۱۳ آذر ۱۳۹۰، ۱۱:۰۴

عاشورا؛ یادواره قیصر امین‌پور/

کاکایی: قیصر در توجه به مسائل اجتماعی شاعری بین حسینی و سهراب بود

کاکایی: قیصر در توجه به مسائل اجتماعی شاعری بین حسینی و سهراب بود

عبدالجبار کاکایی معتقد است، قیصر امین‌پور را می‌توان از لحاظ توجه به مسائل اجتماعی و مردمی شاعری بین سیدحسن حسینی و سهراب سپهری دانست.

به گزارش خبرنگار مهر، عبدالجبار کاکایی، شاعر و از دوستان قدیمی قیصر امین‌پور که در هم‌اندیشی «عاشورا؛ یادواره قیصر امین‌پور» حضور داشت با اشاره به اینکه زمان به اندازه‌ای فراخ نیست که بتواند همه آنچه برای ارائه درباره اندیشه و شعر قیصر آماده کرده بود، ارائه کند به سخنان کوتاهی بسنده کرد.

وی با اشاره به بعد عرفانی قیصر امین‌پور گفت: همانطور که خانم راکعی گفتند، قیصر ریشه‌های عرفانی در شخصیتش داشت و مرا یاد این سخن کیرکگارد می‌انداخت که ایمان واقعی اینگونه خود را نشان می‌دهد که وقتی سختی‌ها در زندگی فرد بیشتر می‌شود، ایمان او نیز قوی‌تر می‌شود و درباره قیصر نیز اینگونه بود که سختی‌ها و دردها او را باایمان‌تر کرد.

کاکایی افزود: من نخستین‌بار وقتی که قیصر جوان بود و در تلویزیون دوبیتی

زان تیر که از صخره و آهن گذرد
وز رشته موی و چشم سوزن گذرد
چندان به تن دشمن خود زخم زنیم
تا آن که نسیم از تــــن دشمن گذرد
 
را خواند با او آشنا شدم و تا روزهایی که شعرهای دیگری از او شنیدم و با او از نزدیک آشنا شدم، در او سیر تکاملی دیدم.

وی زبان سلیس و بی‌ابهام را ویژگی شعر امین‌پور دانسته و گفت: زبان ادبی او در دوره‌ای میراث تفکر ادبیات دهه 60 بود که به سطح خطابه به مردم نزدیک می‌شد و البته ملاحتی داشت که استفاده محسوس از صناعات ادبی را به دنبال داشت و همچنین قدرت او در درک اشتقاقات زبان هم مثال‌زدنی است.

این ترانه‌سرا اضافه کرد: البته شعر تنها ابزاری برای بیان اعتقادات قیصر نبود، بلکه به خود شعر هم توجه ویژه داشت و زبانش علی‌رغم صراحت، عشوه‌گری‌هایش را از دست نمی‌داد. او تا جایی به مخاطب احترام می‌گذاشت که دردهایش را در شعر پنهان می کرد و در منظومه «نی‌نامه» هم که از عاشورا و واقعه‌ای دردناک سخن می‌گوید و صحنه نبرد و جنگ را می‌تواند تصویر کند، ولی به گونه‌ای درد را در پرده می‌گوید تا مخاطب آزار نبیند.

کاکایی با اشاره به اینکه این دوری از آزار مخاطب نوعی ادب و اخلاق در شعر است، توضیح داد: ما در حضور هم قیصر را اینگونه یافتیم که دردش را پنهان می‌کرد و حتی ما از او روحیه می‌گرفتیم.

وی افزود: در شعر او نکته‌های ذوقی و معرفتیِ دینی و فلسفی دیده می‌شود و در عین حال التزام خود را به ادبیات اجتماعی داشت و من او را از لحاظ تعهد به موضوعات اجتماعی و زندگی مردم شاعری بین سیدحسن حسینی و سهراب می‌دانم.

این منتقد ادبی همچنین گفت:  قیصر در بین شاعران دهه 60 جزو اولین کسانی بود که زود در شعرش به آرامش رسید. دهه 70 دهه آرامش او در شعر بود.

وی سخنانش را با این شعر به پایان رساند:

با سینه‌ای که تنگ بلور است، یا حسین  
ما و دلی که سنگ صبور است، یا حسین  
چون آب ِچاه از لب تو هر که دور شد
تا روز حشر، زنده به گور است، یا حسین 
چندین ستاره سوخته در آفتاب ِتو
نور است این معامله، نور است، یا حسین  
نان پاره‌های سوخته‌مان را گواه باش
فردا که رستخیز تنور است، یا حسین 
چون دودمان ِآتش زرتشت، تا ابد
خاموشی از تبار تو دور است، یا حسین 
ما را چه جای شکوه و شیون، که گفته‌اند:
«هر جا که قصه، قصه زور است، یا حسین»
کد خبر 1476363

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha