به گزارش خبرگزاری مهر، محمد مهدی ناصحی استقرار دولت الکترونیک، ساماندهی نیروی انسانی، استقرار نظام جامع مدیریت عملکرد، سلامت اداری، اصلاح فرآیند و تمرکززدایی، توانمندسازی آموزش فرهنگی و تخصصی منابع انسانی، تقویت مدیریت و توان کارشناسی کارها و خدمات رسانی به مردم و تکریم ارباب رجوع را هشت محور اصلی تلاش دستگاه بهداشتی درمانی استان اعلام کرد.
وی با اشاره به اجرای برنامه جامع فناوری اطلاعات و ارتباطات در این دانشگاه، گفت: در این برنامه اطلاعات مربوط به تمامی خدمات دستگاه، قوانین و مقررات، مدارک موردنیاز و روش ای خدمت به شهروندان قابل دسترسی شده است.
ناصحی مکانیزه کردن فرآیند ثبت نام و صدور کارت اعلام نتایج به صورت الکترونیکی، نوبت دهی کلینیکهای تخصصی استان، تسهیل پیگیری مکاتبات از طریق پورتال، راه اندازی پورتال دانشگاه و نرم افزار مدیریت مراکز ترک اعتیاد را از دیگر خدمات این برنامه در راستای دولت الکترونیک برشمرد.
وی واگذاری تصدیهای دستگاه های دولتی به بخش غیردولتی، انتقال نیرو از ستاد دستگاه به رده های عملیاتی و حمایت از بخش خصوصی را از دیگر اقدامات دانشگاه در ساماندهی نیروی انسانی دانست.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران با اشاره به تلاش در سلامت اداری دانشگاه، اذعان داشت: تقویت قانون گرایی و پاسخگویی یکسان به عموم مراجعین و تکریم آنها، اعمال نظارت و کنترل و حفظ روابط سالم کارمند در انجام وظایف محوله و جلوگیری از ضرر و زیان دولت و بیت المال، فعال کردن هیئتهای بدوی و تجدیدنظر در رسیدگی به شکایات مردم از کارکنان و سنجش سالانه شاخص های سلامت اداری دستگاه از برنامه دانشگاه در این حوزه بوده است.
وی، به توانمندسازی و آموزش فرهنگی و تخصصی منابع انسانی دانشگاه اشاره و تصریح کرد: متناسب سازی دانش، مهارت و نگرش کارکنان دولت با شغل مورد نظر در قالب نظام آموزش جدید، ایجاد ارتباط بین ارتقای کارمندان و مدیران با آموزش و بهره مندی از امتیازات آن، ارائه آموزشهای فرهنگی، فنی، محاسباتی، مالی و قانونی به مدیران و کارشناسان و ارائه آموزش های کارگاهی ومهارتی به مدیران و کارمندان مهمترین برنامه انجام شده دانشگاه در این ارتباط است.
وی تهیه و نصب شرح وظایف کارمندان با ذکر مشخصات و مسئولیت سازمانی آنها در سر درب اتاقها، تهیه منشور اخلاقی، ادای سوگندنامه و منشور اخلاقی کارکنان جدید، آشنایی مردم با حقوق و تکالیف خود در تعامل با دستگاه از طریق وسایل ارتباط جمعی به ویژه صداوسیما در راستای آشنا کردن مردم با حقوق و تکالیف خود به منظور استفاده مناسب از خدمات دستگاه های اجرایی را تلاشهای دیگر این دانشگاه برای ارائه خدمات بیشتر به مردم دانست.
قائم مقام وزیر بهداشت در مازندران با اشاره به مستند و شفاف سازی زمان و کیفیت و استاندارد ارائه خدمات تصریح کرد: اطلاع رسانی به مردم، میزان رضایت مندی مردم از دستگاه بر اساس نظرسنجی سالیانه و میزان تحقق مصوبات سفرهای استانی دولت بر اساس برنامه زمانبندی در ارتباط با استانداردسازی خدمات ارائه شده به مردم از مهمترین اقدامات دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران در راستای خدمت رسانی به مردم و تکریم ارباب رجوع است.
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران، با بیش از16هزار پرسنل بعد از آموزش و پرورش بزرگترین دستگاه اجرایی استان است.
نظر شما