به گزارش خبرنگار مهر، یزد در حالی که یکی از استان های برخوردار از وقفیات بسیار به شمار می رود، در زمینه کسب درآمد از موقوفات در رده های آخر جدول در میان استانهای کشور قرار دارد.
رهاسازی برخی موقوفات و البته تصرف بسیاری از آنها را می توان عامل اصلی درآمدهای ناچیز از موقوفات بسیار یزد دانست اما به نظر می رسد طی سالهای اخیر حرکت و جنب و جوشی در زمینه احیای موقوفات و استفاده از آنها در راستای نیات واقفان آنها آغاز شده است.
بازارچه ها، حمام ها، آب انبارها، زمین های کشاورزی، مساجد، حسینیه ها و .... بسیاری در استان یزد وجود دارد که سالها پیش توسط صاحبان آنها وقف شده اما شاید به جرات بتوان گفت تعداد کمی از آنها اکنون در راستای نیات واقفان مورد استفاده قرار می گیرند.
نا آگاهی از احکام وقف مهمترین عامل تصرف موقوفات در یزد
اغلب متصرفان نیز گرچه از مردم مسلمان و متشرع یزد هستند اما بنا به دلایلی از جمله ناآگاهی نسبت به احکام وقف، حقوق وقف را به درستی ادا نمی کنند و این امر سبب شده اکثر وقفیات یزد فاقد درآمد باشند.
متاسفانه نه تنها مردم بلکه بسیاری از ادارات و نهادهای دولتی نیز از بزرگترین متصرفان اوقاف یزد به شمار می روند.
بنا به اعلام اداره اوقاف و امور خیریه استان یزد، راه آهن، شهرداری و ... از بزرگترین بدهکاران وقف استان به شمار می روند.
متصرفان موقوفات یزد فقط مردم نیستند بلکه بسیاری از نهادها و دستگاه های دولتی اقدام به تصرف اراضی و اماکن وقفی کرده اند که از بزرگترین متصرفان وقف می توان به راه آهن یزد اشاره کرد |
البته بسیاری از نهادها نیز با پیگیری های مجدانه اداره اوقاف از زمان مدیرکل قبلی این سازمان تاکنون بدهی های خود را پرداخت کرده اند اما برخی نهادها هنوز هم مدیون اوقاف هستند.
در راستای سیاستهای اداره اوقاف برای احیای موقوفات و کسب درآمد از آنها و هزینه درآمدها در راستای نیات واقفان، برخی از موقوفات متروکه احیا شده و در اختیار بهره برداران قرار گرفته است.
از جمله این موقوفات که به تازگی روح حیات در آن دمیده شده است، می توان به "سرای خان کهنه" یزد اشاره کرد.
فاز اول بازارچه سنتی موقوفه سرای خان کهنه به تازگی مورد بهره برداری قرار گرفته است.
عکس تزئینی است
مدیرکل اوقاف و اموری خیریه استان یزد در این زمینه اظهار داشت: اجرای این طرح در راستای اجرایی شدن منویات مقام معظم رهبری مبنی بر معرفی سال جاری به عنوان سال جهاد اقتصادی و در راستای احیای موقوفات صورت گرفته است.
45 واحد تجاری و رستوران سنتی در سرای خان کهنه بهره برداری شد
حجت الاسلام محمدمهدی حاتمی افزود: در فاز اول این طرح، 45 واحد تجاری و رستوران سنتی آن به بهره برداری خواهد رسید و بهره وری این موقوفه با اجرای طرح و بازسازی آن به چندین برابر خواهد رسید.
وی با بیان اینکه هزینه صرف شده برای این مرحله، بالغ بر 12 میلیارد ریال بوده است اظهار داشت: این میزان هزینه از محل درآمد موقوفات تامین شده است.
برای احیای سرای خان کهنه یزد 12 میلیارد هزینه شد که امیدواریم سالانه حدود یک میلیارد ریال از این موقوفه درآمد کسب شود و با بهره برداری از فاز دوم این میزان به دو برابر افزایش یابد |
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان یزد |
حاتمی احیای موقوفات را گامی بزرگ در اعتماد سازی مردم نسبت به سازمان اوقاف و امورخیریه دانست و گفت: لازمه ترویج و تبلیغ فرهنگ وقف و اجرای نیات واقفین، احیای موقوفات است.
وی میزان اشتغال زایی این پروژه را 45 نفر به طور مستقیم و 120 نفر به طور غیرمستقیم اعلام کرد.
حاتمی ادامه داد: سالانه حدود یک میلیارد ریال از موقوفه سرای خان کهنه درآمد کسب می شود که این مبلغ با بهره برداری از مرحله دوم افزایش دو برابری خواهد داشت.
وی ابراز امیدواری کرد: با مرمت این موقوفه راهکارهای بهره برداری از موقوفات تاریخی بررسی و زمینه مساعدی برای احیای دیگر موقوفات تاریخی استان فراهم شود.
سرای خانه کهنه به زیباترین بازارچه سنتی استان یزد تبدیل می شود
مدیرکل اوقاف وامور خیریه قدمت بنای این موقوفه را دوره قاجاریه بیان کرد و گفت: سرای خان کهنه دارای زیربنایی بالغ بر شش هزار متر مربع است و شامل دو بخش غربی و شرقی و متصل به بازار زرگری است که پس از احیای موقوفه به زیباترین بازارچه سنتی استان تبدیل می شود.
عکس تزئینی است
وی با بیان اینکه درآمد ملک مذکور، صرف نیات خیر واقف از جمله روضه خوانی ابا عبدالله الحسین(ع) خواهد شد گفت: نیت واقف از ابتدای ماه محرم سال جاری به اجرا درخواهد آمد.
حاتمی از همکاری اصناف و بازاریان یزد در اجرای این پروژه تشکر کرد و احیای این بازار را در سایه همکاری مسئولان اصناف و بازاریان با اداره کل اوقاف دانست.
با ادامه این روند امید می رود علاوه بر احیای موقوفات و عمل به این سنت حسنه و پررنگ تر شدن فرهنگ وقف در میان مردم، بسیاری از بناهای قدیمی وقف شده نیز احیا شود و از آنها علاوه بر یک موقوفه به عنوان یک میراث فرهنگی استفاده شود.
نظر شما