۲۹ آبان ۱۳۹۰، ۸:۲۶

اختصاصی مهر/

کشکان؛ سیل خیزترین رودخانه لرستان/ وقوع 16 سیلاب در 5 دهه اخیر

کشکان؛ سیل خیزترین رودخانه لرستان/ وقوع 16 سیلاب در 5 دهه اخیر

خرم آباد - خبرگزاری مهر: دبیر کارگروه تخصصی سیل و طغیان رودخانه های لرستان با تاکید بر اینکه وقوع سیلابهای فصلی در لرستان اجتناب ناپذیر است، رودخانه کشکان را سیل خیز ترین رودخانه استان دانست.

رضا میرزایی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مهر اظهار داشت: نخستین جلسه کارگروه تخصصی سیل و طغیان رودخانه های استان در سالجاری روز شنبه با حضور اعضای آن برگزار شد.

وقوع سیلابهای فصلی در لرستان اجتناب ناپذیر است

وی با بیان اینکه در این جلسه مسائل و مشکلات پروژه های مهندسی و ساماندهی رودخانه و معادن شن و ماسه مورد بررسی قرار گرفت، بیان داشت: با توجه به وضعیت زمین شناسی، توپوگرافی و اقلیمی استان لرستان ما نمی توانیم از وقوع سیلاب های فصلی در استان جلوگیری کنیم.

دبیر کارگروه تخصصی سیل و طغیان رودخانه های لرستان عنوان کرد: با این تفاسیر باید با تفکر و برنامه ریزی درست، اجرای سیاست های پیشگیرانه و آموزش در این زمینه را در دستور کار قرار داد.

میرزایی با تاکید بر ضرورت ترغیب کشاورزان و بهره برداران بخش کشاورزی به استفاده از پوشش بیمه ای بیان داشت: با اجرای این برنامه ها می توان تا حدود زیادی از آثار زیان بار سیل در استان جلوگیری کرد و خسارات را در این بخش به حداقل رساند.

خسارت 250 میلیارد تومانی سیل در لرستان

وی عنوان کرد: بر اساس آمار خسارات موجود در ستاد حوادث استان میزان خسارات ناشی از وقوع سیل در استان لرستان طی دو دهه گذشته 250 میلیارد تومان بوده است.

دبیر کارگروه تخصصی سیل و طغیان رودخانه های لرستان ادامه داد: به اعتقاد من استان لرستان یکی از 5 استان اول کشور در زمینه خسارات و آسیب پذیری از نظر وقوع سیل است.

میرزایی با بیان اینکه در لرستان 30 رودخانه دائمی با طول 2 هزار و 451 کیلومتر وجود دارد، یادآور شد: از بین رودخانه های استان لرستان رودخانه کشکان با حداکثر دبی سیلابی معادل 3 هزار و 90 مترمکعب در ثانیه سیل خیز ترین رودخانه استان محسوب می شود.

پلدختر سیل خیز ترین شهرستان لرستان

وی عنوان کرد: بر اساس آمارهای موجود در اداره مطالعات شرکت آب منطقه ای استان لرستان طی 50 سال گذشته رودخانه کشکان 16 سیلاب بالای هزار مترمکعب در ثانیه را به خود دیده است.

دبیر کارگروه تخصصی سیل و طغیان رودخانه های لرستان تصریح کرد: شهرستان پلدختر به علت قرارگیری در خروجی استان لرستان و مجاورت با رودخانه کشکان از نظر سیل خیز بودن آسیب پذیرترین شهرستان لرستان است.

وی با اشاره به حادثه خیز بودن کشورمان نیز بیان داشت: بر اساس آمارهای موجود کشور ایران یکی از 10 کشور آسیب پذیر دنیا در مقابله با بلایای طبیعی است به طوریکه از 41 بلای طبیعی شناخته شده در دنیا تاکنون 31 مورد آن در ایران رخ داده است.

نیمی از خسارات ناشی از بلایای طبیعی مربوط به سیل بوده است

دبیر کارگروه تخصصی سیل و طغیان رودخانه های لرستان افزود: یافته های آماری نشان می دهد که در 5 دهه گذشته بیش از نیمی از خسارات ناشی از بلایای طبیعی در کشورمان مربوط به سیلاب بوده است.

بنابر این گزارش حوضه آبخیز رودخانه کشکان با وسعت 9275.66 کیلومترمربع در ناحیه جنوب غربی ایران واقع شده است. این حوضه بخش مهمی از سرشاخه های پرآب رودخانه کرخه را تشکیل می دهد و حدود یک سوم از خاک استان لرستان را در بر می گیرد و شهرستانهای خرم آباد، کوهدشت، الشتر و پلدختر در داخل آن قرار دارند.

این حوضه آبخیز از سمت شمال غرب، غرب و جنوب غربی به حوضه آبریز رودخانه های گاماسیاب و سیمره و از شرق به سرشاخه های فرعی رودخانه دز و از جنوب به زیرحوضه های مشرف به رودخانه کرخه محدود می شود.

حوضه آبخیز رودخانه کشکان در تقسیم بندی هیدرولوژی ایران جزئی از حوضه آبریز خلیج فارس به شمار می آید. سیستم زهکشی اصلی رودخانه کشکان ابتدا از به هم پیوستن سرشاخه رودخانه های "هرو" و "دو آب" الشتر در شمال شرق و شمال حوضه به ترتیب با جهتی از شرق به غرب و شمال به جنوب تشکیل می شود. به این سرشاخه ها که از دامنه کوههای مرتفع و برفگیر "گرین" و "میش پرور" سرچشمه می گیرند در طول مسیر اصلی دیگر رودخانه های فرعی نظیر چم زکریا، خرم رود، چولهول و مادیان رود می پیوندند و سرانجام به صورت یک سیستم واحد رودخانه کشکان را تشکیل می دهند.

رودخانه کشکان پس از طی مسافتی در حدود 300 کیلومتر از میان شهر پلدختر عبور کرده و در محل پل گاومیشان به رودخانه سیمره ملحق شده و رودخانه کرخه را تشکیل می دهد.

کد خبر 1463752

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha