۲۷ دی ۱۳۸۳، ۱۲:۳۸

هفته ي فرهنگي ايران در عربستان سعودي برگزار شد

گزارش مهر از برگزاري هفته ي فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در عربستان سعودي

خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب : نخستين هفته ي فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در عربستان سعودي به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي و با همكاري برخي نهادهاي فرهنگي ايران و عربستان سعودي در راستاي تلاشهاي مداوم دو كشور در جهت بهبود روابط فرهنگي از تاريخ 12 لغايت 18 دي ماه امسال در مركز فرهنگي ملك فهد رياض پايتخت عربستان سعودي برگزار شد.

به گزارش گروه فرهنگ و ادب مهر ، اين برنامه با حضوراحمد مسجد جامعي - وزيرفرهنگ و ارشاد اسلامي و مسئولان عالي رتبه ي فرهنگي عربستان سعودي و با پيام سيد محمد خاتمي ، رييس جمهوري كشورمان برگزار شد كه گزارش كامل آن را در پي مي خوانيد :

مراسم افتتاحيه

مراسم افتتاحيه اين هفته ي فرهنگي با حضورمسجد جامعي -  وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و فواد عبدالسلام الفارسي - وزير فرهنگ و تبليغات عربستان ، سفرا و ديپلماتهاي مقيم عربستان ، مسئولين نهادهاي فرهنگي عربستان سعودي ، حسين صادقي سفير كشورمان در رياض و سيد علي اكبرحجازي معاون فرهنگي اين سازمان و جمعي از هنرمندان كشورمان وخبرنگاران رسانه هاي گروهي عصر روز شنبه 12/10/82 برگزار شد ،  در اين مراسم بعد ازتلاوت قرآن كريم پيام رياست محترم جمهوري كشورمان آقاي خاتمي به مناسبت برگزاري اين هفته ي فرهنگي توسط مسجد جامعي قرائت شد و سپس پيام وزراي فرهنگ دو كشور ارايه شد.

به گزارش مهر ، در ادامه ي اين مراسم فيلمي درباره ي ايران به زبان عربي به مدت 20 دقيقه به نمايش در آمد كه در اين فيلم معرفي ايران از نظر جغرافيايي ، تاريخ تمدن ايران ، مراكز فرهنگي ، مذهبي وتاريخي، مراكز گردشگري ، حضور زنان و جوانان در عرصه هاي مختلف مانند دانشگاهها و ادارات و مسابقات مختلف بين المللي و داخلي تعاملات اجتماعي مردم با لباسهاي سنتي و اقليتها  مراسم هاي مذهبي ، پيروزي انقلاب اسلامي ، پروژه هاي مهم و حضور ايران در عرصه هاي مختلف بين المللي به تصوير كشيده شده بود.

هنگام افتتاح نمايشگاه دو كودك  6-5 ساله از فرزندان كاركنان سفارت جمهوري اسلامي ايران در رياض با پوشيدن لباس سنتي ايراني تنوع خاصي به مراسم افتتاحيه نمايشگاه دادند. وزاري فرهنگ دو كشور  و همراهان بعد از افتتاح نمايشگاه از غرفه هاي مختلف بازديد كردند وهنرمندان ومسئولين غرفه ها با توضيحات لازم اين هنرها را معرفي كردند در اين بازديد چند قطعه از آثار هنري توسط وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به وزير فرهنگ و تبليغات عربستان اهدا شد.

بعد از پايان بازديد وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي اظهار اميدواري كرد كه استقبال خوبي از اين نمايشگاه شود سپس در گفتگو با خبرنگاران رسانه ها به سوالات آنان پاسخ گفت.

 متن پيام رييس جمهوري اسلامي ايران به مناسبت برگزاري نخستين هفته فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در رياض - 12 ديماه 83

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمدالله رب العالمين و الصلاه و السلام علي رسول الله و علي آله الطاهرين و صحبه المنتخبين

قرآن كريم اين كتاب حيات بخش آسماني و معجزه جاويد نبوي ، براي پايداري پيوندهاي انسان ، اصل آشنايي را پيش روي انسان نهاده  و آن را به عنوان يكي از اهداف آفرينش آدمي نمايانده و فرموده است : " يا ايها الناس ، انا خلقناكم من ذكر و انثي و جعلناكم شعوبا و قبائل لتعارفوا ان اكرمكم عندالله اتقاكم."

اگر به تعبير قرآن كريم ، اين آشنايي دو سويه ميان زن ومرد، سنگ زيربناي تداوم زندگي آحاد بشري است ، ناگزير بايد گفت: كه آشنايي ميان ملت ها و گروهها ، پويايي و روند تكاملي و تمدني همه جوامع انساني را تضمين مي كند و در اين ميان ، جوامع اسلامي  براي حكيم پايه هاي پيوند خويش ، پا را از اين فراتر نهاده و مناسبات دو جانبه خود را تا سطح ارتباطات معنوي و فكري و احساسي ، و در يك كلام پيوند هاي برادرانه و دوستانه بالا برده اند.

اين گونه است كه روابط ميان جمهوري اسلامي ايران و پادشاهي عربستان سعودي به عنوان دو كشور بزرگ و اثر گذار اسلامي وژگي  برجسته اي دارد كه مانند آن رادر هيچ يك از ديگر پيوندهاي دو سويه نمي توان يافت . ژرف انديشي در تاريخ نشان مي دهد كه خداوند متعال اراده فرموده است كه پايه هاي اين آشنايي متقابل ازديرباز استوار شود و با پيدايش دين مبين اسلام فرزندان دو منطقه جزيره العرب و ايران به سان امتي واحد ، آميزه اي انساني را شكل دهند كه باهمزيستي و همكاري و همفكري ، گردونه تمدن اسلامي را به حركت در آورند و بر آيند پربار آن را در سراسر تاريخ اسلامي در اختيار نسل انسان قرار دهند.

به گزارش مهر ، در ادامه ي اين پيام آمده است : امروزه ما در جهاني زيست مي كنيم كه شرايطي دشوار و سخت جوامع ما را فرا گرفته و بحرانهاي دروني و بيروني خطرناكي ما را به چالش مي كشاند ، براي برون رفت از اين اوضاع هيچ راهي جز بازگشت به خويشتن و پي گرفتن روند تمدني خويش سراغ ندرايم ؛ اما بي ترديد اين راه را بايد به گونه اي بپيماييم كه از يك سو ، رسالت اسلامي ما دستخوش آسيب نشود و از ديگر سو با فرايند كنوني تمدن بشري ناسازگاري نداشته باشد.

از اينرو در بازيابي پيكره تمدني خويش و نمايان كردن دوباره آن در پهنه گيتي توجه به زمينه هاي فرهنگي در بالاترين درجه اهميت قرار مي گيرد ؛ زيرا فرهنگ يگانه عنصري است كه به انسان ، يعني تنها عامل سازنده فرهنگ  جهت مي دهد وزمينه هاي لازم براي ايجاد دگرگوني در جوامع بشري را در وجود او پديد مي آورد: " ان الله لايغير ما بقوم حتي يغيروا ما با نفسهم "

از اين رو ما بر اين باوريم  كه مناسبات فرهنگي ميان دو كشور برادر جمهوري اسلامي ايران و پادشاهي عربستان سعودي ، بايد همواره روندي رو به رشد داشته باشد ، و در سنجش با ديگر زمينه هاي همكاري دو جانبه از وزن و اعتبار افزونتري بهره ببرد.

خداوند را سپاس مي گويم كه هر يك از دو كشور ما و شمار سرشار از عناصر فرهنگي ديرينه اي است كه مي توان هر يك از آنها را به گستره جوامع بشري عرضه كرد و با روز آمد كردن آن به رويارويي با بد انديشان و نا آگاهاني پرداخت كه با هدف اسيب رساندن به دين و آيين و فرهنگ ما به ميدان مبارزه آمده اند.

فرهنگ پربار مشترك ما همچنين اين توانمندي را دارد كه چونان ابزاري گرانسنگ براي پاسداري از شخصيت و هويت و كيان ديني در اختيار ملت هاي ما نهاده شود و  با بهره گيري از آموزه هاي زندگي بخش آن ، همچنين  مي توان بر ناداني و جهل چيره شد و اثار شوم و ناپسند ناداني ، از جمله خرافات و عصبيت ها و واپسگرايي را پس زد.

اگر چه از چند سال پيش بدين سو گامها ارزشمندي در راه زدودن موانع همكاري فرهنگي ميان دو كشور برداشته شده واقدامات بسيار شايسته اي براي گسترش پيوندهاي همكاري از جانب دو كشور صورت پذيرفته ، اما جاي ترديد نيست كه برگزاري نخستين هفته فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در پادشاهي عربستان سعودي ، فرصت مناسبي براي دستيابي به ايده هاي مشترك فرهنگي ميان دو كشور است، و بايد آن را به عنوان گام بلند ديگري مورد شناسايي قرار داد و يقين داشت كه از اين رهگذر دستاوردي نمايان براي دو  ملت وهمه امت اسلامي ، بلكه سراسر جهان امروز پديدار خواهد آمد.

خداوند قدم هاي كساني را كه براي برپايي اين مراسم كوشيده اند استوار دارد وهمه آنان را كه به تحكيم پيوندهاي دوستي و همگرايي ميان امت اسلامي و دميدن روح گفتگو و درك متقابل در ملتهاي مسلمان تلاش مي كنند توفيق  دهد... انه ولي التوفيق.

