به گزارش خبرنگار مهر، از ساعاتی دیگر مراسم سومین روز شهادت امام حسین (ع) و حضرت زین العابدین باشکوه تر از روز عاشورا در همدان برگزار می شود.
در همدان هر محله دسته عزاداری مخصوص به خود را دارد که اغلب نام محله را روی دسته می گذارند و در شب های محرم دسته های عزاداری به محله های یکدیگر می روند و به طور مشترک با سینه زنان میهمان، مراسم را برپا می کنند.
شهر تاریخی همدان محله های بسیاری دارد که هر کدام از آنها حسینیه های جداگانه ای دارند و با شروع ماه محرم مراسم عزاداری را در میادین و حسینیه ها برگزار می کنند که در میان آنها هیئت امامزاده یحیی(ع) نقش پر رنگ تری دارد.
در این ایام عزاداران به یاد امام حسین علیه السلام بر سر و روی خود گل می مالند و در دسته ها در صف اول بزرگان محل، پشت سر آنها زنجیرزن ها و در پایان صف سینه زنان حرکت می کنند.
هیئت امامزاده یحیی(ع) همدان مراسم سوم امام را برگزار می کند
در سومین روز شهادت سرور و سالار شهیدان هیئت های حسینی به کمک هیئت امامزاده یحیی(ع) که مسئول برپایی مراسم این روز است می روند و مراسم خاص این روز را برپا می کنند.
مراسم اصلی ساعت 10 صبح شروع می شود و بلوار شهید مدنی همدان نقطه آغاز حرکت است.
در این روز که یادآور روز دفن شهدای کربلا به دست طایفه بنی اسد است، همه اینجا می آیند و از جای جای همدان بزرگ هیئت های مختلف در این مکان گرد هم می آیند.
مراسم ویژه این روز نه شبیه تعزیه است و نه کاروان های سینه و زنجیرزنی، در این آیین خنچه عقد حضرت قاسم را درون مجمعه گذاشته و دورش تور سبز می کشند.
عزاداران گهواره حضرت علی اصغر و پیکر سپیدپوش خون آلود بی سر اباعبدالله را نیز بر دوش می گیرند.
گرچه تمام حرکات اینجا نمادین است ولی مردم کوچه و خیابان که شب های پیش شاهد تعزیه های مختلف بودند، به راحتی در فضای آن سال قرار گرفته و گریستن و عزاداری را آغاز می کنند.
صحنه سازی خرابه شام و خیمه های سوخته، حادثه کربلا را روایت می کند
حرکت طایفه بنی اسد، صحنه سازی خرابه شام و خیمه های سوخته و صحنه دیر راهب و حرکت منظم آنها از دو خیابان اصلی شهر که تا ساعت دو بعد از ظهر ادامه پیدا می کند از آداب و رسوم خاص مردم همدان است.
در همدان و برخی از شهرستان های همجوار آن علاوه بر استفاده از ادوات عزاداری همچون علم و کتل هرساله در سومین روز شهادت یاران امام حسین (ع)، کاروان های شترسوار با بنا کردن خیمه هایی به یاد خیمه گاه حسینی به راه می افتند و در سوگ آن حضرت به عزاداری می پردازند.
آداب و رسوم مردم همدان در این روز با آداب و رسوم دیگر نقاط ایران متفاوت است و هیئت های حسینی از اولین روزهای ماه محرم به بیابان های کویری اطراف ایران می روند.
صحنه اسرای دشت نینوا در همدان به تصویر کشیده می شود
آنها با آوردن 20 شتر به همدان به مدت 15 روز میزبان ساربان های این شترها هستند و در سومین روز شهادت امام حسین (ع) با تزیین شترها، صحنه اسرای دشت نینوا را به تصویر می کشند.
این آیین به صورت نمادین در همدان اجرا می شود و در آن گروهی عزادار در حالی که لباس سفید عربی بر تن دارند، با ضربات ریتم دار نی های چوبی، اشعاری موزون می خوانند و با اجرای ریتم و آهنگ سوگ و مویه خود را در غم جانگداز شهادت امام حسین علیه السلام و اصحاب با وفایش به نمایش می گذارند.
در این مراسم آیین خیل عرب، نمادی از حرکت طایفه بنی اسد است که بعد از جنایت سپاهیان یزید و زمانی که سپاهیان دشمن از صحرای کربلا رفتند، برای خاکسپاری پیکرهای شهدا اقدام کردند.
زنان طایفه بنی اسد که در نزدیکی زمین کربلا زندگی می کردند با بیل، چوب و هر وسیله دیگر به طرف دشت کربلا رفتند تا پیکرهای شهدا را به خاک سپارند.
زنان همدان با نذر از محرم حسینی نیاز می طلبند
گذشته از این مراسم بانوان همدانی در این روز با پخت و پخش انواع غذاها و نوشیدنی های نذری از محرم حسینی (ع) نیاز می طلبند.
ارائه انواع مواد غذایی تحت عنوان سفره های نذری که به دست زنان همدانی درایام محرم به ویژه دهه اول و سومین روز شهادت گسترده شده است تجلی تلاش بانوان برای حاجت بستن و حفظ و تداوم محرم حسینی (ع) است.
در گوشه وکنار شهر آثار تلاش بانوان مشهود است در یک گوشه انواع آش ها عرضه می شود، همراه با آن شله زرد به درب منازل برده می شود و در خیابان ها انواع شربت به یاد تشنگان کربلا بین عزاداران پخش می شود.
یکی از بانوان فعال مذهبی همدان دراین خصوص گفت: زنان همدانی به سنت دیرینه و کهن شیعی و اسلامی خود از دیرباز در کنار مردان این سرزمین در آیین های سوگواری امام حسین (ع) حضور دارند که از جمله تجلی های آن پخت و عرضه انواع خوراکی های نذری است.
طاهره عمادی افزود: درابتدا خوراکی های نذری خاص روزهای تاسوعا عاشورا و برای پخش بین دسته های سینه زنی و زنجیرزنی بوده که به تدریج به همه روزهای ایام محرم و به ویژه مجالس روضه بانوان گسترش یافته است.
وی اضافه کرد: فعالیت بانوان باعث تعمیق بیشتر آیین های محرم حسینی در لایه های اجتماعی می شود و فرصتی برای خودسازی ونزدیکی بیشتر به معنویت و خاندان ولایت است.
زنان این استان علاوه بر برگزاری مجالس روضه و عزاداری آیین های سوگواری، سفره های نذری را در منازل برپا می کنند.
سفره های نذری برای برآورده شدن حاجات برپا می شود
این سفره های نذری برای برآورده شدن حاجات، شفای بیماران، بازشدن گره از کارها و روزی زیاد به نیت هر یک از ائمه اطهار انداخته می شود.
درون سفره با انواع نان، سبزی، ماست، پنیر، خرما، ترحلوا و قاقوت غذای مخصوص همدانی ها تزیین می شود.
همدان به عنوان دارالمومنین و دارالسیاده در کشور شهره بوده و مردم آن آیین های عزاداری شهادت امام حسین (ع) را با شیوه های خاصی برگزار می کنند و متاثر از آن، فضای همدان دیگرگونه و معنوی می شود.
نظر شما