به گزارش خبرگزاری مهر، نشریه "دی سایت" در تحلیلی به بررسی مسئله حمایت از دموکراسی در کشورهای غربی پرداخته و نوشت: حمایت از دموکراسی یکی از بخشهای مهم سیاست خارجی غرب بوده است. اما با توجه به بحران بدهی در غرب همراه با صعود کشورهای در حال توسعه به نظر می رسد این بخش مهم در سیاست خارجی غرب دیگر جذابیت خود را از دست داده است.
حمایت از دموکراسی از راه مداخله نظامی و تصویب قطعنامه های اقتصادی علیه دیکتاتورها تا حمایت از جامعه غیر نظامی در دموکراسی های جوان شکل می گیرد. البته درباره تاثیرات مداخله نظامی و صدور قطعنامه اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد. به نظر می رسد حمایت از دموکراسی در بهترین حالت با ابزار غیر نظامی و البته در کشورهایی که با تکیه به نیروی خود چنین روندی را در کشورشان در پیش می گیرند تاثیر گذار خواهد بود.
اما در پس فعالیتهای حمایت از دموکراسی غرب مسائل امنیت شخصی مخفی شده بود که حکومتهای غربی با توجه به آن می خواستند مدلهای نظم مد نظر خود را در دنیا گسترش دهند که همین امر ناامنی آشکاری را در دنیا ایجاد کرده است.
نویسنده در ادامه خاطر نشان کرد: در نیویورک، آتن ،مادرید و شیلی به واسطه بحران مالی و نابرابریهای اجتماعی روزافزون شهروندان شایستگی عمل و منطق سیستمهای سیاسی کشورهایشان را زیر سوال برده اند. بنابراین برای مدعیان دموکراسی در غرب بسیار سخت شده است که روند حمایت از دموکراسی در خارج و دیگر کشورها را دنبال کنند.
نویسنده در بخش دیگری از این مطلب خاطر نشان کرد که برخی از کشورهای غربی که از پرچمداران حمایت از دموکراسی محسوب می شدند امروز منطق و مشروعیت خود را از دست داده اند و اهمیت سیاسی و اقتصادی آنها در مناطق آسیایی که در حدود ده بیست سال گذشته از آن برخوردار بوده اند از بین رفته است.
به این ترتیب جابجایی وزنه های قدرتی در سیستم های بین المللی و صعود سیاسی و اقتصادی کشورهای در حال توسعه اهرم حمایت از دموکراسی غرب را ضعیف کرده است.
نویسنده در بخش دیگری از این مطلب با تاکید بر اینکه در چنین شرایطی پذیرش اصول دموکراسی در کشورهای در حال توسعه بالا رفته است نوشت : در دو دهه اخیر برخی از قدرتهای منطقه ای پیشرفتهای بالایی در زمینه برقراری دموکراسی داشته اند از جمله برزیل،اندورنزی و آفریقای جنوبی.
دی سایت همچنین تصریح کرد: در حالی که ناامنی و محدودیت عمل در دفاع از دموکراسی برای غرب ایجاد شده است بسیاری از کشورهای در حال توسعه آغوش خود را بر روی اصول دموکراسی باز کرده اند. دیگر زمان آن فرارسیده است که غرب به دموکراسی به عنوان یک کالای صادراتی یک طرفه نگاه نکند بلکه باید به آن به عنوان یک فرم همکاری بین المللی دو سویه نگاه شود.
نظر شما