متن پيام وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در مراسم افتتاحيه هفته فرهنگي در رياض

برگزاري نخستين هفته فرهنگي ايران در عربستان سعودي نشانه اي از پيام دوستي و مودت مردم و دولت جمهوري اسلامي ايران براي ملت و دولت معزز عربستان سعودي است.

فرهنگ و زندگي فرهنگي وهنري ، تجليات روح و انديشه و راه و روش و شخصيت انسانهاست و از اين رو به نمايش گذاشتن دستاوردهاي فرهنگي يك ملت براي ملتي ديگر سخن گفتن از آمال و آرزوها وعلائق مشترك براي تداوم گفتگو و ارتباط اخلاق است.

بسيارخوشحالم كه هنرمندان و آفرينشگران ايراني فرصت عرضه آثار خود را براي ملت مسلمان و هم كيش در سرزمين وحي يافته اند . سرزميني كه ياد آور عشق هميشگي  ايرانيان به آخرين پيامبر الهي و آيين انسان ساز و سعادت بخش اسلام است.

اميدوارم برگزاري اين هفته فرهنگي گامي در توسعه روابط فرهنگي دو ملت باشد و همراهي و نزديكي دو كشور را براي تحقق صلح و دوستي در ميان كشورهاي اسلامي و اتحاد و برادري در راه رسيدن  به جهاني بهتربراي همه كشورهاي منطقه خاورميانه ياري دهد.

همچنين اين فرصت را بايد در جهت آشنايي هر چه بيشتر اهل فرهنگ و هنر دو كشور با يكديگر و همكاري هاي بيشتر فرهنگي و هنري در ميان دو ملت مغتنم دانست.

وظيفه ي خود مي دانم مراتب تشكر و قدرداني اهل فرهنگ و هنرمندان ايران را نسبت به همراهي مديران فرهنگي آن دولت در برگزاري نخستين هفته فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در عربستان سعودي ابراز دارم.

پيام  دكتر فواد بن عبدالسلام الفارسي وزير فرهنگ و تبليغات عربستان به هفته فرهنگي جمهوري اسلامي ايران

با سپاس خداوند متعال و با درود بر پيامبر گرامي حضرت محمد (ص) و خاندان و ياران پاكش  جاي خوشحالي است كه اينجانب در هفته فرهنگي جمهوري اسلامي ايران كه در واقع بيانگر تمايل رهبران دو كشور براي گسترش چهارچوب روابط پيشرفته خود در زمينه فرهنگي سخن بگويم.

امروزكه از برادران خود از جمهوري اسلامي ايران پذيرايي مي كنيم ، فرصت را مغتنم مي شمارم و بر نقش برجسته و مهم فرهنگ در ايجاد و تقويت روابط دوستي و آشتي بين ملتها تاكيد مي نمايم كارهاي گوناگون هنري كه باهم خواهيم ديد براي ما معياري خواهد بود ميزان پيشرفتي كه هنرهاي تجسمي و تصويري در جمهوري اسلامي ايران آن هم در زمينه هاي مختلف داشته است را بشناسيم.

دراينجا بارديگر فرصت را غنيمت شمرده و به برادران خود در كشور دوم خودشان يعني عربستان سعودي خوش آمد مي گويم.

 

بخش فعاليتهاي قرآني

كليه ي قرآنهاي نفيس كه توسط جمهوري اسلامي ايران چاپ شده است از جمله قرآن ريحان كه نفيس ترين آنهاست توسط انتشارات مبلغان و قرآن ارسنجاني توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي چاپ و به بازار عرضه شده در معرض ديد علاقمندان قرار گرفت.

همچنين در اين غرفه كه با همكاري سازمان اوقاف و امور خيريه برپا شده بود سي دي  آواي قرآني به زبان عربي براي كودكان شامل قصه هاي قرآني ، تلاوت قرآن ، جورچين قرآني ، آشنايي با خواندن قرآن قطعه هاي كارتوني آموزش نماز و وضو ، شعر و سرود كه در جمهوري اسلامي ايران توليد شده به معرض نمايش در امده بود.

فعاليتهاي قرآني جمهوري اسلامي ايران از قبيل فعاليتهاي رايانه اي قرآن كريم ، فيلم ، عكس ، كيف هاي قرآني ، كتب علوم قرآني و احاديث و سي دي گزارش از 20 دوره مسابقات بين المللي قرآن كريم در ايران تفاسير قرآن به زبانهاي انگليسي و فرانسه و زبانهاي ديگر ، سي دي تفسير الميزان به زبان عربي ، سي دي قاريان مصري و ايراني ، كيف هاي ترتيل قرآني استاد پرهيز گار ، عبدالباسط ومنشاوي وخليل حوصيري ، قابهاي چوبي قرآني ، رحل و جعبه هاي فانتزي از ديگر اقلام به نمايش گذاشته شده در غرفه قرآن درهفته فرهنگي ايران در رياض  بود.

بخش معرفي فعاليتهاي امور مساجد در ايران

اين غرفه كه باهمكاري ستاد عالي كانونهاي فرهنگي وهنري مساجد ايران ترتيب يافته بود فعاليتهاي امورمساجد در جمهوري اسلامي ايران با استفاده از بنل هاي تبليغاتي ، پوستر، بروشور  به زبان عربي ، سي دي ، كتاب ، فيلم با زير نويس عربي فعاليتهاي امور مساجد را بصورت آمار از قبيل  تعداد مساجد را بصورت آماراز قبيل تعداد مساجد ، كانونهاي فرهنگي و هنري مساجد ، امامام جماعت و ... در معرض ديد علاقمندان قرار داد.

دراين غرفه همچنين جز سي ام كتابت قرآن كريم با عنوان قرآن ارشاد با خط نسخ زيباي ايراني توسط استاد سيد رضا بني رضي با اهتمام ستاد عالي كانونهاي فرهنگي وهنري مساجدمنتشر شده است در معرض ديدي علاقمندان قرار گرفت.

گفتني است كل كتابت قرآن كريم كه قرآن ارشاد نام گرفته است با همكاري اين ستاد در آينده نزديك چاپ و در اختيار علاقمندان قرار خواهد گرفت.

بخش كودكان و نوجوانان

اين غرفه با همكاري كانون فكري و پرورشي كودكان و نوجوانان برپا شده بود عروسكهاي دارا و سارا ايراني با لباسهاي سنتي متعدد و محلي در رنگهاي مختلف ، جورچين و پازل سطحي ( مقوايي ) و حجمي ( پلاستيكي ) دارا و سارا در طرحهاي مختلف سي دي لباسهاي محلي ايران ، سي دي جورچين معماري ايران دردوره صفويه مربوط به آثار و بناهاي سنتي و مدرن وتصويرسازي خلاق از اقلام به نمايش گذاشته شده در اين غرفه بود.

كتاب براي كودك و نوجوان ، سرگرمي نمونه هاي نقاشي كودكان ايراني نمايش فيلم در زمينه هاي مختلف پرورشي فكري كودكان و نوجوانان با موضوعات مختلف از ديگر آثار عرضه شده دراين غرفه بود.

قهوه خانه سنتي

در اين غرفه قهوه خانه سنتي با استفادهاز فرشها و گليم هاي سنتي ايران تزيين يافته بود انواع مختلف شيريني جات ، چاي ، ادويه جات و ... پذيراي بازديد كنندگان بود.

نمايش يازده فيلم داستاني ، مستند وانيميشن ايراني

يازده فيلم كوتاه داستاني ، مستند و انيميشن ايراني در نمايشگاه هفته فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در رياض به نمايش در آمد.

فيلم مستند درويش فلزات به كارگرداني محمود يا محمد لو مربوط به زندگي و خاطرات و كار ستاد ظريفي استاد قلمزن اصفهاني ( 20 دقيقه ) فيلم داستاني دايره به كارگرداني محمد شيرواني برگزيده جشنواره كن سال 2000 بخش دو هفته منتقدين مربوط به ماجراي زندگي پيرمردي كه از تكرار زندگي روزمره خسته شده است( 14 دقيقه ) داستاني كندوان سرزمين آفتاب به كارگرداني محمد رضا عرب ( 12 دقيقه ) برگزيده جشنواره تورنتو كانادا مربوط به زندگي روستاي كندوان و فيلم داستاني در يك بازار ايراني به كارگرداني رهبر قنبري (25 دقيقه ) برگزيده جشنواره سراميك فرانسه مربوط به ماجراي عشق يك كوزه گر در شهر يزد مي پردازد  به نمايش گذاشته شد.

همچنين فيلمهاي انيميشن مرد و گل ساخته بيژن ميرباقري ( 3 دقيقه) منتخب جشنواره پاريس فرانسه درباره مرديم گلي را در زمين مي كارد اما ... قاعده بازي ساخته نادر طريقت ( 2 دقيقه ) منتخب جشنواره هاي اوكراين و پرو لوگ مربوط به مهره هاي بازي شطرنج ابتدا با هم مي جنگند اما بعد صلح مي كنند، لانه دوستي ساخته كيانوش عابدي ( 8 دقيقه ) منتخب جشنواره نمسا مربوط به پرنده كوچكي مي خواهد لانه بسازد و پگاه ساخته ماندانا كريمي (8 دقيقه ) منتخب جشنواره آرچي پلاگو ايتاليا و مصر زندگي روزمره در يك شهر شلوغ آغاز مي شود را به تصوير مي كشد.

اين فيلمها كه از توليدات انجمن سينماي جوان ايران و مركز سينماي مستند و تجربي است با همكاري اين انجمن همچنين فيلمهاي مستند ميلكان ساخته مينو كياني ( 30 دقيقه) منتخب جشنواره كارلووي  واري مربوط به زندگي گروهي از عشاير در منطقه كردستان ايران ، گلستان ساخته قوي  تن ( 26 دقيقه ) مراسم گلاب گيري در شهركاشان ، مستند و داستاني چارشو ساخته مهوش شيخ الاسلامي ( 15 دقيقه ) منتخب جشنواره هاي فنلاند ، مونترال و... مربوط به عروسي و زندگي يك دختر تركمن در شمال ايران ، توانمندي هنرمندان سيماي جمهوري اسلامي ايران را در معرض ديد علاقمندان قرار داده بود.

غرفه كتاب ؛ غرفه فرهنگ و تمدن ايران با عرضه بيش از 200 عنوان كتاب

آثار شعرا و ادباي معروف كشورمان مانند سعدي  حافظ ، فردوسي ، سنايي و ... در مجلدهاي بسيار زيبا و نفيس همچنين چهار كتاب از اثار هنرمند معروف كشورمان محمود فرشچيان در طرحهاي بسيار زيبا از قبيل نقاشي هاي برگزيده محمود فرشچيان در يونسكو در معرض ديد علاقمندان قرار گرفته بود.

كتابهاي راهنماي گردشگري شهرهاي كشورمان از جمله شيراز ، مشهد ، اصفهان ، تهران و ... كتاب ايران و طبيعت و جغرافيا معماري ايراني ، تخت جمشيد ، نگارگري مراكز فرهنگي و تاريخي كشورمان ، مجموعه هنرهاي ايراني و اسلامي در جلدهاي بسيار نفيس و خطاطي و نقاشي هنرمندان كشورمان به معرض نمايش در آمد.

همچنين در اين غرفه مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي با ارايه بيش از 100 عنوان كتاب فعاليتهاي اين مجمع را در رابطه با نزديكي مذاهب و فعاليتهاي انجام شده در اين زمينه را در معرض ديد بازديد كنندگان قرار داده بود.

غرفه خط و خوشنويسي

در اين غرفه بيش از 35 تابلو از هنرمند برجسته ي كشورمان محمد جليل رسولي در معرض ديد علاقمندان قرار گرفته بود.

 رسولي يكي از چهره هاي ماندگار جمهوري اسلامي ايران در سال 81 شناخته شده و تاكنون از اين هنرمند چهار جلد كتاب به نامهاي " جان جانان" ، " چهار فصل " ، " يادگارعشق " و " خطاطي ديوان امام خميني (ره) " چاپ شده است.

وي همچنين با حضور خود چهار جلد كتاب ياد شده را در معرض ديد علاقمندان قرار داده بود.

بخش نقاشيخط 

در اين غرفه هنرمند كشورمان صداقت جباري با ارايه بيش از 20 تابلو از نقاشي خط و با ايجاد كارگاه آموزشي و اشنا ساختن علاقمندان با اين هنر ، هنر نقاشي خط ونستعليق را به نمايش گذاشته بود.

 محمد مهدي خان بيگي هنرمند سراميك و چيني با تجربه 45 سال در اين هنر ، آثار هنري خود را از قبيل خمره ، ظروف تزيني و سنتي ايران، گلدان ، ديوار كوب ، كتيبه ، زيتون هخامنشي در 20 قطعه درمعرض ديد علاقمندان قرار داده بود.

اين هنرمند مي گويد در ايران بيش از 2000 كارگاه سفال سراميك و چيني داريم ولي اين نوع كار هنري را با طرحها و رنگهاي مختلف فقط ما انجام مي دهيم كه بيشتر صادراتي نيز است.

بخش مليله كاري 

آثار عليرضا رضايي هنرمند مليله كار كشورمان در طرحهاي ظروف چاي خوري ، ميوه خوري و زيور آلات سيني ، كاسه ، بشقاب ، شكالت خوري ، شيريني خوري ، كاسه ميوه خوري پايه دار ، قاب عكس و ... به نمايش گذاشته شده بود.

اين هنرمند 16 سال در اين هنر تجربه دارد و با ايجاد كارگاه آموزشي علاقمندان را با اين هنر آشنا مي ساخت.
 

غرفه قلمزني

در اين غرفه بيش از 40 قطعه از آثار هنري حسين سرجوقيان كه بر روي مس، نقره ، برنز، به وسيله مداد و قلم در حالت هاي منبت و مشبك به سبكهاي آيه هاي قرآني مثل آيت الكرسي ، و ان يكاد ، مجالس خيامي ، سبك كارگل و مرغ مي باشد ، به نمايش گذاشته شده  بود.

اين هنرمند كه 40 سال در اين هنر تجربه دارد با ايجاد كارگاه آموزشي علاقه مندان به اين هنر را از نزديك آشنا مي ساخت.

غرفه معرق ، منبت و مشبك

در اين غرفه تعداد بيش از 20 قطعه از آثار هنري هنرمند معروف معرق كار كشورمان سيد كمال ميرطيبي در اين نمايشگاه در معرض ديد مردم قرار داده شده بود.

اين آثار شامل تابلو، ميز ، گل هنر تزييني ، تابلو معروف يونس در دهان ماهي و ... در طرحهاي مختلف فرنگي و ايراني سنتي در طرحهاي اسليمي و ختائي ؟؟؟ بود.

اين هنرمند 30 سال در اين كار تجربه دارد وي استاد دانشگاه هاي الزهرا، سوره، شهيد رجايي ، تبريز و ... در اين هنر است.

وي همچنين كليه كارهاي مرمت و بازسازي كاخ مرمر و چند موزه ديگر در كشورمان را به سرانجام رسانده است .

گفتني است  10 آثار وي در نمايشگاه "شيراز، بهشت ايراني" قرار است اواخر دي ماه جاري در فرانسه در معرض ديد علاقه مندان قرار گيرد.

غرفه خاتم كاري

دراين غرفه آثار هنري رسول دانا پور در بيش از 30 قطعه در طرحهاي مختلف از قبيل جعبه هاي قرآني ، انواع قاب عكس ف ضرب خاتم ، تخته نرد ، سيني خاتم ، جلد ديوان هاي شعرا، صندوق و ماكت هاي مختلف ، ميزهاي عسلي و ميز جلو مبلي ، شمشير و ساعت در معرض ديد بازديد كنندگان قرار گرفت.

اين هنرمند 49 سال تجربه در اين هنر دارد وي مالكت حافظيه را در مقياس 5/1 ساخته است كه هم اكنون در مجموعه تئاتر شيراز در تالار حافظه نگهداري مي شود.

داناپور با ايجاد كارگاه آموزشي علاقه مندان به اين هنر را از نزديك آشنا مي ساخت.

هنر برش فلزات

آثارهنري مهدي ملك زاده با 50 سال تجربه، در اين غرفه بيش از 20 قطعه هنري از قبيل تابلوهاي مينياتور ، گل و مرغ، جعبه، ميز ، چراغهاي تزييني معرق با فلزات رنگي از جنس مس ، برنز ، طلا ، نقره ، و پروفيل ساخته مي شود در معرض ديد علاقه مندان قرار گرفت.

تراش سنگهاي جواهراتي

مرسل محرمي در اين غرفه آثاري ازنگينهاي عقيق، نگين گردنبند ، نگينهاي روي عصا ، مچبند ، دستبند ، بازوبند و سينه ريز را در معرض ديد عموم قرار داده بود.

غرفه فرش

در اين غرفه تابلو فرشهاي بسيار نفيس دستباف ايراني از تصاوير امام(ره) ، رهبر معظم انقلاب ، رييس جمهور سيد محمد خاتمي و تصاوير سه تن از شخصيتهاي عربستان تصاوير درب كعبه، مكه ، آيات قرآني ، چهارگل ، طبيعت ، تابلو فرشهاي مختلف و بروشور در معرض ديد علاقه مندان قرار گرفت.

غرفه گردشگري

دراين غرفه عسكها و بنل ها ، سي دي ، فيلم ، كتابخانه و بروشورهاي راهنمايي گردشگري كشورمان ازقبيل آثارطبيعي ، تاريخي ، مراكز فرهنگي شهرهاي مختلف كشورمان در معرض ديد علاقه مندان قرار گرفت.

صنايع دستي

دراين غرفه آثارهنري مختلف از قبيل فرش ، گليم ، ورني ، سوزن دوزي ، شيشه ، خاتم ، آينه كاري ، قلمزني ، چرم ، مرواريد بافي و ميناكاري و ... در بيش از 20 رشته در معرض ديد بازديدكنندگان قرار گرفت.

غرفه تمبر

دراين غرفه تعداد زيادي ازتمبرهاي چاپ شده درجمهوري اسلامي ايران طي سالهاي گذشته به همراه آلبوم هاي زيبا در معرض ديد علاقه مندان قرار گرفته بود.

هدف از داير نمودن اين غرفه معرفي آثار هنرمندان ايراني در قالب تمبر ، نمايش تمبرهايي كه شركت پست جمهوري اسلامي ايران براساس تقويم تنظيمي هر ساله مبادرت به انتشار با موضوعات مختلف سياسي ، مذهبي ، اجتماعي ، فرهنگي ، آموزشي ، ورزشي و حفظ محيط زيست و مشاهير مي نمايد ، بود.

يكي از موضوعاتي كه طي سالهاي گذشته مورد توجه شركت پست ايران قرار گرفته انتشار تمبرهاي مشترك با تعدادي از كشورها به مناسبتهاي مختلف بوده كه از و سال گذشته با كشورهاي چين، برزيل ، هند، روسيه ، ونزوئلا تمبر مشترك چاپ كرده است.

اين شركت در صدد است كه در صورت به نتيجه رسيدن مكاتبات با مسوولين عربستان سعودي اولين تمبر مشترك با يكي از كشورهاي جهان اسلام را منتشر كند.

نشست هاي فرهيختگان و اساتيد كشورمان

درچارچوب هفته فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در رياض يك سلسله سخنراني هاي مهمي درآمفي تئاترمركز فرهنگي ملك فهد برگزار شد.

در اين بخش سه نشست در سه روز با عناوين "مكه و مدينه و تجلي آن در ادب فارسي"، "ريشه هاي مشترك ادبيات معاصر فارسي و عربي" و "رابطه اسلام و ايران و رويكرد تمدني " با حضور انديشمندان، شخصيتها، اساتيدايراني و عربستاني برگزار شد.

در نشست اول سخنراني دكتر آذرشب تحت عنوان "ريشه هاي مشترك ادبيات معاصر فارسي و عربي" ايراد گرديد.

بيش از ايراد سخنراني دكتر (محمد ربيع) استاد دانشگاه رياض با معرفي شخصيت علمي و تخصص سخنران ازجايگاه ايران در فرهنگ و علوم و ادبيات اسلامي سخن گفت، سپس به عوامل تفرقه انگيز بين ايران و جهان عرب اشاره نمود و تاكيد داشت كه نهضت جهان اسلام فقط از راه پيوند بين الملل اسلامي خصوصا بين ايرانيان و جهان غرب تحقق مي پذيرد.

سپس دكترمحمد علي آذرشب در سخنراني خود تحت عنوان "ريشه هاي مشترك ادبيات معاصر فارسي و عربي" ضمن بررسي نقش ايرانيان در ادبيات عرب و تاكيد متقابل ادبيات عربي و فارسي در گذشته و حال از محمد مهدي جواهري شاعر بزرگ جهان عرب به عنوان نمونه اي از شعراي معاصري كه تحت تاثير ادبيات فارسي قرار گرفته نام برد و گفته جواهري را درباره نقشي كه ادبيات فارسي در تحول ادبيات معاصر  عرب مي تواند ايفا كند ، بازگو كرد.

وي افزود: اين بزرگترين شاعر قرن بيستم عرب گفته است: اگر شعر عربي بخواهد نهضت واقعي داشته باشد بايد با ادبيات فارسي نه با ادبيات غرب پيوند داشته باشد زيرا كه ريشه دو ادبيات فارسي و عربي مشترك است و اين اشتراك مي تواند به ادبيات عرب قدرت و جان و جهش بخشد.

سپس از تاريخ تاثيرپذيري دو ادبيات غرب سخن گفت و موضع ادبيات معاصر فارسي و عربي از مكاتب لاسيك و رماتيك و رئاليسم و سمبوليسم غرب و تشابه اين موضع گيري ها و فعل و انفعال هاي اين دو ادبيات در مقابل اين مكاتب و مواضع مشترك ادبيات معاصر فارسي و عربي نسبت به مسائل اجتماعي و سياسي و فنون ادبي را بيان نمود و بدين نتيجه رسيد كه دو ادبيات معاصر فارسي و عربي علي رغم جدايي هاي گوناگون بين ايران و جهان عرب همانند آب در ظروف مرتبطه هستند  و اين خود نشانه وحدت حوزه تمدني جهان اسلام است. سپس ضار كه استادان و متفكران بنام سعودي بودند سوالات خود را در رابطه با روابط فرهنگ و ادبي ايران و جهان عرب مطرح ساختند و همگي خواستار فعال كردن حركت ترجمه از فارسي به عربي جهت آشنايي با صحنه فرهنگ و ادبي ايران در گذشته و حال شدند.

سخنران ضمن پاسخ به سوالات حضار وعده داد كه هم در زمينه ترجمه فعاليت بيشتري خواهند داشت وهم ترويج زبان فارسي ميان عرب زبانان كوشش بيشتري به عمل خواهد آمد.

خلاصه سخنراني دكتر محسن الويري
" رابطه اسلام و ايران ؛ رويكرد تمدني "

نظريه پردازان تمدن ، عوامل مختلفي را براي شكل گيري يك تمدن بر شمرده اند. گر چه تاثير باورهاي ديني در فرآيند توسعه و بالمال تمدن به طور نسبي مورد توجه نظريه پردازان قرا رگرفته است؛ ولي عنصر دين به عنوان جوهره تمدن هنوز جايگاه شايسته در اين نظريه ها نيافته است.

از سوي ديگر درباره نقش و رسالت دين هم انديشمندان دين شناس و نيز جامعه شناسان دين ديدگاههاي متفاوتي ارايه كرده اند . اگر دامنه هدايت كه رسالت اصلي دين است تمدن سازي را نيز در بر بگيرد آنگاه مي توانيم از توانمنديهاي دين و آموزه هاي ديني در حوزه تمدن سازي و ساز و كار آن نيز سخن به ميان آوريم. آموزه هاي دين در حوزه تمدن سازي با هر قوت و تواني كه باشد بسان بذري است كه مادام كه در محيطي مناسب افشانده نشود، جامعهعينيت و تحقق بيروني بر تن نخواهد كرد. بررسي وضعيت ايران پيش و پس از ظهور اسلام و پس از گرويدن ايرانيان به اين جامعه مي تواند ما را به سمت دركي كلي از از تعامل بين آموزه هاي ديني و در حوزه تمدن سازي و ايران رهنمون باشد.

