۱۴ آبان ۱۳۹۰، ۱۶:۳۶

درکاوشهای فصل دوم مشخص شد/

مهمترین دوره استخراج نمک از معدن چهرآباد مربوط به دوره هخامنشی است

مهمترین دوره استخراج نمک از معدن چهرآباد مربوط به دوره هخامنشی است

زنجان - خبرگزاری مهر: سرپرست هیئت کاوش مردان نمکی از اتمام فصل دوم کاوش معدن چهرآباد مردان نمکی خبر داد و گفت: بر اساس لایه‌نگاری انجام گرفته مشخص شد که مهم‌ترین دوره استخراج نمک از معدن چهرآباد مربوط به دوره هخامنشی است.

به گزارش خبرنگار مهر، ابوالفضل عالی ظهر شنبه در جمع خبرنگاران افزود:  با پایان فصل دوم کاوش معدن چهرآباد(مردان نمکی)، مشخص شد مهم‌ترین دوره استخراج نمک از معدن چهرآباد مربوط به دوره هخامنشی است. تونل‌های اصلی و بزرگ این معدن در دوره هخامنشی ایجاد شده و در این دوره استخراج نمک در مقیاس بسیار بزرگی انجام گرفته است.
 
وی ادامه داد: طی دوره هخامنشی بهره‎برداری نمک در چهرآباد رونق فراوانی داشته و معدن‌کاران با ایجاد تونل‌های بسیار بزرگ و مرتفع، حجم بسیار زیادی از نمک را با استفاده از ابزارهای معدن‌کاوی همچون کلنگ و تیشه استخراج می‌کرده‌اند.

ریزش معدن قبل از کشته‌شدن مردان نمکی
 
عالی گفت: از نتایج بسیار مهم کاوش این فصل پی بردن به این مساله بود که ریزش معدن در دوره هخامنشی قبل از حادثه کشته شدن مردان نمکی نیز صورت گرفته و احتمال می‌رود ریزش بخش‌هایی از تونل‌های معدن به دلیل تکان خوردن‌های تکتونیکی یا احتمالاً ریزش‌های تعمدی بوده باشد.
 
سرپرست هیئت کاوش مردان نمکی افزود: «حادثه ریزش معدن که منجر به کشته شدن مردان نمکی در دوره هخامنشی شده، در واقع آخرین دوره استخراج نمک در زمان هخامنشیان بوده است.
 
کشف سه تونل در محدوده کاوش
 
عالی افزود: از دیگر نتایج کاوش این فصل کشف تونل‌های جدید در سه بخش از محدوده کاوش بود. یکی از تونل‌ها در گوشه شمال شرق محدوده کاوش و نزدیک پرتگاه قرار دارد. تونل بسیار مرتفع بوده و کاملاً با آوار و واریزه‌های معدنی پر شده است. این تونل در واقع ادامه تونل تخریب شده در ترانشه A است که در دل کوه معدن نمک امتداد یافته است.
 
سرپرست هیئت کاوش مردان نمکی در ادامه افزود: تونل دیگر در گوشه جنوب غرب محدوده کاوش و در روزهای آخر کاوش کشف شد. این تونل در تحتانی‌ترین بخش ترانشهC قرار گرفته است. بیش‌تر قسمت‌های آن با آوار و واریزه‌های معدنی پر شده و فقط قسمت‌هایی از آن به‌صورت فضای خالی باقی مانده است. بر سراسر دیوار‌ها و سقف تونل اثر و رد ابزار‌های معدن کاوی دیده می‌شود.
 
عالی گفت: تونل سوم در بخش فوقانی ترانشه c کشف شد که در جهت شمال شرق امتداد یافته است. با توجه به محدودیت زمانی در این فصل، کاوش عمقی در تونل‌های مکشوفه انجام نشد و به فصل آینده موکول شد.
 
ترانشه‌های چهارگانه، محدوده فصل دوم کاوش
 
سرپرست هیئت کاوش مردان نمکی با اشاره به اهداف این فصل کاوش ادامه داد: تکمیل لایه‌نگاری سال گذشته، به‌دست آوردن اطلاعات بیش‌تر از چگونگی معدن‌کاوی دوره هخامنشی و ساسانی و درک وجوه تمایز و تشابه تکنیک‌های دو دوره و به‌دست آوردن اطلاعات از لایه‌های احتمالی پیش از دوره هخامنشی، از اهداف فصل دوم کاوش بود.
 
عالی در ادامه افزود: محدوده این فصل کاوش ترانشه‌های چهارگانه سال‌های گذشته بود که با همکاری میراث‌فرهنگی زنجان، دانشگاه محقق اردبیلی و دانشگاه بوخوم آلمان مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت.
 
سرپرست هیئت کاوش مردان نمکی تصریح کرد: در کاوش سال گذشته لایه‌های سه دوره اصلی هخامنشی، ساسانی و دوران متاخر اسلامی مشخص شده بودند. امسال با ایجاد دیواره‌های لایه‌نگاری جدید در قسمت‌های مختلف ترانشه‌های چهارگانه، جزئیات لایه‌های باستانی سه دوره با دقت مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند.
 
عالی با اشاره به اهداف مطالعه و بررسی لایه‌های باستانی سه دوره گذشته گفت: پی بردن به ماهیت لایه‌ها و چگونگی تشکیل آن‌ها، هم‌چنین ردیابی آن‌ها در بخش‌های مختلف محدوده کاوش در راستای جداسازی دوره‌های تاریخی و در نهایت پی بردن به نحوه ریزش تونل‌های معدن در دو دوره اصلی استخراج نمک، از اهداف اصلی این مطالعات بود.

کشف بقایای گیاهی غیربومی است
 
سرپرست هیئت کاوش مردان نمکی در رابطه با یافته‌های فصل دوم کاوش، اظهار داشت: همچون سال‌های گذشته، کاوش این فصل با کشف یافته‌های بسیار زیادی همراه بود. بیش‌تر یافته‌ها از جنس مواد ارگانیک بود و عموماً شامل بقایای گیاهی مثل چوب‌ها، هسته میوه‌ها و بذرها، چرم و پوست حیوانات، بقایای جانوری مثل استخوان‌ها و شاخ حیوانات، پارچه‌ها و مواد غیر ارگانیک مثل سفال‌ها و قطعات فلز می‌شد.
 
عالی با اشاره به مهم‌ترین یافته‌ها افزود: از مهم‌ترین یافته‌ها می‌توان به بقایای گیاهی غیربومی استان همچون میوه بلوط و پنبه دانه اشاره کرد.
 
وی ادامه داد: در این فصل مطالعات میان‌رشته‌ای هم‌زمان با کاوش باستان‌شناسی در معدن نمک و آزمایشگاه‌های مربوطه در زمینه‌های مختلفی از جمله انسان‌شناسی، گیاه‌شناسی، جانورشناسی، زمین‌شناسی و .. انجام یافت که نتایج آن‌ها به‌زودی اعلام خواهد شد.
کد خبر 1453046

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha