به گزارش خبرگزاری مهر، در این نامه خطاب به مدیرعامل شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران آمده است: بازگشت به نامه شماره 127099 مورخ 90/9/21 ریاست محترم روابط عمومی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی مبنی بر انعکاس خبر مورخ 90/9/20 خبرگزاری مهر تحت عنوان گلایه مردم معمولان از تنها جایگاه سوخت این شهر"بنزین با یک وجب آب" به استحضار می رساند بر اساس مدارک و گزارشات ثبت شده در سیستم هوشمند جایگاه از تاریخ 89/12/29 لغایت 90/9/21 تعداد 19 مرتبه مخازن این جایگاه مورد بازدید قرار گرفته و کلیه فرآورده ها با خمیر آبیاب آزمایش شده اند. خوشبختانه هیچگونه آلودگی در جایگاه و مخازن وجود نداشته است.
خاطرنشان می سازد تابلوی شماره تلفنهای ضروری و ارتباطات مردمی با طرحی زیبا در کلیه جایگاهها و در معرض دید عموم نصب شده اما در سال جاری حتی یک مورد گزارش مردمی و یا مسئولان اجرایی در خصوص این جایگاه به این شرکت منعکس نشده است.
توضیحا در تاریخهای 28 و 29 آبانماه، جایگاه به دلیل اجرا و نصب سیستمهای TG- LG تعطیل بوده است.
در روز جاری و با ارتباط مسئول محترم روابط عمومی منطقه با آقای مهرابی خبرنگار خبرگزاری مهر(تهیه کننده گزارش) ایشان اظهار داشتند که موارد عنوان شده بر اساس اظهارات شهروندان بوده و مورد مستندی ندارند.
مزید استحضار، این جایگاه تنها جایگاه شهر معمولان است که در بدو ورود خدمتی نگارنده، جایگاه به صورت کاملا مستهلک درآمده بود اما با تلاشهای مستمر و تشویق و ترغیب مالک و ایجاد انگیزه برای ایشان در حال حاضر تغییر چشمگیری در وضعیت آن به وجود آمده و حتی در طرح درجه بندی نیز قرار گرفته اند.(درجه3)
توضیحات مهر
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه لرستان در نامه ارسالی خود مدعی شده که از ابتدای سال جاری تا 21 آذرماه بیش از 19 مرتبه مخازن جایگاه سوخت معمولان مورد بازدید قرار گرفته و کلیه فرآورده ها با خمیر آبیاب آزمایش شده اند در حالیکه در همین نامه اذعان کرده که در تاریخ 28 و 29 آبان ماه (تاریخ مورد اشاره توسط بخشدار به عنوان روزی که جایگاه دارای نشت آب بوده است) این جایگاه به دلیل نصب سیستمهای "ال جی - تی جی" تعطیل بوده است.
نکته اولی که در این موضوع قابل تامل است تناقض میان اظهارات بخشدار و مدیر عامل شرکت پخش فرآورده های نفتی لرستان است که یک مسئول علت تعطیلی جایگاه سوخت معمولان را نشت آب و یک مسئول دیگر نصب یکسری تجهیزات عنوان می کند.
نکته دوم اینکه مطابق اطلاعات دریافتی توسط خبرنگار مهر از روی وب سایت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران سیستم یاد شده که به خاطر نصب آن جایگاه سوخت تعطیل شده سیستمی برای یافتن نشتی ها بوده و این موضوع به این معنی است که تا آن تاریخ (28 و 29 آبان)جایگاه معمولان به این سیستم مجهز نبوده است.
این موضوع به این معنا است که تا قبل از نصب این سیستم متولیان امر نمی توانسته اند که نشتی و کمیت های مربوط به سطح، دما و چگالی مخازن را اندازه گیری کنند پس اینکه چگونه دوستان به راحتی موضوع نشت آب به داخل مخازن را نفی می کنند جای سوال دارد.
در جوابیه عنوان شده که در گزارش انتشار یافته توسط خبرگزاری مهر به جز اظهارات شهروندان هیچ مستند دیگری وجود ندارد. نکته نخست اینکه در رسانه ها انتشار گزارشهای مردمی مرسوم است و "مردم" به نوعی یکی از منابع خبر محسوب می شود لذا به نظر می رسد شرکت پخش فرآورده های نفتی گلایه های مردمی و اظهارات مردم را جزء مستندات به حساب نمی آورند.
از طرف دیگر گفتگوی خبرنگار مهر با بخشدار "معمولان"در متن خبر به عنوان تکمیل کننده موجود است لذا گزارش مهر علاوه بر اظهارات مردمی حاوی اظهارات یکی از مسئولان شهر "معمولان" است که از نزدیک در جریان مشکلات مردم قرار گرفته است پس صرفا گزارش بر اساس اظهارات شهروندان تنظیم نشده که اگر هم می شد بازهم بر نگارنده ایرادی وارد نبود.
در نهایت مدیرعامل شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه لرستان عنوان کرده که جایگاه سوخت معمولان پیش از این به صورت "کاملا مستهلک" درآمده بود و اکنون تغییرات چشمگیری در وضعیت آن به وجود آمده و حتی در طرح درجه بندی در "درجه سوم" قرار گرفته است. خبرگزاری مهر آمادگی دارد که ضمن انتشار آنچه در متن جوابیه به عنوان تغییرات چشمگیر از آن یاد شده است، نسبت به تنویر افکار عمومی پیرامون درجه بندی جایگاههای سوخت و همچنین مفهوم درجه سه در این رتبه بندی اطلاع رسانی کند.
نظر شما