مطالعات تاريخي نشان مي دهد كه يكي از سرزمين هايي كه اسلام توانست  توانمندي خود براي تمدن سازي به اثبات برساند ايران زمين بود. در نگاه كلي مي توان گفت برترين خدمت ايران به اسلام فراهم ساختن زمينه اي براي تجلي قدرت تمدن سازي دين بود و از جمله خدمتهاي اسلام به ايران نيز سمت و سو دادن به توان تمدني ساكنان اين سرزمين ديرين بود.  اين نشست با پرسش و پاسخ سخنرانان و حضار به پايان رسيد.

 

خلاصه مقاله دكتر سعيد واعظ ، استاد دانشگاه با موضوع :
 مكه و مدينه و تجلي آن در ادب فارسي

اگر چه سخن گفتن از اين موضوع در اين فرصت كم غير ممكن مي باشد اما آب دريا را اگر نتوان كشيد / هم به قدر تشنگي بايد چشيد . در زبان عربي گويند : "مالا يدرك كله لا يدرك كله والميسور لايسقط بالمعسور"
مكه  يا بكه يك شهر اسلامي مقدس است كه در منطقه حجاز از مملكت عربستان سعودي واقع است كه تاريخ بناي آن به زمان حضرت ابراهيم (ع) و اسماعيل(ع) مي رسد . آل سعود از سال 427 هجري در اين مملكت حكومت مي كنند. اما شهر مدينه ابتدا به اسم كسي بود كه اول بار در آن جا ساكن شد يعني يثرب بن قانيه از نوادگان سام بن نوح و سپس اسم آن به مدينه تغيير يافت . سنايي مي گويد:

بولهب ز زمين يثرب بود / ليك قد قامت الصلاه نشنود . و خاقاني مي گويد:  چون ز راه مكه به يثرب داد روي/ پيش صدر مصطفي ثاني حسان ديده اند .
پرواضح ست كه شكوه و عظمت اين مكان و هر مكان مقدس ديگري با مشتي خاك و سنگي كه در آنجاهاست نيست بلكه به سبب حوادث مهمي است كه در اين مكانها اتفاق افتاده است.

به عنوان مثال شرف مقام ابراهيم(ع) به سبب آيه شريفه "و من دخله كان آمنا" و جاي پاي حضرت ابراهيم(ع) است كه لاثار الخليل عند الجليل اثر و خطر عظيم. مولانا جلال الدين رومي عزت و اهميت كعبه را كار حضرت ابراهيم(ع) دانسته چنين مي گويند: كعبه را كه هر دمي عزي فزود/ آن ز اخلاصات ابراهيم بود

همچنين است غار حراء كه ارزش و منزلت آن در دلها به سبب پناه گرفتن رسول خدا در آن مكان است وگرنه غار در عالم فراوان است.  ناصر خسرو در مدح پيغمبر(ص) گويد: اگر فضل رسول از ركن و زمزم جمله برخي زد/ يكي سنگي بود ركن و يكي شوراب چه ، زمزم . و يا سنايي مي گويد: به عالم در فراوان سنگ و چاه است / ولي چون صخره و چون زمزمي كو . و سعدي در بيان اهميت همنشيني در تربيت انسان چنين مي گويد: جامه كعبه را كه مي بوسند/ او نه از كرم پيله نامي شد ، با عزيزي نشست روزي چند / لاجرم همچون او گرامي شد

سپس آياتي از كلام الله مجيد و همچنين احاديث شريفه اي از رسول خدا(ص) در فضائل مكه مكرمه خواندند و سخنان خود را چنين ادامه دادند كه : پس جا دارد دل هر انسان آزاده و با ذوقي (مسلمان و مومن كه جاي خود دارد) از ديدن يا شنيدن نام شهري با اين شكوه و عظمت به وجد بيايد و احساست و عواطف خود را به زبان شعر يا نثر به تصوير بكشد.

بنابراين شعرا و ادباي ايران نيز به نداي "و اذن في الناس بالحج يا توك رجالا و علي كل ضامر ياتين من كل حج عميق" لبيك گفتند و به زيارت خانه خدا كه يكي از اركان پنجگانه اسلام است روي آوردند و احساسات و مشاهدات خود را به شعر و نثر به تصوير كشيدند كه ما خلاصه اي از آن را از زبان چهار و پنج شاعر فقط بازگو كرديم. 

کد خبر 148894

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha