به گزارش خبرنگار مهر، سیبزمینی از غنیترین منابع پروتئینی است که نقش مهمی در تغذیه و تأمین امنیت غذایی مردم جهان دارد و در حال حاضر بیش از 300 میلیون تن سیبزمینی در سراسر جهان تولید میشود.
در استان همدان سالانه بین 22 تا 26 هزار هکتار سیبزمینی در اراضی کشاورزی کشت میشود که این امر موجب شده تا همدان به عنوان قطب اصلی تولید سیبزمینی کشور محسوب شود.
در حالی که استان همدان در جایگاه نخست تولید سیبزمینی کشور قرار گرفته اما کشاورزان این استان هنگام برداشت محصول به ویژه محصول پاییزه با مشکلات متعددی مواجه میشوند.
همدان انبار فنی نگهداری سیب زمینی ندارد
در این زمینه مدیر صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه انبارهای کاملاً فنی نگهداری سیبزمینی در استان همدان وجود ندارد، گفت: یکی از اهداف صنایع تبدیلی افزایش عمر مانده محصولات است که این سازمان برای صدور مجوز ایجاد انبارهای فنی اقدام کرده است.
محمدرضا شهسواری با اشاره به وجود انبارهای سنتی نگهداری سیبزمینی در استان همدان اظهار داشت: این انبارها به دلیل اینکه با روشهای قدیمی احداث شدهاند شرایط فنی مورد نیاز برای نگهداری محصول را ندارند.
شهسواری افزود: در راستای ساماندهی انبارهای فنی سیبزمینی، ایجاد انبارهای فنی جدید و بهسازی انبارهای سنتی مورد توجه قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه در خصوص مشخصات انبارهای فنی مطالعات زیادی انجام و در این راستا الگو و طرحهای مناسبی فراهم شده گفت: اطلاعات در قالبهای مختلف سیدی، کتاب و بروشور در اختیار متقاضیان قرار گرفته است.
احداث انبار فنی، ضایعات سیب زمینی را به یک پنجم می رساند
وی با تأکید بر اینکه انبارهای فنی باید بر اساس اصول و فنون خاص احداث شوند، پیش بینی کرد در صورت ساخت انبارهای فنی مناسب در استان همدان به راحتی بتوان ضایعات سیبزمینی را از 25 درصد به کمتر از پنج درصد کاهش داد.
مدیر صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه باید در استان همدان حداقل 82 انبار فنی سیبزمینی ساخته شود، گفت: تمرکز این انبارها باید در شهرستانهای همدان، بهار، رزن و کبودراهنگ باشد.
محمدرضا شهسواری احداث 82 انبار فنی را مستلزم دو اقدام اساسی دانست و گفت: متقاضیان باید با علم و اصول فنی ساخت انبار کاملاً آشنا شوند و آن را در اجرای طرح به طور کامل به کار گیرند و مسئولان و سیستم بانکی استان همدان نیز با اعمال امتیازات و اولویت به سرمایهگذاری، به این موضوع توجه ویژه داشته باشند.
این کارشناس با اشاره به اینکه در ساماندهی اساسی و مناسب نیاز به انبارهای فنی بیشتری است، اظهار داشت: متوسط ظرفیت هر انباری پنج هزار تن است.
انبار فنی سیبزمینی همدان فاقد سیستم سرمایشی است
شهسواری از وجود هفت انبار فنی نگهداری سیبزمینی در استان همدان خبر داد و گفت: ظرفیت تقریبی این انبارها 31 هزار تن است و 15 انبار دیگر با ظرفیت 73 هزار و 600 تن در حال پیگیری و احداث است.
وی با بیان اینکه انبارهای فنی موجود فاقد سیستم سرمایشی بوده و کاملاً فنی نیستند، اظهار داشت: بدون سیستم سرمایشی امکان نگهداری سیبزمینی در بلندمدت وجود ندارد و در هفت انبار موجود تنها بستههای کنترل رطوبت و هوادهی صورت میپذیرد.
وی با اعلام اینکه 34 انبار سنتی با ظرفیت 64 هزار تن در استان همدان وجود دارد، افزود: طبق اطلاعات سال 88 ظرفیت مورد نیاز انبارهای فنی نگهداری سیبزمینی استان همدان حدود 312 هزار تن است.
مدیر صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان ادامه داد: از یک میلیون تن محصول تولیدی سیبزمینی حدود 45 درصد آن تولید تابستانه است که مستقیماً وارد بازار شده و 312 هزار تن از آن که برداشت پاییزه است نیاز به انبار دارد.
محمدرضا شهسواری احداث انبارهای فنی نگهداری سیبزمینی را بسیار ضروری دانست و افزود: با توجه به اینکه ضایعات سیبزمینی در هیچ صنعتی به کار برده نمیشود و هر ساله مقدار زیادی از این محصول دور ریخته میشود توجه به این موضوع امری ضروری و اجتنابناپذیر است.
سالانه یک میلیون تن سیب زمینی در همدان برداشت می شود
رئیس اداره بررسی و نظارت بر طرحهای کشاورزی استان همدان نیز با بیان اینکه همدان از استانهای پیشرو در تولید سیبزمینی است، گفت: تولید سالانه یک میلیون تن از این محصول تمهیدات لازم برای نگهداری و فروش محصول را میطلبد.
نسرین بیاناتی نگهداری محصولات سیبزمینی و ایجاد صنایع تبدیلی برای فرآوری این محصول را از موارد مهم دانست و اظهار داشت: ایجاد صنایع تبدیلی به دلیل نیاز به سرمایهگذاریهای با استقبال روبرو نمی شود.
بیاناتی سورت و بستهبندی محصول سیبزمینی را از موارد بسیار مهم در بستهبندی فرآوردههای خام محصول دانست و افزود: ترویج و گسترش این امر بسیار ضروری است.
وی از صدور مجوزهای سورت و بستهبندی سیبزمینی در استان همدان خبر داد و گفت: لازمه صدور این مجوزها وجود انبارهایی است که بر طبق اصول و استاندارد ساخته شوند.
وی با بیان اینکه سردخانههای بالای صفر دمای مناسبی برای نگهداری محصول سیبزمینی هستند، اظهار داشت: ایجاد این انبارها مزایای فراوانی از جمله کاهش بسیار بالای ضایعات محصول را به همراه دارد و امروزه فرهنگ ایجاد انبارهای فنی به جای انبارهای سنتی و نیمه سنتی در بین کشاورزان نهادینه شده است.
بیاناتی اضافه کرد: تاکنون مجوز احداث 79 سردخانه برای نگهداری محصول سیبزمینی توسط سازمان جهاد کشاورزی استان همدان صادر شده که از این تعداد 59 مورد سردخانه بالای صفر، یک مورد زیر صفر و 19 مورد سردخانه دومنظوره بوده است.
تنها سه سردخانه پروانه بهرهبرداری دریافت کرده است
وی یادآور شد: از تعداد 79 مجوز صادر شده تنها سه سردخانه پروانه بهرهبرداری دریافت کرده است.
وی از پیگیری احداث 15 انبار فنی خبر داد و گفت: در کنار این انبارها ایجاد واحد سورت و بستهبندی نیز مدنظر است.
رئیس اداره بررسی و نظارت بر طرحهای صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان ترویج فرهنگ ایجاد انبارهای کاملاً فنی را ضروری دانست وافزود: فروش خوب مستلزم نگهداری محصول با کیفیت خوب است که سورت و بستهبندی محصول در این زمینه نقش مهمی ایفا میکند.
بیاناتی با اشاره به وجود انبارهای سنتی نگهداری سیبزمینی یادآور شد: مکانهایی در استان وجود دارد که بیشتر به صورت سوله، دخمه یا مرغداریهایی هستند که کشاورزان از آنها برای نگهداری سیبزمینی استفاده میکنند که متأسفانه ضایعات فراوانی را بر جای می گذارد.
بیاناتی با اشاره به اینکه امسال مجوز احداث 79 انبار جدید سیبزمینی صادر شده است، اضافه کرد: این انبارها به صورت سردخانه ساخته میشوند که استقبال خوبی از آن شده است.
ناگفته پیداست که توجه به رونق تولید محصول سیبزمینی و بهبود شرایط نگهداری این محصول نه تنها ضرری را عاید استان همدان نمیکند بلکه اهمیت دادن به این مقوله در کاهش شمار بیکاران و فارغالتحصیلان دانشگاهی نقش اساسی دارد.
پرواضح است که ساخت انبارهای فنی نگهداری سیبزمینی سرمایهگذاری زیادی نیاز دارد که خارج از توان کشاورزان خرد است و تشکلهای کشاورزی باید با ورود به این مقوله این خلا را پر کنند.
نظر شما