۲۸ آبان ۱۳۹۰، ۱۰:۰۲

یک تحلیلگر سوئیسی:

حرکت مسلمانان در مسیر دوری از خشونت/القاعده دیگر جذابیتی ندارد

حرکت مسلمانان در مسیر دوری از خشونت/القاعده دیگر جذابیتی ندارد

مرکز تحقیقات امنیتی در پلی تکنیک زوریخ، در مقاله ای به تحلیل از بین رفتن جذابیت گروه تروریستی القاعده برای مسلمانان پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری مهر،"لورنسو ویدانو" در تحلیل خود که در روزنامه آلمانی زبان Neue Zurcher Zeitung به چاپ رسیده، آورده است:  ده سال پس از حمله یازده سپتامبر 2001 در نیویورک، امروز اکثر کارشناسان در این زمینه متفق القول هستند که شبکه تروریستی القاعده در لبه پرتگاه قرار گرفته است. کشتن بن لادن و برخی از دیگر سران این شبکه و ناتوانی این شبکه برای انجام عملیات تروریستی بزرگ در سالهای اخیر، مشکلات عملیاتی این گروه تروریستی را به خوبی روشن می کند.

ویدانو می نویسد: موضوع مهم در این زمینه آن است که آن ایدئولوژی که این شبکه تروریستی در دهه های اخیر به جهان انتقال داد ظاهراً امروز دیگر جذابیت خود را در بین مسلمانان از دست داده است. نظر سنجی های به عمل آمده به خوبی نشان می دهد که خشونتهای بی حد و حصر این گروه تروریستی باعث شده تا بسیاری از مسلمانان در سراسر جهان از آن فاصله بگیرند. از سوی دیگر، قیام عربی که نه از نظر ایده و نه از نظر تاکتیک هیچ وجه تشابهی با تفکر القاعده ندارد، در ماههای اخیر بسیار موفق تر از 20 سال ترور از سوی این شبکه بوده است.

در ادامه این مطلب آمده است : البته ترور در آینده نیز به طور کلی در جهان از بین نخواهد رفت. همچنین این امکان نیز وجود دارد که تروریست ها در فضای به وجود آمده جدید تلاش کنند تا جای پایی برای خود پیدا کنند. در حالی که ایده تروریسم از بین نرفته، ولی این ایده امروز در یک بحران هویتی قرار گرفته است. امروز گروههای اسلام گرا به گونه دیگری عمل می کنند و نمونه آن اخوان المسلمین و گروههای همفکر آن هستند که پس از آنکه از خشونت فاصله گرفته و به فعالیت های سیاسی و اجتماعی پرداختند، در بین مردم از مقبولیت بیشتری برخوردار شده اند. در حقیقت، این گروههای اسلامی امروز برنده اصلی بهار عربی هستند که البته ادامه این امر منوط بر آن است که آنها صلاحیت سیاسی خود را در فضای جدید به وجود آمده بتوانند نشان بدهند و مشروعیت مردمی به دست آورند.

این تحلیلگر سوئیسی در ادامه مطلب خود آورده است : امروز گروههای اسلامی تکثرگرا بر خلاف خشونت گراها می توانند روی حمایت مردم حساب کنند و به احتمال زیاد در کشورهای خود خواهند توانست نقش مهمی ایفا کنند. این امر به خوبی نشان می دهد که این گروهها در این میان متوجه شده اند که افراطی گری نمی تواند آنها را به سر منزل مقصود برساند. 

در بخش پایانی این مطلب آمده است : با این وجود نمی توان گفت که اسلام و گروههای اسلامی تکثرا گرا نیز چالشی برای غرب در بر نخواهند داشت. حتی اسلام مدرن نیز می تواند با ارزشهایی که در غرب وجود دارند در تضاد قرار داشته باشد. به طور مثال، گروههای وابسته به اخوان المسلمین در صحنه های بین المللی در برخورد با اهداف سیاسی غرب در این منطقه به ویژه در خصوص اسرائیل قرار دارند. ولی چالش اسلام گرایی با غرب در آینده بیشتر با برگه های رای بجه ای تفنگ خواهد بود. به همین خاطر اسلام گراها در کشورهای اسلامی را با القاعده و یا گروههای دیگر جهادی مقایسه کردن، نه فقط اشتباه است، بلکه می تواند نتیجه معکوس هم در بر داشته باشد. بنابراین غرب باید این واقعیتها را درک کند و آن گاه روابط خود با این گروههای تازه به قدرت رسیده را تنظیم کند.

کد خبر 1463003

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha