به گزارش خبرنگار مهر، «ویتسک» با تصویر کردن اتفاقی مکرر، اما تا همیشه رعبآور پایان رویای جامعه آرمانی را علنی میسازد. اکنون نجاتدهندهای در کار نیست تا ماریا پایش را بشوید و رستگار شود. و ویتسک مرد کارد به دست، خود قربانی دیگری است؛ قربانی جامعهای که خیانت و آزار به هنجارترین منش آن است.
این کتاب در بخش پایانی زندگینامه مختصری از گئورک بوشنر را هم ارائه میکند و همچنین در فصلی دیگر در مطلبی با عنوان «زخم ویتسک» نوشته هاینر مولر به نقد نمایشنامه بوشنر پرداخته است.
این نمایشنامه دارای پردههای مختلفی چون اتاق، شهر، اتاق ماری، حیاط دکتر، خیابان، محل کشیک، دشت، مهمانخانه، سربازخانه، خیابان و ... است.
این نمایشنامه اولین اثر مدرن ادبیات دراماتیک جهان محسوب میشود که در نیمه اول قرن 19 و در سال 1835 میلادی نوشته شده است. آغاز نمایشنامهنویسی مدرن از «ویتسک» شروع میشود و حدود نیم قرن بعد، پس از او مدرنیستهای آلمانی به ویژه اکسپرسیونیسمها متاثر از بوشنر بودهاند.
«ویتسک» اولین اثر اپیزودیک تئاتر محسوب میشود. این نمایشنامه به اصول و قوانین نمایشنامهنگاری وفادار نیست و به نوعی ساختارشکنی کرده است. این نمایشنامه با نگاهی آزاد نوشته شده و نمایشنامهنویسهای بزرگ جهان چون برشت و بکت تحت تاثیر او بودهاند و به همین دلیل این اثر از اهمیت بالایی برخودار است.
«ویتسک» نام یک شخصیت است که بسیار تنها و تنگدست است، بوشنر به عنوان نویسنده او را نماینده افراد جامعه ای میداند که در اوایل قرن 19 زندگی میکردند. این فرد مورد سوءاستفاده و تهدید دائمی جامعه تنگ و فضای بیمار آن قرار میگیرد و این نمایشنامه در واقع وضعیت اجتماعی سالهای بعد از 1815 را در آلمان بیان میکند.
نویسنده این اثر را پدر حقوق بشر آلمان نامیدهاند. بوشنر از افراد مبارز و انقلابی آن زمان بوده است و حقوق بشر را در آلمان پایهگذاری کرده است، چنان که معتبرترین جایزه ادبی آلمان به نام «بوشنر» است که برخی موفق به دریافت آن شدهاند.
این نمایشنامه این روزها در تالار مولوی به کارگردانی ناصر حسینیمهر در حال اجراست.
چاپ دوم نمایشنامه «ویتسک» به تازگی در شمارگان هزار و 100 نسخه، به قیمت 2 هزار و 500 تومان
نظر شما