۱۳ آبان ۱۳۹۰، ۱۱:۳۹

نمایشگاه دائمی آثار خاندان غفاری و کمال‌الملک گشایش یافت

نمایشگاه دائمی آثار خاندان غفاری و کمال‌الملک گشایش یافت

نمایشگاه دائمی آثار خاندان غفاری و کمال‌الملک همزمان با هفتاد و پنجمین سالگرد وقف کتابخانه و موزه ملی ملک گشایش یافت.

به گزارش خبرنگار مهر، نمایشگاه دائمی آثار خاندان غفاری و کمال‌الملک به منظور نمایش دائمی نقاشی‌های کمال‌الملک و خاندان غفاری، عصر روز چهارشنبه 11 آبان همزمان با هفتاد و پنجمین سال‌روز وقف کتابخانه و موزه ملی ملک در طبقه همکف این موزه افتتاح شد.

در آیین گشایش این نگارخانه که با برپایی نمایشگاه "چشم‌انداز آثار کمال‌الملک" در نگارخانه ملک همراه بود، سیدمجتبی حسینی مدیر عامل موسسه ملک و علی دهباشی نویسنده و پژوهشگر هنر و ادبیات سخنرانی کردند.

حسینی پس از پخش فیلم کوتاهی درباره حاج حسین ملک برای حاضران و اظهارات کامران ملکی مجری برنامه درباره زندگی پس از مرگ، سخنانش را با دو بیت شعر در وصف واقف مجموعه ملک آغاز کرد،‌ مهمترین‌ بهانه این گردهمایی را هفتاد و پنجمین سالگرد وقف این گنجینه فرهنگی هنری دانست و گفت: این گنجینه با هدف ترقی معارف و برای برخورداری فرد فرد مردم ایران‌زمین وقف بر آستان قدس رضوی شد تا از تطاول ورق‌گردانی ایام به صحت و سلامت بگذرد.

وی ادامه داد: به همراه گرامیداشت این روز برنامه‌های دیگری هم طراحی شد. شاید مهمترین‌ این برنامه‌ها پروژه نمایشگاه خاندان غفاری باشد که به ‌طور جدی از اردیبهشت‌ماه 89 در دستور کار موسسه قرار گرفت. نخست شناسایی و گردآوری اطلاعات و پس از آن هماهنگی با موزه‌های مختلف ایران صورت گرفت و اقدامی را رقم زد که شاید کم‌سابقه یا بی‌سابقه باشد و جا دارد از همکاری و همیاری مسئولان و متولیان این موزه‌ها قدردانی کنم.

مدیرعامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک افزود: اقدام بعدی مستندنگاری این مجموعه‌ها بود که از مهر تا بهمن ماه 89 وقت بسیار و انرژی زیادی از همکارانم به‌ ویژه دوست هنرمندم امید محکمی گرفت. به‌طور همزمان جمع‌آوری مقالات و یافته‌های علمی تاریخی در این زمینه نیز انجام شد و وب سایتی طراحی شد که در روز جهانی موزه‌ها در 28 اردیبهشت‌ماه 89 به بهره‌برداری رسید. این وب سایت نمایشگاه مجازی دائمی آثار کمال‌الملک و بانک اطلاعات مربوط به این هنرمند است.

وی افزود: همزمان با افتتاح این وب سایت، به این نتیجه رسیده بودیم که مجموعه ملک به دلیل فراوانی نسبی آثار کمال‌الملک و ویژگی‌های این هنرمند بزرگ، باید سالنی را به آثار ایشان اختصاص دهد، اما کمال‌الملک بهانه مبارکی است برای اینکه از این زاویه به خاندان هنر غفاری بپردازیم. خاندانی که از دوران صفوی تا روزگار قاجار حضور پررنگی در عرصه فکر و فرهنگ و هنر دارند و شاید پس از خاندان غفاری بتوان به باقی خاندان‌های فرهنگ و هنر نیز  پرداخت؛ چراکه سهم عمده‌ای را همواره در تاریخ هنری ما بر عهده گرفته‌اند.

حسینی گفت: برای مثال جا دارد خاندان وصال در شیراز، خاندان امامی در اصفهان، و سایر خاندان‌هایی که حتی در حوزه‌های علم و فرهنگ خدمت کرده‌اند مثل خاندان دشتکی در شیراز که در حکمت و فلسفه اسلامی سال‌ها تلاش کرده‌اند، را گرامی بداریم.

وی درباره افتتاح نمایشگاه دائمی خاندان غفاری و کمال‌الملک توضیح داد: قرار بود این تالار در اردیبهشت‌ماه همزمان با نمایشگاه مجازی در روز جهانی موزه به بهره‌برداری برسد، اما رفع برخی از نواقصی که در زیرساخت‌های بنا بود و احتیاج داشت که به ‌طور دقیق و اصولی به آن پرداخت شود، این زمان را تاکنون به تعویق انداخت.

حسینی ادامه داد: در اثنای این اقدامات به پیشنهاد استادم آیدین آغداشلو نمایشگاهی را تمدید کردیم تا مجموعه آثار کمال‌الملک در موزه‌های مختلف را عکاسی صنعتی کنیم که هنرمندان و هنرجویان بتوانند در یک مرکز از مجموعه آنچه که از قلم سحرآفرین کمال‌الملک جاری شده را یکپارچه بازدید کنند و به همین دلیل این نمایشگاه در نگارخانه ملک برقرار شد.

وی با اشاره به کشف شیشه‌های عکس از کمال‌الملک و شاگردانش توسط حسن حامدی، مدیرمسئول هفته نامه "تندیس" از خانه ابوالحسن خان صدیقی، افزود: دوست فرهنگ دوستم آقای حامدی شیشه‌ها را از خانواده مرحوم صدیقی به عاریه گرفتند تا برای نخستین بار در کتابخانه و موزه ملی ملک به نمایش درآید و بتوانیم اوراقی از تاریخ‌مان را در کنار هم ورق زده و با همدیگر مرور کنیم.

حسینی افزود:‌ به دلیل ارتباط سازمانی‌ای که ما با امر موزه‌داری داریم، در راستای تقویت بنیان‌های موزه‌داری، یکی از اقدامات بایسته‌ای که جایش خالی بوده و کمتر به آن توجه شده این بود که با همکاری کمیته ملی موزه‌های ایران(ایکوم)، 40 روز پیش از این طراحی انجام شد و مسابقه‌ای برای انتخاب برترین راهنمای موزه شکل گرفت. پس از انجام فراخوان، 28 نفر داوطلب شرکت در این مسابقه شدند و در دو مرحله داوری، شرکت کنندگان ارزیابی و 8 نفر جزو بهترین های راهنمایی برگزیده شدند و در مرحله نهایی 3نفر از آن میان آنها انتخاب شدند که امروز جوابیز شان را دریافت می کنند.

وی تاکید کرد: طبیعی است اگر برنامه توسعه کیفی راهنمایان موزه امتداد پیدا کند و ما نیز توفیق داشته باشیم که در کنار باقی نهادهای مسئول در موزه داری این مسیر را ادامه دهیم، می‌توانیم امیدوار باشیم به اینکه‌ تاثیر این حرکت به سمت مطلوبی در حوزه راهنمایی موزه شاهد باشیم.

پس از سخنان مدیر عامل موسسه، نماهنگی از مراحل ساخت تندیس کمال‌الملک و نمایشگاه دایمی خاندان غفاری و کمال‌الملک برای حاضران پخش شد و پس از آن مجری برنامه از آستان قدس رضوی، هیئت ‌مدیره کتابخانه و موزه ملی ملک، سازنده تندیس کمال‌الملک رامین اعتمادی، طراح و مجری معماری داخلی نمایشگاه دائمی بهزاد سلیمانی، تهیه و تنظیم‌کنندگان طرح محتوایی نمایشگاه، رضا دبیری‌نژاد، محمد حکمت و فاطمه رازی‌پور و همچنین طراح وبسایت نمایشگاه کمال الملک حمیدرضا پورنصیری تشکر و قدردانی کرد.

