۱۹ آبان ۱۳۹۰، ۹:۴۸

کارکردهای نشریات زرد ـ6/

حق‌شناس: شناخت ذائقه مخاطب مانع رویکرد افراطی به رسانه‌های زرد می‌شود

حق‌شناس: شناخت ذائقه مخاطب مانع رویکرد افراطی به رسانه‌های زرد می‌شود

یک کارشناس رسانه معتقد است: نشریات زرد، واقعیتی غیرقابل انکار در جامعه رسانه‌ای هستند، ولی باید ذائقه مخاطب را شناخت و تعادل رویکرد به رسانه‌های زرد و جدی را برقرار کرد.

محمدجواد حق‌شناس از صاحب‌نظران عرصه رسانه در گفتگو با خبرنگار مهر در تحلیل جایگاه نشریات زرد و جایگاه آنها در جامعه رسانه‌ای گفت: رسانه‌های زرد به عنوان بخشی از کلیت رسانه‌ای هستند که وجودشان قابل انکار نیست و گروهی در مقام صاحب رسانه و تولیدکننده محتوا در آنها مشغول به فعالیت هستند و از سوی دیگر، با گروهی به عنوان مخاطب آنها روبه‌رو هستیم.

وی ادامه داد: از آنجا، بودن چنین نشریاتی پذیرفته شده است؛ در نتیجه می‌توان درباره چگونگی آنها به بحث نشست. این نوع رسانه‌ها بنا به ذائقه یک جامعه شکل می‌گیرند و اگر در جایی دچار خلل هستند باید ریشه آن را در ذائقه عمومی آن جامعه جستجو کرد.

مدیرمسئول روزنامه اعتماد ملی، با ذکر مثالی صحبت‌های خود را ادامه داد: همانطور که شما در عرصه نیاز انسان به غذا، می‌بینید که غذا خوردن نیازی است که قابل چشم‌پوشی نیست و یک بخش تولیدی بزرگ به نام «فست فود» (غذاهای فوری) داریم که اتفاقاً طرفداران زیادی هم دارد و برای آن هزینه و وقت می‌گذارند، در عرصه رسانه‌ها هم ما با نشریات زرد روبه‌رو هستیم.

حق‌شناس افزود: میزان رغبت به نشریات زرد، بستگی به ذائقه جامعه دارد. اگر می‌خواهیم ذائقه درست تعریف و هدایت شود، ابتدا باید آن را بشناسیم. مدیران عرصه فرهنگ، نخبگان جامعه و روزنامه‌نگاران و کسانی که در این عرصه تخصص دارند و با این حوزه مرتبط هستند، باید وضعیت را بررسی کرده و اگر احساس کنند این ذائقه موجب بیماری جامعه می‌شود و یا نسبتش بیش از حدی است که باید باشد، آنگاه باید تلاش کنند این ذائقه را تغییر دهند.

وی با تاکید بر اینکه باید هر حرکتی با شناخت و بررسی همراه باشد، عنوان کرد: ما ابتدا به ساکن نمی‌توانیم برای این ذائقه فکری کنیم؛ در حالی که اصل این ذائقه را به رسمیت نمی‌شناسیم. قبول و شناخت این ذائقه در واقع اصل ماجراست. نشریات زرد وجود دارند و خوانندگان خودشان را دارند و با یک کلمه هم نمی‌توان آنها را به گوشه رینگ پرتاب کرد. این نشریات مخاطب دارند و بخش عمده‌ای از تولیدات رسانه‌ای امروز در همه جوامع مربوط به همین رسانه‌هاست.

این کارشناس رسانه در پاسخ به این پرسش که چه کارهایی برای سالم‌سازی ذائقه‌ای که به دنبال نشریات زرد است و همچنین این دسته از رسانه‌ها می‌توان کرد، گفت: فکر می‌کنم باید به سمت تغییر حرفه‌ای و فنی ذائقه جامعه پیش برویم. خانواده‌ای که هر روز غذای چرب و پرنمک خورده و حال پزشک متوجه می‌شود، فشار خون این خانواده بالا رفته است به یکباره نمی‌توان دستور غذایی‌اش را تغییر داد، بلکه باید آرام آرام دستور غذایی پیشین را با غذای متبوع و مناسب جایگزین کرد.

حق‌شناس اضافه کرد: درباره ذائقه مردم به خواندن نشریات زرد هم باید اگر این رویکرد از حد متعادل گذشت و یا با نشریات زردی روبه‌رو شدیم که اصول حرفه‌ای را رعایت نمی‌کنند، باید کار کارشناسی انجام گیرد؛ ولی باید به این نکته توجه کرد که کار دستوری و از بالا به پایین عملا پاسخ نمی‌دهد، بلکه یک کار فرهنگی زمان‌دار و مشخص و کارشناسی و مطالعه‌شده، می‌خواهد.

وی در پایان درباره تعطیلی نشریات تخصصی و حرفه‌ای و رشد قارچ‌گونه نشریات زرد غیرحرفه‌ای و احتمال بازگشت به دوران شکوفایی نشریات حرفه‌ای گفت: اگر جامعه به حالت استوار و تعادل نزدیک شود، می‌توانیم این انتظار را در همه حوزه‌های جامعه از جمله رسانه‌ها و عرصه فرهنگی داشته باشیم که شرایط حرفه‌ای‌تر شود. الآن چون جامعه در حالت کلان نتوانسته به یک تعادل برسد شما شاهد عدم تعادل‌هایی در همه ارکان جامعه از جمله رسانه هم هستید.

کد خبر 1455806

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha