۱۳ آبان ۱۳۹۰، ۱۰:۲۱

فیلسوفان معاصردر گفتگو با مهر:

استانداردهای فرازمانی و فرامکانی برای اخلاق وجود دارد

استانداردهای فرازمانی و فرامکانی برای اخلاق وجود دارد

فیلسوفان و اندیشمندان بین‌المللی معتقد هستند که استانداردهای جهانی برای اخلاق وجود دارد و این استانداردها جنبه فرازمانی و فرامکانی دارند.

لچز: آشنایی با عوامل رسیدن به استانداردهای جهانی اخلاق

دکتر جان لچز استاد فلسفه دانشگاه وندربیلت آمریکا در مورد چگونگی تحقق استانداردهای جهانی اخلاق به خبرنگار مهر گفت: در دنیای کنونی تفاوتهای زیادی در باورها، سنتها و مذاهب وجود دارد. هر سنت و فرهنگ در درون خود استانداردها و هنجارهای خاصی دارد و بر اساس این استانداردها و هنجارها شناخته می‌شود.

لچز یادآور شد: این به آن معنا نیست که همه سنتها و فرهنگها به مثابه جزایری جدا از هم رفتار می‌کنند. این سنتها و فرهنگهای انسانی دارای هنجارها و استانداردهای یکسان و مشترک نیز هستند، اگرچه دارای منشأهای متفاوتی نیز باشند.
 
مؤلف "ارتباط فلسفه با زندگی" تأکید کرد: به عبارت دیگر ممکن است یک اصل در سنت دینی و یا سنت غیر دینی مورد تأکید قرار گرفته باشد. در این صورت می‌توان این هنجارها و استانداردها را ملاک گفتگو قرار داد و گفتگوها را بر مبنای آن شروع کرد.
 
وود: نسبی‌گرایان اخلاقی اعتقادی به استانداردهای جهانی اخلاق ندارند

دکتر آلن وود عضو آکادمی هنر و علوم آمریکا و استاد فلسفه دانشگاه استنفورد نیز در اینباره به مهر گفت: در مورد اینکه می‌توان به استانداردهای جهانی اخلاق دست یافت دیدگاهها و نظرات گوناگونی در میان فیلسوفان اخلاق وجود دارد. برخی فیلسوفان اخلاق قائل به این هستند که برخی اصول اخلاقی ویژگی جهانی دارد و می‌توانند از حد محلی فراتر روند.
 
مؤلف "اندیشه اخلاقی هگل" در ادامه تأکید کرد: در مقابل عده‌ای نیز معتقد هستند که اصول و هنجارهای اخلاقی خصلتی محلی دارند و قابل تسری و تعمیم به همه سنتها و فرهنگها نیستند. باید توجه داشت که اخلاق و هنجارهای اخلاقی در اغلب موارد به گونه‌ای فهم می‌شوند که نشان دهنده و بازتاب سنتهای محلی هستند.
 
وود افزود: برخی نسبی گرایان اخلاقی حتی این موضوع که ما اصول کلی اخلاقی درست داریم را نیز رد می‌کنند. آنها به طور افراطی ویژگی زمینه‌مندی دارند و معتقد هستند که ممکن است موضوعی در یک جامعه درست باشد و در جامعه دیگر درست نباشد.

دیویسون: انسانها با وجود تفاوتها دارای اصول اخلاقی مشترکی هستند

دکتر اسکات دیویسون استاد فلسفه دانشگاه ایالتی مورهد در کنتاکی آمریکا نیز تصریح کرد: درباره استانداردهای اخلاق جهانی دیدگاههای گوناگونی وجود دارد. یک دیدگاه معتقد است مردم به رغم اختلافات و تفاوتهایی که دارند دارای اشتراکاتی هستند. به عبارت دیگر همه انسانها با وجود مرزبندیهای جغرافیایی، یکسان و قابل احترام هستند.
 
این استاد دانشگاه در ادامه یادآور شد: دیدگاه دیگر قائل به استانداردهای جهانی اخلاق نیست و در این دیدگاه تمرکز بر تفاوتها است. به عبارت دیگر در این دیدگاه اصول اخلاقی بومی تعریف می‌شوند.
 
مؤلف "ارزش ذاتی چیزها" تأکید کرد: در اینکه انسانها دارای تفاوتهایی با هم هستند شک و تردیدی وجود ندارد. حتی در این مورد نیز می‌توان تمرکز و توجه را بر شباهتها قرار داد. اگر تمرکز و توجه بر شباهتها باشد در می‌یابیم که تفاوتها چندان زیاد و جدی نیستند.
 
کرامر: جهانی‌شدن اصول اخلاقی با سنخ نظامهای حکومتی ارتباط دارند

دکتر متیو کرامر استاد فلسفه سیاسی و فلسفه حقوق دانشگاه کمبریج و مدیر برنامه فلسفه سیاسی و فلسفه حقوق در این دانشگاه نیز تصریح کرد: ریشه بسیاری از بی اخلاقیها در نظام بین الملل از سوی کشورها و دولتهایی صورت می‌گیرد که خوی سرکوبگری دارند.
 
مؤلف "نظریه حقوق، نظریه سیاسی و شالوده شکنی" تأکید کرد: این حکومتها احترام و ارزشی برای انسانیت قائل نیستند، علاوه بر این آنها مردم را به این جهت سوق می‌دهند که به یکدیگر بی احترامی کنند.
 
وی یادآور شد: ارتشاء و بد رفتاری و بد اخلاقی از جمله مسائلی هستند که این کشورها مبتلا به آنها هستند. اگر خواهان این هستیم که ارزشهای اخلاقی در بین مردم جهان نهادینه شوند در این صورت باید تکلیف چنین نظامهای حکومتی روشن شوند.
 
هاگ: "افکار عمومی" ضامن اجرای اخلاقیات در سطح جهان هستند

دکتر سوزان هاگ استاد فلسفه و حقوق دانشگاه میامی آمریکا نیز به مهر گفت: این امکان برای جهانی شدن اخلاق و ارزشهای اخلاقی وجود دارد. در این مورد اجماع باید صورت گیرد و جهانیان به این اصول مشترک و استناداردهای جهانی اخلاق نائل شوند و بر آن توافق حاصل کنند.
 
مؤلف "فلسفه منطق" در ادامه یادآور شد: نه تنها در حوزه اخلاق بلکه در حوزه حقوق نیز شاهد اجماعی جهانی در مورد برخی اصول حقوقی هستیم. برای نمونه در حقوق بین‌الملل اصولی وجود دارند که اجماع در مورد آنها صورت گرفته و کشورهای گوناگون و مختلف در مورد آن اجماع دارند.
 
این منطق دان و حقوقدان در ادامه افزود: یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشت ضمانت اجرای این اخلاقیات و اصول حقوقی است. آنچه ضمانت اجرای حقوق بین الملل است سازمانها و نهادهای قضایی در عرصه بین المللی هستند. سازمان ملل متحد و دیوان بین المللی دادگستری از جمله این سازمانها و نهادها است.
 
کوهن: آشنایی با اصول اخلاقی فرامکانی/"نسبی‌گرایی اخلاق" قضاوتها را مشکل می‌کند

دکتر جوشا کوهن استاد فلسفه، علوم سیاسی و حقوق دانشگاه استنفورد و مدیر مرکز عدالت جهانی در این دانشگاه در مورد چگونگی تحقق استانداردهای جهانی اخلاق به مهر گفت: انسان همواره در تلاش بوده تا دستاوردهای بشری و اصول اخلاقی در سطح جهانی نهادینه شود. این تلاش بشر بی ثمر نمانده و توانسته به اصول مشترک اخلاقی نائل آید. انسان در هر جامعه و بستر فرهنگی اصول اخلاقی خاص آن بستر را فراهم کرده است.
 
مؤلف "روسو: جامعه آزاد برابر" در ادامه تأکید کرد: به عبارت دیگر انسانها در هر عصر و دوره‌ای اصول اخلاقی خاص آن دوران را وضع کرده و بر آن توافق حاصل کرده‌اند.
 
وی یادآور شد: برخی از این اصول حالت مکان‌مند و زمان‌مند دارند و برخی فرا زمانی و فرامکانی هستند. صداقت، درستکاری، بخشش و ... از جمله اصول اخلاقی فرامکانی و فرازمانی هستند که بشر بر روی آنها توافق داشته و دارد.
کد خبر 1451068

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha