به گزارش گروه حوزه و دانشگاه "مهر" به نقل از پايگاه اطلاع رساني رسا، آيت الله جوادي آملي در اين مراسم با اشاره به وجوب تحصيل علم افزود : پيمودن فرسخها راه، سعي بليغ، هجرت به مناطق دورافتاده و تحمل سختيها و مرارتهاي گوناگون در راه تحصيل علم لازم است، چون رسول گرامي با شعار رسمي « طلب العلم فريضه» مبعوث شد. چنان كه عده ا ي براي كسب علم از حضور صحابه پيامبر اكرم (ص) ، گاهي صدها فرسخها راه را طي ميكردند تا حديثي از صحابه پيغمبر اكرم بشنوند.
وي با اشاره به تلاش و كوشش موساي كليم (ع ) براي پيدا نمودن معلم گفت : موساي كليم فرمود من مأمور شدم تا معلم خود را پيدا كنم، گرچه هشتاد سال طول بكشد. پس طلب علم در هر مكاني ولو دورترين نقطه، در هر زماني ولو يك قرن فريضه و واجب است.
استاد حوزه علميه قم ادامه داد : اصل بعدي آن است كه تحصيل چه علمي واجب است؟ بنابر حديث معتبر و معروف (انما العلم ثلاثه، آيه محكمه، فريضه عادله، سنه قائمه) اول به فراگيري تفسير حكمت و كلام، بعد فقه، سپس اخلاق توصيه نمودند. لذا هم به ما گفتند درس بخوان و هم گفتند كه چه چيز بخوان . پس در حوزههاي علميه تدريس و تحصيل اصول دين (تفسير و حكمت و كلام) بر فروع دين (فقه و اخلاق) مقدم باشد.
وي افزود : انبياي الهي در قبال راه مرسوم مردمي، يك راه را به عنوان طريق صحيح معرفت شناسي ارائه كردند. ديگران گفتند درك علوم به درك حس وابسته است، لذا در صورت فقدان بينايي، فرد از درك جهان خارج عاجز است ولي انبياي الهي فقدان تقوا را باعث عدم درك علوم شناختند. مَنْ فَقَدَ تَقواً فَقَدْ فَقَدَ عِلماً. لذا اگر فرقان بينالحق و الباطل (تقوا) از دست رفت انسان يا بازي ميدهد، يا بازي ميخورد، مسلماً اگر در چنين فضايي علمي هم دستگير او شد، در اواخر عمر همه را از دست ميدهد.
آيت الله جوادي آملي عالمان راستين را شافعان روز قيامت دانست و گفت : علمايي كه با حفظ سرمايه تقوا علم آموختند، در روز قيامت هم شفيعاند و هم شفاعتشان مقبول است. ولي كساني كه بدون حفظ چنين سرمايهاي علمي نصيبشان شد، هرگز عالم محشور نميشوند. شفاعت از آن كسي است كه در همان محضر علم باشد، وگرنه در صف افراد عادي به سر ميبرد.
وي با اشاره به سختي مرگ ادامه داد : هيچ ضمانتي نيست كه با سختي مرگ، انسان بتواند بار علمي خود را نگه دارد و به زمين نيندازد. تنها علمي كه ميماند علم طيب و طاهر است و بس. پس نحوه فراگيري علم تقواي توأم با آموزش است.
آيت الله جوادي آملي در پايان سخنانش با توصيه طلاب به حفاظت از دين خود خاطر نشان ساخت : مردم به دنبال نورند، يك فضل متوسط و تقواي صددرصد ميتواند شهري را نوراني كند. حتماً فضل بالا براي اداره مردم لازم نيست. بر فرض شما علامه طباطبايي ( ره ) هم شديد، نميتوانيد با تكيه به فضل بالا، مردم را اداره كنيد. آنچه دين مردم را اداره ميكند يك عقل و دين كامل به همراه فضل متوسط است.
به مناسبت دهه اول ذيحجه، طلاب مدرسه علميه علوي قم و اقشار مختلف مردم با آيت الله جوادي آملي ديدار كردند.
کد خبر 148527
نظر شما