۲۳ آبان ۱۳۹۰، ۱۳:۰۸

گزارش خبری/

دشتهای شرق کشور در انتظار باران/ خشکسالی همچنان می تازد

دشتهای شرق کشور در انتظار باران/ خشکسالی همچنان می تازد

خبرگزاری مهر - منطقه شرق: مناطق مختلف کشور در حالی شاهد بارش برف و باران هستند که لبهای دشتهای استانهای شرقی در انتظار باران خشکیده است و خشکسالی به مرحله ای رسیده که از آن به عنوان چالش این استانها یاد می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، مردم استانهای مختلف کشور این روزها شاهد بارش باران و برف هستند و با آغاز سال آبی جدید موج بارندگی ها در برخی از استانهای کشور آغاز شده است اما این ابرها در استانهای شرقی کشور نمی بارند.

قصه کاهش بارندگی در استانهای شرقی داستان تلخی است که از یک دهه پیش شروع شده و همچنان ادامه دارد و هم اکنون به بحرانی ترین دوران خود رسیده است.

در اکثر استانهای شرقی که بیشترین و گسترده ترین عرصه های بیابانی و خشک کشور را نیز در برگرفته اند متوسط بارندگی به شدت کاهش یافته است با این وجود حتی متوسط بلند مدت بارندگی در حالت عادی در این استانها از مناطق دیگر کشور بسیار کمتر است و در حقیقت جزو مناطق کم باران محسوب می شود که حتی یک قطره آب در برخی از دشتهای این استانها حکم کیمیا دارد.

خسارات ناشی از خشکسالی در بخشهای مختلف این استانها امروز بیش از گذشته نمایان شده است بطوریکه کشاورزی که شغل اصلی و عمده این استانها به خصوص در مناطق روستا نشین است با چالش مواجه شده است.

کاهش شدید سطح آبهای زیر زمینی در دشتهای شرق کشور/ استانهایی که رکورد خشکسالی را شکستند

کاهش شدید سطح آبهای زیر زمینی و خطر فرونشست دشتها به دلیل تخریب تدریجی منابع آب زیر زمینی پدیده ای است که در اغلب استانهای شرقی مسئله ای رایج است.

سطح آب در بسیاری از دشتها کاهش یافته و در نتیجه منابع آبی از جمله چاهها، قنوات و رودخانه ها با کمبود آب شدید مواجه هستند که در نهایت در اغلب این استانها موجب بروز خسارات میلیاردی به بخش کشاورزی شده اند.

از سوی دیگر بخش صنعت و تامین آب شرب نیز از این پدیده متاثر شده اند بطوریکه هر روز بر تعداد روستاهایی که به وسیله تانکر آبرسانی سیار می شوند افزوده می شود نکته جالب اینکه در برخی مناطق مرزی ایران و افغانستان به خصوص در خراسان جنوبی  آب شرب به صورت بسته بندی بین مردم توزیع می شود.

کشاورزی مهمترین عامل هدر رفت آب/ 70 درصد آب در بخش کشاورزی هدر می رود

از سوی دیگر عدم توجه به توسعه آبیاری مکانیزه در اکثر این استانها منابع موجود در دسترس را نیز در معرض خطر قرار داده است طبق آمار بیشترین مصرف آب در بخش کشاورزی روی می دهد بطوریکه بالغ بر 90 درصد آب استحصالی در بخش کشاورزی استفاده می شود و در این میان به دلیل تداوم استفاده از روشهای سنتی در آبیاری بیش از 70 درصد آب در این بخش یا جذب زمین می شود و یا به دلیل تبخیر از بین می رود.

