شماری از روشنفکران و فعالان اجتماعی روس در نشستی مطبوعاتی «وضعیت اجتماعی و سیاسی جمهوری آذربایجان» که در محل خبرگزاری روس بالت در مسکو برگزار شد، با محکوم کردن محدودیتهایی که در جمهوری آذربایجان در قبال خواستههای دینی اعمال میشود، دولت آذربایجان را به رعایت حقوق بشر دعوت کردند.
در این نشست خبری که با استقبال گسترده خبرنگاران و اصحاب مطبوعات روسیه مواجه شد، گئورگی ترامیفچوک، قائم مقام مرکز مطالعات استراتژیک روسیه، عدم رعایت حقوق اقلیتهای قومی در جمهوری آذربایجان و تداوم وضعیت فعلی را عامل بیثباتی در کل منطقه قفقاز دانست.
وی مشخصا به اقلیت قومی تالشیها در آذربایجان به عنوان مردمانی صلحطلب، میهنپرست و دوست روسیه اشاره کرده و از دولت آذربایجان خواست تا به حقوق این گروه از مردمان آذربایجان توجه بیشتری نشان دهد و احترام به حقوق و آزادیهای تالشیها را نه تنها برای امنیت داخلی آذربایجان که برای کل منطقه مهم و موثر دانست. وی همچنین خواستار آزادی زندانیانی شد که در جهت حمایت از حجاب در زندان به سر میبرند.
اسماعیل شعبانوف، رئیس انجمن تالشیهای مقیم روسیه با تقبیح موضع دولت آذربایجان که همواره تالشیها را قومی جدایی طلب میخواند، خواسته تالشیهای آذربایجان را رفع تبعیض و احترام به حقوق اولیه خود و رفتار دولت آذربایجان را مغایر با مبانی اولیه حقوق بشر دانست.
وی همچنین ابراز داشت که اکنون دولت آذربایجان با باورهای مذهبی شیعیان به مبارزه برخواسته و راهی را در پیش گرفته که اشتباه بودنش از حال روشن است؛ چرا دولت آذربایجان به جای دستگیر کردن عدهای مومن و معتقد که چیزی جز احقاق حقوق شهروندی خود را مطالبه نمیکنند، به محدود کردن رواج بیبند و باری در این کشور نمیاندیشد و خود را سرسپرده دولتهای خارجی کرده است.
فامیل جعفروف، رئیس تشکل شیعیان آذری مسکو در ادامه سخنان نماینده تالشیهای آذربایجان به فشارهای دولت آذربایجان بر مومنان و شیعیان این کشور اشاره کرده و اظهار داشت: در سال 2007 دولت باکو فشار بر مومنان را در این کشور تشدید و پخش اذان از مساجد را ممنوع کرده، به تخریب برخی از مساجد پرداخت و عملاً حجاب را در کشور ممنوع کرد و این روند تاکنون تداوم داشته و با برخورد شدید با فعالان و رهبران مسلمان جمهوری آذربایجان و زندانی کردن آنان، فضا برای شیعیان معتقد و مومن در این کشور به شدت تنگ شده است. این در حالی است که باکو، در راستای سرسپردگی به ایالات متحده، به وهابیت چراغ سبز نشان داده است و با حمایتهای دولت آذربایجان، فرقه وهابیت که یکی از تهدیدهای مهم در منطقه است، در آذربایجان در حال توسعه نفوذ و حضور خود است.
عارف کریم اف، رئیس فدرال خودمختار لزگی به زوال تدریجی اقوام در آذربایجان بر اثر سیاستهای محدودکننده و سرکوبگر دولت جمهوری آذربایجان اشاره کرده و افزود: طی 60 سال گذشته شمار لزگیهای آذربایجان تنها دو و نیم برابر افزایش داشته است و لزگیها همراه با دیگر اقوام و اقلیتهای قومی ساکن در آذربایجان در حال اضمحلال تدریجی هستند.
سرگی مارکوس روزنامه نگار و صاحبنظر در مقوله گفتگوی فرهنگها، محدودیتهای قومی اعمال شده در جمهوری آذربایجان را اقدامی مغایر با نرمهای بینالمللی حقوق بشر دانست و احترام به فرهنگ، دین و آداب و رسوم اقوام و اقلیتها را اصلی مهم در تداوم تمدن و فرهنگ کشورهای بزرگ خواند.
پس از سخنان صاحبنظران و روشنفکران شرکت کننده در نشست «وضعیت حیات سیاسی و اجتماعی در آذربایجان» سئوالاتی از سوی خبرنگاران حاضر طرح شد که بر محور حقوق اقلیتهای قومی در آذربایجان و وضعیت رهبران دینی دستگیر شده در این کشور متمرکز بود و در پاسخ، روشنفکران حاضر در نشست تداوم وضعیت فعلی در برخورد با نمادهای دینی در کشور مسلمان آذربایجان را منافی اصل اولیه احترام به عقاید و باورهای انسانها که یکی از مهمترین مصادیق حقوق بشر است، دانستند و از دولت آذربایجان خواستار آزادی زندانیان عقیدتی در بند شدند.
گفتنی است حاج محسن صمداف رهبر حزب اسلامی آذربایجان در ژانویه سال گذشته پس از سخنرانی علیه سیاستهای ضددینی و اعتقادی و ممنوعیت حجاب در جمهوری آذربایجان به همراه چهار نفر از یاران خود بازداشت شد که از آن زمان تاکنون این افراد در زندانهای این کشور محبوس هستند و اخیرا به زندانهای طولانی مدت محکوم شدهاند.
نظر شما