۱ آذر ۱۳۹۰، ۱۳:۳۷

موحدی خبرداد:

کاهش 30 درصدی تعداد گمرکات/ سند آمایش تجاری 2 تدوین می‌شود

قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: براساس قانون برنامه پنجم توسعه، تعداد گمرکات کشور باید 30 درصد کاهش یابد تا مدیریت گمرکی و زمان ترخیص کالاها با وضعیت بهتری صورت گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، مسعود موحدی امروز در دومین همایش بین‌المللی لجستیک و زنجیره تامین کالا گفت: تا پایان برنامه پنجم توسعه باید تعداد گمرکات کشور به 30 درصد کاهش یابد تا مدیریت گمرکی و زمان ترخیص کالاها با مشکل مواجه نشود، این درحالی است که با تصویب قانون جدید گمرکی، زمینه برای اصلاحات در این بخش از تجارت کشور فراهم شده است.

قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: در واقع برای رونق تجارت در کشور باید سلسله‌ای از زیرساخت‌های جدید فراهم شود تا زنجیره زیرساختهای لجستیکی نیز به موازات آن کامل شود و جایگاه لجستیکی کشور را در بخش منطقه‌ای فراهم شود.

وی تصریح کرد: زیرساختهای مالی، بانکی و بیمه‌ای در سالهای اخیر به خوبی رشد کرده؛ اما نیاز است برخی از موانع بر سر راه ارایه خدمات این بخش‌ها به لجستیک و زنجیره تامین بیشتر شود.

موحدی گفت: در دنیای امروز، تجارت از سوی شبکه‌ای از فعالیت لجستیکی هدایت می‌شود که در این میان، بهبود و ارتقاء عملکرد لجستیکی به عنوان اهداف مهم توسعه کشورها مطرح است و آثار خوبی را بر فعالیت اقتصادی کشورها به جای گذاشته است.

وی اظهارداشت: در وزارت صنعت، معدن وتجارت نیز موضوع کاهش قیمت تمام شده به عنوان یکی از عوامل موثر در زنجیره تامین مورد توجه قرار گرفته، چرا که قیمت تمام شده به عنوان برآیند مجموعه‌ای از فعالیتها است که نتیجه آن، بالا رفتن کیفیت و کاهش قیمت است.

به گفته قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت، در حوزه زیرساختهای تجاری، قانونگذار در جهت کاهش ریسک سرمایه‌گذاری مواردی را مطرح کرده و البته باید تغییراتی نیز در قوانین و ضوابط بوجود آید تا بتوان زیرساختهای تجاری را به موقعیت بهتری رساند.

وی خاطرنشان کرد: لجستیک، زیرساخت توسعه پایدار است و این محور، قرابت زیادی با آمایش تجاری و صنعتی دارد و یکی از برنامه‌های کلیدی وزارت صنعت، معدن و تجارت به شمار می‌رود.

موحدی گفت: بخش بزرگی از زیرساختهای تجاری را زیرساختهای لجستیکی تشکیل می دهد که اگر این موضوع با آمایش تجاری ترکیب شود، به طور ساده می‎‌توان گفت که گسترش و بهره برداری بهینه از زیرساختهای تجاری کشور به رسیدن به بهره وری منتهی می شود.

وی اظهارداشت: کشورهایی که به دنبال توسعه و بهبود تجارت هستند، نیازمند انجام اصلاحات تجاری و سیاستهای مقرراتی جابجایی کالا هستند و باید به موضوع مهم سرمایه گذاری جدی روی زیرساختهای تجاری لجستیکی توجه کنند.

موحدی با برشمردن سه گروه اولویت زیرساختهای تجاری گفت: زیرساختهای جدید که باید در کشور ایجاد شود، زیرساختهایی که باید بهبود یابند و زیرساختهایی که هم اکنون وضعیت قابل قبولی دارند و باید مدیریت شوند، جزء این سه گروه هستند.

وی افزود: در حوزه نهضت سیلوسازی که ظرف 6 سال اخیر دنبال شده، اقدامات موثری صورت گرفته است و هم اکنون وضعیت سیلوها مناسب است و ایران دارد آماده می شود تا به یک هاب منطقه ای ذخیره سازی غلات تبدیل شود.

کد خبر 1466399

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha