به گزارش خبرنگار مهر، حوزه محیط زیست در هفته ای که رو به پایان است، شاهد اخبار و رویدادهای مختلفی بود که چکیده ای از مهمترین این خبرها را مرور می کنیم.
یک اتفاق نادر / مشاهده پلنگ ایرانی در کوههای افغانستان
پلنگ ایرانی یکی از بزرگترین شکارچیان طبیعت است که مدتها تصور می شد از ارتفاعات افغانستان ناپدید شده است.
این هفته در تصاویری که از یک دوربین تله ای کار گذاشته شده در این منطقه دریافت شده این پلنگ بالغ در حال پرسه زدن در اطراف دوربین مشغول وارسی کردن دوربین و نمایش دندان هایش در مقابل این دوربین است.
ایران براثر تغییرات اقلیمی پرآب میشود
بحث گرمایش جهانی و خشکسالی که به تبع آن بسیاری از کشورهای دنیا ظرف چند سال آینده با آن درگیر می شوند همواره در میان متخصصان و کارشناسان محیط زیست داغ بوده اما این هفته معاون محیط دریایی سازمان محیط زیست در اظهار نظری متفاوت اعلام کرد: ایران کشوری است که تحت تأثیر تغییرات اقلیمی نه تنها کم آب نمیشود بلکه بر اثر تغییرات اقلیمی ظرف حدود 40 سال آینده متوسط بارندگی سالیانه در ایران از 250 میلیمتر به 560 میلیمتر یعنی بیش از دو برابر میرسد.
عبدالرضا کرباسی با بیان اینکه واژه گرمایش جهانی درست نیست و باید به جای آن تغییرات اقلیم را به کار برد اظهار داشت: متأسفانه از چند سال پیش که بحث تغییرات اقلیم در ایران مطرح شده است به دلیل نبود نیروی کافی متخصص در زمینه هوا و اقلیم در کشور تحت تأثیر نظرات کارشناسان دیگر کشورها تصور می شود که ایران به دلیل تغییرات آب و هوایی در سال های آینده کم آب تر می شود در حالیکه بنده از سال 1380 تا کنون به کرات اعلام کرده ام بر اساس نقشه های تغییرات اقلیم ایران بر اثر این تغییرات پرآب می شود نه کم آب.
به گفته وی، بر اثر تغییرات اقلیمی ظرف حدود 40 سال آینده متوسط بارندگی سالیانه در ایران از 250 میلیمتر به 560 میلیمتر یعنی بیش از دو برابر می رسد.
الزام شرکتهای خودروساز به رعایت استاندارد آلایندگی یورو 4
اولتیماتوم دیگری از سوی مسئولان سازمان محیط زیست به شرکت های خودرو ساز مبنی بر رعایت استاندارد یورو4 تا ابتدای سال آینده این هفته بازهم کور سوهای امید را در خصوص کاهش آلاینده های هوا زنده کرد.
رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست گفت: از ابتدای سال آینده داشتن استاندارد آلایندگی یورو 4 برای تمام شرکتهای خودرو ساز داخلی الزامی شده است.
امیر فاتح وحدتی افزود: رعایت استاندارد آلایندگی یورو 4 از ابتدای سال 1391 برای تمام شرکتهای خودروساز داخلی الزامی شده است.
به گفته وی، بر اساس پیگیریها و توافقات حاصله با وزارتخانه های نفت و صنعت، معدن و تجارت و همچنین تعهدات و تعاملات ایجاد شده با شرکتهای خودروساز، رعایت استاندارد آلایندگی یورو4 از ابتدای سال آینده برای تمام شرکتهای خودروساز داخلی الزامی شده است.
وحدتی عرضه سوخت مناسب با قواعد و ضوابط استاندارد تعیین شده را یکی از اصلی ترین چالش های این موضوع عنوان و تصریح کرد: با توجه به امکانات و توانمندیهای وزارت نفت، عرضه سوخت پیش از اجرای استاندارد انجام می شود.
وی افزود: از ابتدای دیماه سال جاری و بصورت نمادین از تاریخ 29 دیماه عرضه سوخت مناسب با قواعد و ضوابط استاندارد اجرایی می شود.
برخی سعی دارند پروتکل کیوتو را خاتمه دهند / روند گفت و گوها نگران کننده است
هفدمین اجلاس متعهدین کنوانسیون تغییرات اقلیم در آفریقای جنوبی آغاز شد و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این اجلاس به ایراد سخنرانی پرداخت.
