به گزارش خبرنگار مهر، صادرات یکی از مهمترین برنامه های دولت و کشور است و هم اکنون بیشتر کالاهای تولید شده در کشور می تواند از این مرز صادر شود.
مرز مهران به عنوان امن ترین مرز زمینی کشور در سالهای اخیر به عنوان یک خروجی مهم برای صادرات کالا به کشور عراق شناخته شده است.
هرچند در این بین به دلیل همکاری نکردن مسئولان عراقی گاهی اوقات وقفه ای در صادرات کالا در مرز بین المللی مهران پیش آمده است ولی هم اکنون این مرز دروازه تجاری ایران به سوی عراق است.
در شش ماهه نخست سال جاری به دلیل کارشکنی مسئولان عراق، مرز مهران تاحدودی مختل شده اما با پیگیری های به عمل آمده رونق بازهم به مرز مهران بازگشت.
به همین منظو سفری به بازارچه مرز مهران داشتیم و اول از همه نیز به سراغ مرد اول گمرک استان ایلام یعنی مدیرکل گمرک استان ایلام بختیار رحمانی پور رفتیم.
بختیار رحمانی پور از مدیران بومی با مدرک مرتبط با امور گمرک، سه سال است که مدیرکل گمرک استان ایلام است.
وی 17 سال سابقه کار در گمرک را دارد که در این زمینه در استان ایلام یک رکورد محسوب می شود چراکه در ایلام، مدیران غیربومی بر گمرک حاکم بودند.
با وی در باره آخرین وضعیت صادرات کالا در مرز مهران به گفتگو می پردازیم.
بازاراچه مرزی مهران
مدیرکل گمرک استان ایلام گفت: خوشبختانه وضعیت صادرات کالا در مرز بین المللی مهران طی دو ماه اخیر با توجه به تفاهم نامه هایی که بین استاندار ایلام و استاندار واسط عراق صورت گرفت، رشد قابل قبولی داشت.
بختیار رحمانی پور اظهار داشت: در شش ماه نخست سال جاری باتوجه به مشکلاتی که طرف عراقی ایجاد کرد، صادرات دچار مختل شد و طرف عراقی و تجار این کشور، خود پیگیر حل مشکلات صادرات کالا در مرز مهران شد و هم اکنون مشکلات حل شده است.
این مسئول گفت: هم اکنون مرزبانان عراقی دیگر مثل گذشته از صادرات کالا در مرز مهران جلوگیری نمی کنند آنها معتقد هستند که کالاهای صادر شده به این کشور از جمله در بحث مواد خوراکی باید استاندارد SGS جهانی را داشته باشد.
این مسئول ادامه داد: رعایت این استاندارد توسط کالاهای خوراکی صادر شده باعث شده که در بحث نگهداری، چند ماه برای آزمایش و معطلی به وجود نمی آید و کالاها به راحتی صادر می شود.
رحمانی پور بیان داشت: عمده کالاهای صادر شده از مرز مهران به کشور عراق شامل سیمان، آجر، کاشی صیفی جات، خربزه، هندوانه، خیار، محصولات ایران خودرو و سایپا و..است.
وی گفت: اکنون دیگر مثل گذشته نیست که کالا اول وارد مرز شود بعد صادر شود، هم اکنون تجار خود شرایط مسئولان عراقی را بررسی می کنند که چه کالاهایی پذیرش و صادر می شود و بعد اقدام به صادرات می کنند.
مدیرکل گمرک استان ایلام گفت: مسئولان عراقی از قبل درباره کالاهای صادر شده اطلاع رسانی می کنند.
وی ادامه داد: هم اکنون فقط مواد خوراکی از مرز مهران به کشور عراق صادر می شود که استاندارد جهانی SGS را داشته باشد و هر کسی دارای کارت بازرگانی باشد می تواند در این بازارچه فعالیت کند.
وی عنوان کرد: هم اکنون دو فعالیت در این مرز به دلیل خروجی بودن مرز انجام می شود به این صورت که یک سری کالاها از طریق تجار و بازرگانان در این گمرک اظهار و صادر می شود و یک سری کالاها هم در سایر گمرکات کشور اظهار و پروانه صادراتی نیز صادر می شود و به مرز مهران برای صادرات به کشور عراق ارسال می شود.
رحمانی پور بیان داشت: تعداد تجاری که در مرز بین المللی، خود نسبت به صادرات کالا اقدام می کنند حدود 100 نفر هستند و هم شامل بومی و غیربومی می شوند.
وی ادامه داد: با توجه به آزادی های بیشتر برای صادرات کالا تعداد تجار نیز افزایش پیدا کرده است.
این مسئول عنوان کرد: هم اکنون تمام زیرساختهای لازم در بازارچه مرزی مهران برای صادرات کالا فراهم شده است و فقط یک انبار نگهداری در حال ساخت در بازارچه است که کالاهایی که احیانا متوقف می شوند در این انبار نگهداری می شوند.
رحمانی پور اظهار داشت: هم اکنون جادههای مناسب، محوطه بزرگ، غرفه های تجاری برای مراودات تجاری بین ایران و عراق و...در بازارچه مرز مهران ایجاد شده است.
وی گفت: آزمایشگاه استاندارد و خود گمرک در بازارچه مرز مهران فعال هستند و کلیه امکانات برای صادرات فراهم است و کلیه کارها برای صادرات یک کالا با حضور مسئولان فنی در خود مرز انجام می شود و دیگر نیازی به ارجاع به شهرستان مهران نیست.
وی تصریح کرد: هم اکنون سیمان به عنوان یک کالای بومی استان ایلام حجم زیادی از صادرات را به کشور عراق به خود اختصاص داده است.
هم اکنون زمان سنجی برای صادرات یک کالا و تشریفات از مرز مهران با توجه به سیستم "ای سی کودا" به کشور حدود نیم ساعت انجام می شود در حالی که قبلا دو و سه ساعت طول می کشید.
رحمانی پور عنوان کرد: مرز مهران هم اکنون از نظر فنی و امنیت، هیچ مشکلی ندارد و بیشتر مشکلات مربوط به طرف عراقی است.
وی بیان داشت: شهرستان مهران و استان ایلام با توجه به وجود مرز بین المللی رونق گرفته است و مردم استان از این مرز بهره مند هستند.
این مسئول عنوان کرد: با توجه به حجم تردد زائر و صادرات کالا بسیاری از امکانات در استان و شهرستان ایجاد شده است.
مدیرکل گمرک استان ایلام افزود: زیرساختهای لازم برای ایجاد بازارچه مرز دهلران نیز فراهم شده است ولی طرف عراقی هنوز رغبت برای ایجاد این بازارچه ندارد.
رحمانی پور تصریح کرد: اگر صادرات در کشور افزایش پیدا کند چرخه تولید نیز بالا می رود اشتغال در کشور بیشتر می شود.
وی ادامه داد: در هفت ماهه نخست سال جاری 649 هزار تن کالا از مرز مهران به کشور عراق صادر شده است.
وی بیان داشت: ارزش اقتصادی این میزان کالای صادر شده 195 میلیون دلار بوده است.
نظر شما