به گزارش خبرگزاری مهر، علی رمضانی افزود: این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، 18 درصد افزایش داشته است که نشان دهنده استقبال گسترده مشترکان از این تسهیلات است.
رمضانی با اشاره به ترویج پرداخت غیر حضوری از طریق رسانه ها تصریح کرد: در راستای تحقق دولت الکترونیک و کاهش مسافرت های درون شهری، امیدواریم در آینده نزدیک به پرداخت 100 درصدی قبوض به صورت غیر حضوری برسیم.
وی همچنین از راه اندازی سیستم POS در امور های بهره برداری برق تبریز خبرداد و اظهار کرد: فروش انشعاب و دیگر خدمات شرکت توزیع نیروی برق تبریز از طریق این پایانه های فروش انجام می گیرد که بدین ترتیب از مراجعات مکرر شهروندان به بانک جلوگیری می شود.
رمضانی با اشاره به سهولت پرداخت صورتحساب برق به صورت غیر حضوری،تصریح کرد: استفاده از روش های متداول پرداخت غیر حضور همچون اینترنت، عابر بانک، سامانه پیام کوتاه وتلفن بانک علاوه بر سرعت و کاهش مراجعه به بانک ها، از ضریب اطمینان و قابلیت رهگیری بالایی برخوردار بوده و موجب جلوگیری از قطع ناخواسته برق مشترکان می شود.
معاون فروش و خدمات مشترکان شرکت توزیع نیروی برق تبریز تعداد کل مشترک های برق این شهر در شش ماهه نخست امسال را بیش از 712 هزار مورد عنوان کرد و یادآورشد: حدود 80 درصد از این تعداد مشترک مصرف خانگی هستند که با احتساب مراجعه این تعداد به بانک ها جهت پرداخت قبوض یا خرید اشتراک، اهمیت توسعه پرداخت غیر حضوری به خوبی آشکار می شود.
نظر شما