به گزارش خبرنگار مهر، بنیانگذار گروه جغرافیای دانشگاه اصفهان صبح چهارشنبه در همایش اصفهانشناسی که در تالار پیامبر اعظم دانشگاه اصفهان برگزار شد، اظهار داشت: سالها پیش ساخت مسجد جامع در یک روستای کوچک سبب تاسیس شهر اصفهان شد.
وی افزود: زمانی که اعراب به اصفهان حمله کردند شهر قدیمی اصفهان جی نام داشت که اکنون پل شهرستان در محل آن واقع است.
این پژوهشگر وجغرافیدان با بیان اینکه در آن زمان دین رایج در ایران زرتشتی بود، تصریح کرد: پس از ورود اعراب برخی از اصفهانیها به منطقهای یهودی نشین در نزدیک جی با نام یهودیه کوچ کردند.
وی ادامه داد: کم کم تبادلات و تجارت یهودیان با روستاهای اطراق سبب گسترش یهودیه شد و آبادی بزرگی شکل گرفت.
بنیانگذار گروه جغرافیای دانشگاه اصفهان با اشاره به اینکه اعراب برای توسعه دین اسلام مقر حکومتشان را به یهودیه منتقل کردند، بیان داشت: اعراب در سال 156 ه.ق مسجد جامعی در این ناحیه ساختند و سبب شکلگیری شهر اصفهان شدند.
شفق اضافه کرد: از دیدگاه جغرافیدانان هر آبادی بزرگ که مسجد جامع داشته باشد شهر محسوب میشود و البته این امر مربوط به زمان گذشته است.
وی با بیان اینکه بنای مسجد جامع سبب شد شهر اصفهان شکل بگیرد، تاکید کرد: البته هنوز تاریخ دقیق بنای شهر اصفهان وحتی جی مشخص نیست.
وی ادامه داد: زمانی که به مسجد جامع اصفهان میرسیم دست راست خیابان اصلی محله جویباره را میبینیم و در کنار مسجد یک کنیسه هم مشاهده میشود.
این پژوهشگر و جغرافیدان با اشاره به اینکه چنین همزیستی میان طرفداران چند دین در دنیای غرب هرگز وجود ندارد، تصریح کرد: سه هزار سال است ملت ایران از اقوام و ادیان مختلف دیگر بدون مشکلات بزرگ در کنار هم زندگی میکنند و اصفهانیها در این مورد نیز پیشرو هستند.
وی در بخش دیگری از همایش با بیان اینکه پیش از اسلام برخی شهرهای ایران دروازه داشتند، تاکید کرد: یکی از این شهرها شوش است که مانند اصفهان چهار دروازه داشته است.
شفق افزود: این دروازهها از خصوصیات شهرهای قدیمی پیش از ورود اسلام بوده و در دوره اشکانیان و ساسانیان در دیگر شهرها رواج یافته است.
وی در پایان با اشاره به مفید بودن تشکیل این همایشها تاکید کرد: تشکیل چنین مجامعی برای برانگیختن ذوق و استعداد جوانان بسیار تاثیرگذار بوده و از جمله وظایف مهم دانشگاهها است.
نظر شما