به گزارش خبرنگار مهر، دهم ذیحجه مصادف با عید قربان است که به عنوان روزی فرخنده در تقویم اسلامی محسوب می شود و مسلمانان در این روز به پاکسازی وجود نفسانی خود می پردازند.
عید قربان پس از وقوف در "عرفات" (مرحله شناخت) و "مشعر"(محل آگاهی و شعور) و "منا" (سرزمین آرزوها، رسیدن به عشق) فرا مى رسد.
عید قربان از مهمترین اعیاد مسلمانان است که به یاد حضرت ابراهیم(ع) و فرزندش اسماعیل(ع) توسط بسیاری از مسلمانان جشن گرفته می شود.
در روایات مختلف دینی آمده است که ابراهیم(ع) در سن بالا دارای فرزندی شد که او را "اسماعیل" نام نهاد و برایش بسیار عزیز و گرامی بود.
هنگامی که اسماعیل به سنین نوجوانی رسیده بود، فرمان الهی چندین بار در خواب به ابراهیم نازل شد و بدون ذکر هیچ دلیلی به او دستور داده شد تا اسماعیل را قربانی کند؛ پس از کشمکشهای فراوان درونی، در نهایت با موافقت خالصانه فرزندش، به محل مورد نظر می روند و ابراهیم(ع) آماده سر بریدن فرزند محبوب خود می شود؛ به هنگام انجام فرمان الهی برای قربانی کردن اسماعیل(ع)، خداوند حضرت ابراهیم(ع) را سربلند در امتحان یافت و گوسفندی را برای انجام ذبح به نزد ابراهیم می فرستد.
عید قربان از جمله تعطیلات رسمی مسلمانان است که از یک تا چهار روز در سراسر کشورهای اسلامی جشن گرفته می شود و طی آن مردم با پوشیدن بهترین پوشاک خود، پس از انجام عبادات، به دید و بازدید و جشن و سرور می پردازند.
عید قربان هدیه الهی به حجاج
عید قربان روزی است که پس از انجام وظایف سنگین حج و اتمام احرام به عنوان هدیه الهی به حجاج عطا می شود.
در روایات متعدد نقل شده که در روز عید قربان، قربانی کنید تا گرسنگان و بیچارگان نیز به خوراک برسند.
"قربان" عبارت از کارهای نیکی است که انسان به وسیله آن بخواهد خود را به رحمت خداوند نزدیک کند؛ بنابراین عمل نیکی که انسان انجام دهد تا به وسیله آن خویشتن را به رحمت حق تعالی نزدیک سازد را قربان می گویند.
منظور از تقرب به خدای تعالی، قرابت زمانی و مکانی نیست، چراکه بین خالق و مخلوق هیچگونه خویشاوندی وجود ندارد، بلکه منظور آن است که از راه طاعت و انجام کارهای شایسته، می تواند مشمول الطاف الهی قرار گرفته و به رحمت او نزدیک شود.
اعمال حجاج در سرزمین "منی"
از جمله اعمالی که حجاج در روز دهم ذیحجه در سرزمین "منی" انجام می دهند، کشتن شتر، گاو یا گوسفند و انفاق آن به افراد مستحق است تا به وسیله این عمل نیک، به رحمت پروردگار نزدیک شوند.
حاجیان در این روز پس از به پایان رساندن مناسک حج، حیوانی را ذبح می کنند و پس از قربانی آنچه بر آنان در حال احرام، حرام شده بود، مانند نگاه کردن در آینه، گرفتن ناخن و شانه زدن مو، حلال می شود.
برگزار کردن مراسم قربانی در این عید بر همه واجب نیست و تنها بر زائران کعبه در مراسم حج واجب است، اما بسیاری از مسلمانان در سراسر جهان در این روز، گوسفند، گاو یا شتری را قربانی کرده و گوشت آن را بین همسایگان و مستمندان تقسیم می کنند.
هدف قربانی دادن، شکوفا شدن روح ایثار و نشانه عشق به خداست
هدف اصلی در امر قربانی دادن، رسیدن به مقام عالی تقواست؛ قرآن کریم در این زمینه بیانی به این مضمون دارد که "این قربانیان که زائران خانه خدا به هنگام توقف در منی ذبح می کنند، گوشت یا خون آنها به خدا نمی رسد، بلکه هدف از قربانی، شکوفا شدن روح ایثار و نشان دادن میزان عشق و قرب به خدا و تقواست".
قربانی کردن با نیت الهی در بین ایرانیان از ارزش و جایگاه ویژه ای برخوردار است و علاوه بر به جای آوردن این سنت حسنه در عید قربان، در هنگام برآورده شدن نذرهای خود و یا به دست آوردن موفقیتهای مادی در زندگی نیز با قربانی کردن حیوانی حلال گوشت و تقسیم آن بین همسایه ها و افراد فقیر به عرض ارادت به ذات احدیت و شکرگذاری به درگاه الهی می پردازند.
اهمیت عید سعید قربان برای ایرانیان
عید سعید قربان به عنوان یکی از بزرگترین اعیاد بزرگ اسلامی در ایران از اهمیت بالایی برخوردار است؛ این عید بزرگ در مناطق مختلف کشورمان با مراسم و آیینهایی خاص و شکوهی ویژه برگزار می شود.
ایرانیان بنا بر رسوم ویژه ای که دارند از مدتها پیش از روز عید قربان، خود را آماده جشن می کنند که مقدمات این مراسم با خرید حیوانی برای قربانی کردن آغاز می شود.
خواهی که تو را کعبه کند استقبال/ مایی و منی را به منا قربان کن
نظر شما