این هفته محمد جواد محمدی زاده طی سخنرانی خود در این اجلاس گفت: جمهوری اسلامی ایران برنامه های جامعی را برای کاهش آثار تغییرات آب و هوایی و سازگاری در دست اقدام داشته و در این مورد چندین پروژه بزرگ در دست اقدام دارد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست خطاب به رییس هفدهمین اجلاس کنوانسیون تغییر آب و هوا گفت: آمار و روند فعلی چشم اندازی را ترسیم می کند که به نفع سلامتی بشر نیست. از 1992، سال تولد کنوانسیون تغییرات اقلیمی، تا سال 2008 میزان انتشار دی اکسید کربن 36 درصد افزایش داشته است. میزان جهانی انتشار دی اکسید کربن به افزایش خود ادامه خواهد داد به گونه ای که 80 درصد انتشار تنها توسط 19 کشور است. در کمتر از 15 سال دما 1.5 درجه سلسیوس افزایش خواهد یافت. بیش از 60 درصد گازهای گلخانه ای از سه بخش عرضه انرژی، صنعت و فرسایش جنگل ساطع می شود.
او خاطرنشان کرد: شگفت آور است که طی چند سال اخیر شاهد آن هستیم که برخی از کشورهای پیوست یک نه تنها تعهدات خود در پروتکل کیوتو را در دور اول تعهدات انجام نداده اند، بلکه از پذیرش دور دوم تعهدات سرباز می زنند و حتی برای خاتمه پروتکل کیوتو فشار می آورند.
حضور 500 سرباز جنگلبان در جنگل های کشور / خلع ید 160 هزار هکتار از اراضی متصرفی
این هفته فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور از حضور 500 سرباز جنگلبان به منظور حفاظت از پهنه های جنگلی کشور خبر داد.
سرهنگ تقی ایروانی با بیان اینکه هم اکنون بالغ بر دو هزار مامور اجرایی گارد جنگلبانی کار حفاظت و صیانت از 83 درصد پهنه جنگلی کشور را انجام می دهند گفت: در کنار این ماموران، 500 سرباز جنگلبان نیز حضور دارند که کار حفاظت از عرصه های جنگلی را انجام می دهند.
وی با اشاره به اینکه از سرباز جنگلبانان در دو بخش تخصصی و اداری استفاده می شوند افزود: در یک دوره 18 ماهه سربازان ابتدا تحت آموزش قرار می گیرند و سپس در بخش های اطفای حریق، فنی، اجرایی و حفاظتی به خدمت گرفته می شوند.
فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگلها همچنین از خلع ید 160 هزار هکتار از اراضی متصرفی منابع طبیعی کشور خبر داد و گفت: بر اساس قانون، سالانه باید 10 درصد تشکیل پرونده تصرفی منابع طبیعی کاهش داشته باشد و 10 درصد نیز افزایش خلع تصرف داشته باشیم که طی شش ماهه اول امسال تشکیل پرونده 10 درصد و خلع ید نیز پنج درصد کاهش یافته است.
گونه های کمیاب پروانه در استان خراسان رضوی شناسایی شدند
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی این هفته از شناسایی و نمونه برداری 41 گونه پروانه در مناطق مختلف این استان خبر داد.
حسین آقامیری گفت: یکی از راه های مدیریت اکوسیستم، حفاظت از حیات وحش و حفظ ذخایر ژنتیکی و بومی هر منطقه و همچنین آگاهی و شناسایی از نحوه پوشش جانوری آنجاست که این امر یا تدوین مقاله های علمی دربانک ژن این سازمان صورت می پذیرد.
آقامیری اظهار داشت: در همین راستا و با توجه به اهمیت پارک ملی و منطقه حفاظت شده «تندوره» در شمال استان خراسان رضوی در شهرستان درگز، گونه ای از روزپروازها مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته اند.
وی افزود: این حشرات بهعنوان شاخصهای سلامت و پویایی اکوسیستم، آگاهی از تنوع زیستی اکوسیستم و آگاهی از تاًثیر عوامل نامطلوب مخرب و آلودهکننده محیط زیست از اهمیت ویژهای برخوردار هستند.
پیش نویس سند مدیریت تالاب بین المللی قوریگل تصویب شد
این هفته آخرین جلسه تدوین و بازنگری پیش نویش سند مدیریت تالاب بین المللی قوریگل که با حضور نمایندگان سازمان های دولتی و مردم نهاد استان آذربایجان شرقی و نمایندگان پروژه بین المللی حفاظت از تالاب های کشور در تبریز برگزار شد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در این جلسه گفت: پیش نویس سند مدیریت تالاب بین المللی قوریگل تصویب شد.
بیوک رییسی با تاکید بر ضرورت نگاه فرابخشی و همه جانبه در تنظیم اسناد مدیریت تالاب ها گفت: شعار طرح بین المللی حفاظت از تالاب ها حفاظت از تالاب برای طبیعت و مردم است که تحقق این شعار بایستی در برنامه های سند مدیریت تالاب ها پیش بینی شود.
نظر شما