امکان هم برای این نمایشگاه در نظر گرفته شده که اگر کتابی تمام شد، مسئولان نمایشگاه از متقاضیان ثبت سفارش کنند و ظرف 2 ماه آن کتاب را با قیمت نمایشگاه به متقاضی برسانند. البته به شرطی که آن کتاب در نمایشگاه وجود داشته باشد.
رضایی در بخشی از سخنانش گفت: متاسفانه در ایران هر وقت صحبت ایبوک میشود، همه فکر میکنند منظور فایل پیدیاف یک کتاب است. اما در کشورهای خارجی با ورود به سایت ناشر، برای دسترسی به کتاب الکترونیکی باید رمز عبور داشت و تعریف ایبوک با تعریف آن در ایران کاملا متفاوت است. به همین دلیل در کنار این نمایشگاه، نشستی هم درباره کتاب الکترونیکی برگزار میکنیم که زمان برپایی آن صبح روز 15 آبان خواهد بود. اگر از این نشست استقبال شود، در طول سال هم نشستهای مشابه آن برگزار خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ویژه نشر ادامه داد: درست است که انجمن ناشران بینالملل عمر کوتاهی دارد اما کارهای بزرگی انجام داده است. سالهای قبل نمایشگاه کتابهای خارجی، فقط در تهران برگزار میشد اما این نمایشگاه را چه در هفته کتاب و چه هفته پژوهش در استانهای مختلف برگزار کردیم. این انتقال کار مهمی است که از مرکز به سایر استانها انجام میگیرد. موضوع انتقال نمایشگاه کتابهای خارجی به دیگر استانها را دیروز در جلسهای که با آقای دری درباه هفته کتاب داشتیم، مطرح کردیم که مورد استقبال قرار گرفت.
وی درباره نمایندگی ناشران خارجی در کشور گفت: در فعالیت بازرگانی طبیعی است که هر ناشر نمیتوان در کشورهای دیگر حضور داشته باشد و ناچار به انتخاب نمایندگی در کشورهاست. ناشران بینالمللی هم از این قاعده مستثنا نیستند. بنابراین قراردادی با موسسههای ایرانی امضا میکنند تا فعالیتهای بازاریابی و فروش را برایشان انجام بدهند. در نمایشگاه فرانکفورت هم بخش بازاریابی ناشرها هستند که در نمایشگاه حضور دارند.
نشستها و سمینارها امسال برگزار نمیشوند
آموزگار هم در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: سال گذشته در حاشیه برگزاری نمایشگاه، برنامههای حاشیهای هم داشتیم. سمینارها و نشستهایی هم با حضور مسئولان ارشاد برگزار کردیم. امسال با توجه به مشکلات تامین بودجه ناچار شدیم از بخشی از این فعالیتها صرف نظر کنیم و این نشستها را به اتحادیه ناشران منتقل کردیم.
وی افزود: یکی از ویژگیهای نمایشگاههای بینالمللی این است که اصلا بحث فروش در آنها مطرح نیست بلکه نمونه آثار و آخرین دستاوردها در آنها به نمایش گذاشته میشود یا بر سر نقل و انتقالات و خرید و فروش حق انتشار، بحث میشود. نمایشگاه کتاب تهران برای پاسخگویی به نیازها برگزار میشود اما عرضه کتابهای آکادمیک در آن با مشکلاتی روبرو بود و به آسانی انجام نمیگرفت. این مشکلات به توزیع بازمیگردد. اگر روزی مشکل توزیع و بحث ویترین را حل کنیم، شاید بتوانیم نمایشگاهی به معنی اخص داشته باشیم تا در آن کتابها را به نمایش بگذاریم.
عضو هیئت مدیره انجمن ناشران بینالملل با اشاره به این که ناشران بزرگ همه در ایران نماینده دارند، گفت: انجمن کمک زیادی به برقراری ارتباط میان ناشران داخل و خارج کرده است. در طول سال موضوعات زیادی از طریق نمایندگان انتشاراتیها منتقل شده و مشکلات حل میشوند. در شرایطی که کالاهای دیگر به دست ما نمیرسد، با ارتباط خوبی که دوستان برقرار کردهاند، کتاب به کشورمان میرسد.
هرسال این نگرانی را داریم که نمایشگاه کتاب تهران کجا برگزار میشود
آموزگار گفت: در نمایشگاه اخیر فرانکفورت با یک ناشر آلمانی که تمایل زیادی به کار در ایران داشت، مذاکره داشتیم. در این گفتگو به این نتیجه رسیدیم که اگر دوستان ایرانی میخواهند با این ناشر گفتگو کنند باید فضای بحثشان خارج از نمایشگاه کتاب باشد و با واقعیتها کنار بیایند. ما هرسال این مشکل را داریم که نمایشگاه کتابمان در کجا برگزار شود و یا خدا کند روزی این نمایشگاه دارای مکان ثابت شود.
نظر شما