محمد پور کاظمی در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این پرسش که چه عواملی باعث شده ذخایر ماهیان خاویاری دریای خزر به مرحله بحرانی برسند، افزود: نخستین عامل بعد از فروپاشی شوروی سابق نسبت داده می شود و آن از بین رفتن نظام یکپارچه مدیریت شیلاتی در دریا بوده است.
وی اظهارداشت: هجوم صیادان غیر مجاز، صید بی رویه قاچاق خاویار، تخریب زیستگاه های ماهیان خاویاری، ورود انواع آلودگی ها، عدم تکثیر طبیعی، ناکافی بودن تکثیر مصنوعی و غیره از دیگر عوامل است.
رئیس انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری گفت: علاوه بر این همکاری های منطقه ای پنج کشور خزری موثر نبود و کشورها عزم جدی به این مهم نداشته و باعث شده ذخایر ماهیان خاویاری به وضعیت بحرانی کنونی برسند.
وی در ادامه به راهکار خروج از این وضعیت بحرانی اشاره کرد و افزود: تا زمانی که پنج کشور بصورت جدی به این مسئله نپردازند نه در حد جلسه و شعار بلکه با داشتن برنامه های عملی همانطور که در بسیاری از اکوسیستم های دنیا اتفاق افتاده است یعنی شناختن عوامل تهدید کننده و برنامه ریزی برای رفع آنها و مشارکت ساحل نشیانان، مردم و بکار گیری تمامی توان علمی منطقه و حتی کمک از سایر نقاط جهان می تواند این ذخایر را به نحو احسن به طبیعت برگرداند.
پور کاظمی یادآورشد: اگر مشارکت مردم، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در این زمینه بیشتر شود و از طرفی برای حفظ جایگاه خاویار سهم سرمایه گذاری دولتی و خصوصی افزایش یابد به یقین با راهکارهای که در برنامه راهبردی ماهیان خاویاری تدوین شده است صورت گیرد، ذخایر ماهیان خاویاری به حالت اولیه خود بر خواهند گشت.
نظر شما