با وجود اقدامات انجام شده در بخش استحصال آبهای سطحی فرسایش زمین به دلیل دخالتهای انسانی، تغییر مسیر رودخانه های فصلی و تغییرات چشمگیر زیست محیطی و بارندگی در برخی مناطق که در گذشته کم باران بود و کمبود باراش در مناطق پر باران موجب بروز اختلال در جمع آوری آبهای سطحی نیز شده است به گونه ای که بخش قابل توجهی از بارندگی های محدود که اکثرا در خارج از فصل باران نیز روی می دهد موجب بروز سیلاب و خسارات شدید به بخشهای زیر بنایی از جمله کشاورزی می شود این پدیده در فصل تابستان سال جاری به خصوص در استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان و خراسان رضوی به خوبی نمایان بود.

در برخی استانها نیز عدم برنامه ریزی مناسب و ساخت سد بر روی رودخانه های دائمی و سیل آبی موجب شده است این آب در نهایت راهی جز بیابان نداشته باشد و درنهایت هدر رود.

افزایش مهاجرت روستائیان به شهرهای بزرگ شرق کشور

هر چند در برخی استانهای شرقی طی سال گذشته شاهد افزایش متوسط بارندگی کوتاه مدت در مقایسه با سالهای قبل بودیم اما همچنان متوسط بلند مدت بارندگی در این بخش از کشور پائین است نکته جالب اینکه در برخی استانها از جمله یزد وضعیت طی سال گذشته وخیم تر نیز شده است بطوریکه گفته می شود خشکسالی سال گذشته این استان طی یکصد سال اخیر بی سابقه بوده است.

این کاهش بارندگی در اکثر استانها موجب افزایش روند مهاجرت روستا به شهر نیز شده است که درنهایت نیز عواقبی جز حاشیه نشینی در شهرها و بیکاری به همراه نداشته بهترین گواه این مسئله نیز مقایسه میزان مهاجرتهای سالهای اخیر با گذشته است بطوریکه در اکثر مراکز این استانها موج مهاجرت و حاشیه نشینی شاهد افزایش چشمگیری بوده است.

افزایش ریزگردها با منشاء داخلی در شرق کشور

از سوی دیگر خشکسالی تبعات جدیدی نیز در شرق کشور به جای گذاشته است که طی سالهای اخیر به خوبی خود را نمایان کرده است، روزگاری بحث طوفانهای شن مختص برخی مناطق سیستان بود اما هم اکنون بحث طوفان های شن و ریز گردها با منشاء داخلی در شرق کشور هم اکنون به واقعیتی انکار ناپدیر تبدیل شده است که به خصوص استانهای یزد و کرمان و خراسان جنوبی را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است.

هر چند همچنان صرفه جویی و مدیریت مصرف آب به عنوان مهمترین گزینه مقابله با خشکسالی در این استانها از سوی مسئولان مطرح می شود اما باید یادآور شد که تنها کمتر از 10 درصد آب استحصالی در بخش صنعت و شرب استفاده می شود و بخش قابل توجهی از آبهای موجود در بخش کشاورزی در حال هدر رفت است و سیاستهای و برنامه ریزی دولت در خصوص افزایش آبیاری مکانیزه باید به مهمترین سیاست برای مقابله با خشکسالی در کنار صرفه جویی در بخشهای دیگر مطرح شود.

کشتهای جایگزین و تغییر الگوی کشت، جایگزینی صنعت با کشاورزی در برخی مناطق که دیگر بازدهی کشاورزی ندارند نیز از جمله راهکارهایی است که کارشناسان برای رونق اقتصاد مناطق کم باران پیشنهاد می کنند.

از سوی دیگر مسئولان به خصوص در سفرهای استانی همچنان وعده طرحهای انتقال آب را می دهند که می توان به انتقال آب از حوزه های آبخیز غرب کشور به شرق، انتقال آب خلیج فارس و دریای  عمان برای افزایش کشاورزی، انتقال آب از کشورهای شمالی اشاره کرد که اکثرا در حد مطالعه بوده است و تاکنون جامه عمل نپوشیده اند.

آسمان خراسان رضوی نمی بارد

خراسان رضوی یکی از استانهایی است که طبق آمار همچنان با روند نزولی بارندگی مواجه است و در سال جاری طبق آخرین آمار بارندگی در مقایسه با سال قبل 24 درصد کاهش داشته است.

خشکسالی در این استان که یکی از مهمترین قطبهای کشاورزی و صنعتی کشور نیز محسوب می شود طی دهه اخیر هزار و 500 میلیارد تومان خسارت در بخش های مختلف این استان وارد شده است.

هم اکنون در این استان 600 روستا در معرض کم آبی قرار دارند و این امر اقتصاد روستا به شهر را در معرض خطر قرار داده است و موجب افزایش مهاجرتها به شهرهای بزرگ و کاهش تولید در روستاها شده است.

این درحالی است که مسئولان ارشد این استان خواستار چاره اندیشی در سطح ملی برای مقابله با تبعات خشکسالی هستند و طبق آمار ارائه شده گفته می شود که 90 درصد از مساحت این استان در معرض مستقیم خشکسالی قرار گرفته است.

این درحالی است که مسئولان بخش کشاورزی این استان نیز آمار جالب توجهی در خصوص کاهش تولید محصولات کشاورزی در این استان ارائه کرده اند بطوریکه میزان برداشت محصول گندم در این استان 73 درصد کاهش یافته است.
 
یزد خشک ترین سال خود را طی یکصد سال گذشته تجربه کرد
 
استان یزد که سرزمین قناتها معروف است خود به خود یکی از استانهای کویری و کم باران کشور محسوب می شود که آب در این استان حکم طلا دارد اما مردم سخت کوش این استان توانسته اند با حفر قنوات منحصر به فرد حداکثر استفاده از منابع موجود را ببرند با این وجود میزان بارندگی در این استان نیز در مقایسه با سال قبل وضعیت بسیار نا مطلوبی دارد.
 
کارشناسان این استان خشکسالی و کمبود بارندگی در این استان را طی یکصد سال گذشته بی سابقه می دانند و ادامه این روند را هشداری جدی برای ادامه فعالیتهای کشاورزی و صنعتی و حتی تامین آب شرب طی سالهای آینده می دانند.
 
بخشهای مختلف این استان هم اکنون متاثر از خشکسالی شدید سالهای اخیر است که در دهه گذشته چهره خشن تری به خود گرفته است و طی سال جاری نیز آسمان این استان نیز نباریده است.
 
طبق آمار موجود 50 تا 100 درصد منابع آبی یزد دچار خسارت شده اند اما شگفت انگیز اینکه 70 درصد قنوات این استان که مهمترین منبع تامین آب محسوب می شوند خشک شده اند و بقیه نیز با کمبود آب دهی مواجه هستند.
 
میزان برداشت محصولات کشاورزی نیز در این استان کاهش دارد و گفته می شود نیمی از بزرگترین انارستان خاورمیانه خشک شده و برداشت پسته نیز در این استان با کاهش 50 درصدی مواجه است.
 
تاثیر مستقیم کاهش باران بر تولید در روستاها موجب شده است که برخی از روستاها به خصوص در تفت و مهریز خالی از سکنه شوند و نیمی از روستاها نیز با مشکل کم آبی مواجه باشند که نتیجه ای جز مهاجرت به شهرها نداشته است.

خشکسالی در این استان 15 سال ادامه یافته است و پس از گذشت این مدت میانگین باران در سال زراعی جاری در این استان تنها 53.3 میلیمتر اعلام شده است اما نکته جالب توجه اینها شهر یزد طی سال گذشته کم باران ترین شهر کشور بوده است.
 
 
کاهش بارندگی در کنار افزایش چشمگیر دمای هوا در فصل تابستان این استان را در معرض حادترین خشکسالی دوران اخیر خود قرار داده است و بیم آن می رود طی سالهای آینده در زمینه تامین آب شرب نیز یزد با مشکل مواجه شود.
  
523 روستای این استان با مشکل تامین آب مواجه هستند که آبرسانی سیار می شوند که ادامه این روند یزد را به یکی از کانونهای ریزگرد و طوفانهای شن در شرق کشور تبدیل کرده است که استانهای همجوار به خصوص کرمان را نیز طی تابستان سال جاری بی نصیب نگذاشت.
 
این استان هم اکنون با برداشت منفی 300 میلیون مترمکعبی آب مواجه است و وضعیت منابع آب زیر زمینی این استان در شرایط نا مناسبی قرار دارد.
 
یک میلیارد مترمکعب برداشت منفی آب در کرمان/ خشکسالی از وعدها پیشی گرفت

کرمان که عنوان بزرگترین استان کشور را با خود یدک می کشد نیز سال جاری چهاردهمین سال کم آبی خود را پشت سر گذاشته است هر چند که طبق اعلام هواشناسی میزان متوسط کوتاه مدت بارندگی در این استان طی سال گذشته افزایش یافت اما کرمان همچنان منتظر بارش باران است.
 
نکته جالب توجه اینکه بارنهای خارج از فصل و سیل آسا در حالی همچنان به کشاورزان و بخشهای زیر بنایی این استان صدمه می زند که خشکسالی و سیل به دو روی سکه اقلیم استان کرمان تبدیل شده است که هر دو استان را متاثر از خود کرده اند.
 
هم اکنون کارشناسان این استان نسبت به کاهش کیفیت آب به دلیل برداشت های بی رویه مجاز و غیر مجاز در این استان هشدار می دهند اما همچنان برداشت یک میلیارد مترمکعبی آب از منابع زیر زمینی در این استان ادامه دارد که خود رکوردی جالب در کشور محسوب می شود.
 
شغل اکثر مردم استان کرمان کشاورزی است و کشت پسته به عنوان مهمترین محصول کشاورزی ارز آور کشور از موقعیت استراتژیکی در عرصه اقتصادی برخوردار است که خشکسالی و افزایش دمای هوا در این استان این جایگاه را تهدید می کند بطوریکه بسیاری از دشتهای پسته خیز استان از جمله دشت رفسنجان و زرند با کاهش شدید آب مواجه هستند و کشاورزان به ناچار برخی باغهای کشاورزی را برای استفاده آب در باغهای مثمر تر خشک می کنند.
 
گفته می شود به دلیل افزایش برداشت آب منابع زیر زمینی شور شده اند و کیفیت آب کاهش یافته و عملا دیگر استفاده از روشهای مکانیزه آبیاری در برخی از این دشتها امکان پذیر نیست.
 
این درحالی است که جنوب کرمان نیز که روزگاری حوزه آبخیز کرمان محسوب می شد نیز با کاهش شدید آب مواجه شده است بطوریکه بسیاری از باغهای مرکبات و نخلستانها با کمبود شدید آب مواجه شده اند.
 
نکته قابل توجه اینکه بیشترین روستاهای در معرض خشکسالی در این استان واقع شده و بیش از هزار و صد روستا در این استان با استفاده از تانکر آبرسانی می شوند.
 

 
جیره بندی آب در فصل تابستان در روستاها و برخی شهرهای استان کرمان به امری عادی تبدیل شده است و مسئولان زمین شناسی کرمان نسبت به نشست دشتهای کرمان که در گذشته نیز در دشت اختیار آباد سابقه داشته است هشدار می دهند.

در این میان جالب ترین آمار مربوط به بخش کشاورزی است که عیرغم آمارهای مسئولان در خصوص گسترش آبیاری مکانیزه 70 درصد از مصرف آب در بخش کشاورزی که 90 درصد مجموع آبهای در دسترس را به خود اختصاص داده است در این بخش هدر می رود.
 
مسئولان استان کرمان اعلام کرده اند که به طور متوسط سطح آبهای زیر زمینی این استان سالانه یک متر کاهش می یابد.
 
زنگها در خراسان شمالی به صدا در می آیند
 
خراسان شمالی نیز طی سال جاری با کاهش 20 درصدی بارندگی مواجه است و کارشناسان کشاورزی نیز در این استان نسبت به بروز مشکل در آینده نزدیک در این بخش هشدار می دهند این درحالی است که هم اکنون نیز بسیاری از روستاهای این استان در معرض کم آبی شدید قرار دارد.
 
این روند موجب کاهش 85 درصدی برداشت محصول کشاورزی در خراسان شمالی شده است که به دلیل خشکسالی و پیرو آن افزایش میزان آفت بوده است.
 
مسئولان این استان در بخش کشاورزی کشتهای گلخانه ای و همچنین آبیاری مکانیزه را راه حل مشکلات این استان می دانند و در صدد تغییر الگوی کشت برای مقابله با تبعات خشکسالی هستند اما با وجود هفت برابر شدن بودجه های مبارزه با خشکسالی در این استان مشکلات همچنان پا برجاست.
 
این استان نیز با برداشت منفی 100 میلیون مترمکعبی آب مواجه است و ادامه این روند این منابع را با مشکل مواجه می کند با این وجود 163 میلیون مترمکعب آب مورد نیاز استان از طریق سدها تامین می شود.
 
 
اما نکته قابل توجه در این استان این است که با وجود خشکسالی سالانه در این استان 380 میلیون مترمکعب آب از طریق رودخانه های مرزی از دسترس خارج می شود که برای استحصال آن به برنامه ریزی جدی نیاز است.
 
برآورد خسارات ناشی از خشکسالی طبق اعلام مدیریت بحران این استان دو هزار میلیارد ریال است.
 
توزیع آب بسته بندی در خراسان جنوبی/ 11 سال جدال با خشکسالی
 
خراسان جنوبی یکی از متاثرترین استانهای کشور در مقابل خشکسالی است و طبق آمار 157 رشته قنات و چشمه اصلی تامین آب در این استان خشکیده اند.
 
خشکسالی در این استان به حدی افزایش یافته است که برای تامین آب شرب در برخی مناطق مرزی و روستایی این استان طرح توزیع آب بسته بندی در دستور کار قرار گرفته است.
 
خسارات ناشی از خشکسالی به کشاورزان این استان یک میلیارد و 327 میلیون ریال طی سال جاری  برآورد می شود.
 
تبعات ناشی از خشکسالی در این استان نیز در بخشهای مختلف نمایان شده است و تعداد روستاهای فاقد آب این استان 412 روستا است که جمعیتی بالغ بر 15 هزار و 954 خانوار را شامل می شود.

خشکسالی بر روی منابع طبیعی و حیات وحش این استان نیز تاثیر منفی گذاشته است به گونه ای که شاهد کاهش زاد و ولد بین حیوانات و خشکیدگی مراتع و عرصه های جنگلی در این استان هستیم اما شدیدترین خشکسالی در این استان در سال 77 روی داده است و طی سالهای اخیر این وضعیت بهبود نسبی یافته اما همچنان به عنوان مهمترین مشکل استان مطرح است.

سیستان و بلوچستان منتظر تصمیم افغانها/ هامون خشک است
 
استان سیستان و بلوچستان یکی از خشک ترین استانهای کشور محسوب می شود که به دلیل کاهش بارندگی در شهرستانهای مختلف این استان مشکلات در بخشهای مختلف این استان بی داد می کند.
 
کشاورزی، آب شرب ، صنعت و تامین آب روستایی از مهمترین چالشهای پیش روی مسئولان این استان است اما نکته جالب توجه اینکه تنها حوزه آبریز دائمی این منطقه هم اکنون به کانون بحران سیستان تبدیل شده است و هامون بجای آنکه محلی برای تامین آب و ممر درآمد مردم باشد به کانون طوفانهای شن تبدیل شده است.
 
عدم تامین حق آماده هیرمند توسط افغانستان موجب خشکیدگی این رودخانه و به دنبال آن خشک شدن دریاچه هامون شده است.
کد خبر 1459661

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha