به گزارش خبرنگار مهر، دیگرهمه می دانیم تابستان که به نیمه برسد دوباره بحث تاخیر در پرداختهای یارانه های بلیت مترو و اتوبوس آغاز می شود. اما امسال کمی بیشتر از سالهای گذشته این تاخیرها ادامه یافت تا آنجا که شهردار تهران در مراسم بهره برداری از 42 دستگاه واگن مترو این حرکت را نوعی بی احترامی به قانون دانست. اما چهارشنبه گذشته اولین قسط یارانه های بلیت مترو و اتوبوس پرداخت شد. با سید جعفر تشکری هاشمی معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران که این روزها کمتر از گذشته با رسانه ها گفتگو می کند در خصوص مشکلات همیشگی مترو و اتوبوس به گفتگو نشسته ایم که در پی می آید:
*خبرگزاری مهر – گروه اجتماعی:هفته پیش شهردار تهران از تاخیر 9 ماهه یارانه های بلیت مترو و اتوبوس گلایه کرده بود و حالا دو سه روزی است که قسط اول یارانهها پرداخت شده است. می توان امید داشت بخشی از مشکلات مترو با این پرداخت حل شود؟
- سید جعفر تشکری هاشمی معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران: اگر صد در صد آنچه مجلس مصوب کرده است که دولت به ما پرداخت کند به ما پرداخت نشود ما به همان اندازه مشکل باقی مانده داریم.
* این تاخیرها چه تاثیری برروند خدمات رسانی دارد؟
- تاخیرها دو نوع تاثیردارد، فوری و بلند مدت. در خصوص مشکلات فوری که مربوط به حقوق و دستمزد کارکنان و نیازهای روزانه است اگر بخواهیم دست روی دست بگذاریم و منتظر رسیدن اعتبار باشیم که ناوگان از حرکت می ایستد و امکان ادامه حیات ندارد. ما این نیازها را با حمایت شهرداری از بودجه کل سالیانه خود به طور یکجا برداشت می کنیم و بودجه کل سال را در عرض چند ماه پیش خور می کنیم تا نیازهای روزمره خود را تامین کنیم.
تعمیر و تعویض قطعات باید در زمان مناسب و به موقع انجام شود وقتی ما قطعهای را که نیاز به تعویض دارد به دلیل مشکلات مالی تعویض نکنیم به سایر قطعات دیگر فشار می آورد و آثار مخرب بیشتری در طولانی مدت دارد که گاهی به متوقف شدن واگن برای تعمیر ختم می شود. در حالی که می توانستیم با اقدامات پیشگیرانه قطعه را تعمیر و با هزینه کم تر سبب دوام سایر قطعات شویم.
* مشکلاتی که در قراردادهای برخی کارکنان مترو به وجود آمد شامل همین مشکلات کوتاه مدت می شود؟
- متاسفانه این مطلب از ریشه کذب است و صحت نداشت. برخی از رسانه ها هر از چند گاهی اطلاعات غلطی را به افکار عمومی می دهند که این برخلاف رسالت رسانه ها است. برخی رسانه ها مدتی است وظیفه سیاه نمایی عملکرد مدیریت شهری را دارند که این خلاف اخلاق حرفه ای و صداقت است که خوشبختانه این از دید مردم پنهان نیست. بر اساس قانون قرارداد پیمانکاری که به اتمام می رسد باید فراخوان داده و مناقصه برگزار شود اما این به معنی به خطر افتادن امنیت شغلی کارکنان مترو نیست زیرا ما همیشه حمایت کننده کارکنان مترو بوده ایم.
* با توجه به مشکلاتی که تاخیر در پرداختها در دراز مدت ایجاد می کند این میزان اعتبار چقدر در حل این نوع مشکلات تاثیر گذار است ؟
- اعتبارات جاری از جنسی است که باید ماه به ماه پرداخت شود تا آن سیستم بتواند به شکل عادی به فعالیتهای خود ادامه دهد. وقتی در ماه نهم سال نزدیک به 30 درصد اعتبارات یارانه بلیت مترو و اتوبوس پرداخت می شود نمی توان انتظار داشت وضعیت مناسبی حاکم شود. به طور منطقی باید سه چهارم بودجه به صورت یکجا پرداخت می شد. البته من از پیگیری های وزارت کشور که دوش به دوش شهرداری پیگیر پرداخت یارانه ها بود تشکر می کنم اما این میزان برای حل مشکلات مترو کافی نیست.
*پس از پرداخت یارانه ها از سوی وزارت کشور آنها در خواست کردند شهرداری نیز به وظایف خود در این رابطه عمل کند سهم شما در اعتبارات مترو به چه میزان است و چقدر ازآن پرداخت شده است ؟
- هر کس دستی بر آتش داشته باشد و کمی با فعالیتهای اجرایی آشنایی داشته باشد می داند که اگر به سازمانی در طول سال به اندازه کافی و ماه به ماه اعتبار نرسد آن سازمان فلج می شود. دوستان ما در دولت خود به خوبی می دانند که تا چند روز گذشته اعتباری به ما پرداخت نشده بود و بعد از پرداخت نیز مبلغ ناچیزی به حساب شهرداری واریز شد. اگر فرض عدم پرداخت سهم شهرداری را بپذیریم پس هزینه ها در این مدت از کجا تامین می شد.
شهرداری تهران تا کنون 140 درصد یعنی یک و چهار برابر آن چه در بودجه سالانه شهرداری پیش بینی شده است در این زمینه پرداخت کرده است. یعنی ما 40 در صد بیشتر از وظایفمان برای پرکردن خلا دولت پرداخت کرده ایم تا بتوانیم و ظایف روزانه خود را انجام دهیم. اگر ما می خواستیم مشابه دولت عمل کنیم که چرخ مترو نمی چرخید و دودش تنها به چشم شهروندان می رفت و دو نیم میلیون نفری که روزانه از متروی تهران استفاده می کنند از این امکان محروم می شدند.
* در بخش عمرانی مترو چقدر به تعهدات خود عمل کرده اید؟
- براساس قانون 50 درصد اعتبارات بخش عمرانی مترو را شهرداری و نیم دیگر را باید دولت بپردازد. هرچند بر اساس اظهارات مسئولان دولتی در سایر شهرها تا 90 درصد نیز شهرداریها از حمایتهای دولت برخوردار بوده اند. ما نمی دانیم که گناه مردم تهران چیست و با سایر شهرها چه تفاوتی دارند که از سهم 90 درصدی محروم هستند هرچند این موضوع از عدالت به دور و تبعیضی برای مردم محسوب می شود اما ما به پرداخت سهم 50 درصدی که در قانون آمده است راضی هستیم. امسال شهرداری تهران 600 میلیارد تومان به توسعه عمرانی مترو کمک کرده است که این میزان در متمم بودجه نیز افزایش یافته است.
این کمکها به دو صورت نقدی و غیرنقدی به مترو پرداخت شده است. گاهی پرسیده می شود کمکهای غیرنقدی در مترو چه ارزشی دارد. اعتبارت غیرنقدی همه آن چیزی است که یک پروژه برای آغاز و یا بعد از آن به آن نیاز دارد. مانند زمین برای احداث ایستگاهها، تغییر کاربری، استفاده از تجهیزات، ماشین آلات و... که مترو برای آغاز پروژه نیاز به خرید آنها رادارد اما با شهرداری با ارائه آن ما را یک گام به جلو می برد و از تلف شدن وقت ما جلوگیری می کند. این 600 میلیارد باید طی 12 ماه پرداخت شود که در بخش غیر نقدی 100 درصد اعتبارات پرداخت شده است و در بخش نقدی نیز تاکنون 70 درصد آن پرداخت شده است. اعتبارات نقدی در حال کارسازی است و بخشی عمده آن تبدیل به کار یا پول شده است. در مقابل دولت چه کرده است از 244 میلیار تومان بودجه مصوب مجلس تنها 130 میلیارد آن را پرداخت کرده است. ما نمی گوییم چرا 90 درصد کمک به سایر شهرها را به ما نمی کند و نمی گوییم چرا به قانون 50 درصد عمل نمی کند چرا مصوبات مجلس را با خون دل و تاخیر عمل می کند. مگر دولت وظیفه دیگری جز عمل به مصوبات مجلس دارد.
* از این 600 میلیار تومان چقدر نقدی است ؟
- 200 میلیارد تومان نقدی است و 400 میلیارد تومان غیر نقدی که بخش عمده آن کالا و خدمات است.
* گفته می شد 90 درصد نامه نگاریهای اجازه برداشت مترو از صندوق توسعه ملی انجام شده است و به زودی مشکلات مترو تهران با اختصاص فایناس چین و اعتبار دو میلیاردی صندوق توسعه حل می شود می توان امیدواربود به زودی خبر های خوشی از شما در این رابطه بشویم ؟
- سه سال است که اجازه برداشت مترو از صندوق ذخیره ارزی به تصویب مجلس رسیده است که امسال در قالب برداشت از صندوق توسعه ملی مطرح شد اما اراده ای در دستگاه مجری برای انجام این تعهدات وجود ندارد. به نظر می رسد به شکل اگاهانه از تحقق آن ممانعت می کنند. هر روز درخواستی تازه مطرح می شود و زمانی که به آن عمل می کنیم در خواست متفاوت تری عنوان می شود . در آخرین درخواست به ما اعلام شده است که باید تمامی بدهی های گذشته مترو در طول سال های عمرآن که بخش عمده آن مربوط به زمانی است که مترو زیر نظر شهرداری ها نبوده است پرداخت کنیم . ما با برخی از بانکها قرار دادهایی را برای حل این مشکل بسته ایم که به صورت نقدی و غیر نقدی این تعهدات را پرداخت کنیم اما برخی از بانک ها حاضر به همکاری با ما نیستند. هر چند این بدهی ها مربوط به دوره های گذشته مدیریت شهری و برخی مربوط به مدیریت دولت بر مترو است. مانند این است که قانون نانوشته ای وجود دارد که این تسهیلات به مترو تهران نرسد.
*این بدهی ها به چه میزان است ؟
- رقم دقیق آن را به خاطر ندارم و باید از معاونت مالی اداری آن را پیگیری کرد اما اصل مبلغ ناچیز است و جرایم آن آن را به رقم بالایی تبدیل کرده است. رقم باقی مانده با سهم دولت که به مترو پرداخت نکرده است برابری می کند. در گشایش فایناس شهرداری متعهد به پرداخت تعهدات می شود اما دولت نیز با پرداخت سهم 50 درصدی خود باد در پرداخت تعهدات کمک کند که تا کنون این گونه نبوده است و اگر میزان کسری پرداختها را از سوی دولت با میزان بدهی ها مقایسه کنیم سر به سر می شود. زیرا شهرداری صدها میلیار تومان در این زمینه بیش از دولت سرمایه گذاری کرده است. گذاشتن شرط و شروط ها نشدنی و دست و پا گیر در سیستم بانکی که ما حال و احوالش را می دانیم تنها ایجاد مشکل برای اقتصاد ملی و خدمت رسانی به مردم می کند و این گونه سنگ اندازی ها توجیهی ندارد.
............................................
گفتگو از نوراحسینی
نظر شما