ملکی در ادامه بیانیه هیئت‌داوران مسابقه "برترین راهنمایان موزه" را برای حاضران خواند. در ادامه این آیین نماهنگی درباره مراحل داوری این مسابقه برای حاضران پخش شد. اهدای جوایز به برگزیدگان این مسابقه بخش دیگر این برنامه در گرامیداشت سالگرد وقف کتابخانه و موزه ملی ملک بود.

در این بخش ملکی از کیخسرو خروش هنرمند نقاش، برای اهدای جایزه نفر سوم ژیلا مقیم‌نژاد راهنمای کاخ موزه گلستان، از ابراهیم حقیقی هنرمند گرافیست برای اهدای جایزه نفر دوم محمد نوروزی و از مهندس قاسمی رییس سازمان موقوفات ملک برای اهدای جایزه نفر اول که گروه راهنمایان موزه "تاریخ" به نمایندگی حسن اشرف اسلامی بودند، دعوت کرد روی سن بیایند.

پس از اهدای جوایز و لوح‌های تقدیر، محمد نوروزی بخشی از کار خود را به درخواست مجری برای حاضران اجرا کرد.
در ادامه، علی دهباشی، پژوهشگر و مولف کتاب‌های "یادنامه کمال الملک" و "نامه‌های کمال الملک" به سخنرانی پرداخت.

سردبیر نشریه بخارا با تاکید به اینکه‌ راز ماندگاری ایران و ایرانیان، فرهنگ و ادبیات این سرزمین است و نه پادشاهان و حکومت‌های بزرگ، گفت: در این کتاب سه نسل از فرهیختگان درباره کمال‌الملک نوشته‌اند و همگی آن‌ها به‌جز توانایی‌های هنری این نقاش، بر حس ایران‌دوستی و پایبندی کمال‌الملک به فرهنگ ایران‌زمین نیز تاکید داشته‌اند.

وی سپس یکی از نامه‌های کمال‌الملک را برای حاضران قرائت کرد که دربردارنده اطلاعاتی درباره خاندان غفاری و خویشاوندانش بود.

پس از سخنرانی دهباشی، بخش‌هایی از فیلم "کمال‌الملک" ساخته مرحوم علی حاتمی برای حاضران به نمایش درآمد و پس از آن مجری برنامه از همکاری مسئولان کاخ گلستان که بیشترین تعداد از آثار کمال‌الملک را در گنجینه دارند، قدردانی کرده و حاضران را به پذیرایی و همچنین چیدن روبان  نمایشگاه دایمی خاندان غفاری و کمال الملک واقع در فضای پسین موزه سکه‌های ملک، دعوت کرد.

برش روبان و افتتاح این نمایشگاه دایمی که با استاندارد های روز طراحی و اجرا شده است با دستان اسفندیار احمدیه پدر انیمیشن ایران و مهدی‌نژاد رئیس هیئت مدیره موقوفات ملک انجام شد.

در نمایشگاه خاندان غفاری و کمال‌الملک مجموعه‌ای از نقاشی‌های خاندان  غفاری ‌از دوران صفویه تا قاجار ونه اثر از نقاشی‌های کمال‌الملک به همراه تندیس کمال الملک  وعکس‌های چاپ شده‌ای از شیشه‌ عکس‌های نویافته کمال‌الملک و شاگردانش، به ‌صورت دائمی به نمایش گذاشته شده است.

در این نمایشگاه دو دستگاه نمایشگر به نمایش مجموعه آثار(114اثر) کمال الملک اختصاص دارد و یک نمایشگر بزرگ امکان تصویر سازی آثار کمال الملک را با جورچینی قطعات برای مخاطبان فراهم می کند.

آیین گرامیداشت هفتاد و پنجمین سالروز وقف کتابخانه و موزه ملی ملک و گشایش نمایشگاه دائمی "کمال‌الملک" با حضوراهالی فرهنگ و هنرمندان از جمله امین‌الله رشیدی،علی دهباشی، ابراهیم حقیقی، کیخسرو خروش، عباس مشهدی‌زاده، رضا خدادادی، ایرج اسکندری، بهنام کامرانی، رامین اعتمادی، احمد خوشنویس و نمایندگانی از آستان قدس رضوی در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد.

کد خبر 1451829

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha