به گزارش خبرنگار مهر، برندها نشانه هایی برای مطرح شدن و خاص ماندن در میان همه انواع محصولات است به نحوی که اکنون 21 برند مطرح و خوشنام در سراسر جهان وجود دارد که 12 برند در آمریکا، 3 برند در ژاپن، 3 برند در آلمان و مابقی در دیگر کشورهای جهان برترین و با کیفیتترین محصولات را ارائه میکنند.
در این میان با توجه به تنوع و کیفیتی که در محصولات هنرهای سنتی و صنایعدستی کشورمان سراغ داریم تعریف برند ملی برای این تولیدات ضروری به نظر میرسد چرا که نبود برند ملی برای تولیدات صنایعدستی و هنرهای سنتی بخش فروش داخلی و خارجی محصولات ایرانی را با مشکل روبرو میکند.
به عنوان مثال کشور چین فرش کاشان را می بافد و به نام چین وارد بازار کشورهای دیگر می کند و یا مینای ترکیه که کپی میناکاری ایران است در بازارهای صنایع دستی کشورمان فروخته می شود. این مشکلات باعث می شود هر کشوری به راحتی بتواند روش ساخت آن اثر هنری را یاد گرفته و به تولید آن و به نام خود وارد بازار کند.
در این باره منوچهر عبدلی رئیس اتحادیه سراسری صنایعدستی کشور معتقد است که استفاده از امکانات و ظرفیتهای موجود، نیازمند تعریف برند صنایعدستی است چون مقوله برند میتواند برای کالاهای صنایعدستی ارزشآفرینی به همراه داشته باشد، باید زیرساختهای لازم برای تعریف آن تامین شود.
برند فرش کاشان از رشته های صنایع دستی دیگر جداست
وی همچنین با بیان اینکه صنایع دستی در کشورهای دیگر برند ندارد گفت: از میان 257 رشته صنایع دستی تنها فرش کاشان برند است اما اکنون صنعت فرش از صنایع دستی جداست و باید برند دیگری انتخاب کرد.
عبدلی به خبرنگار مهر گفت: هنوز برند تسهیل شده ای که در بازار وجود داشته باشد و از آن به عنوان برند صنایع دستی ایران بتوان نام برد وجود ندارد.
وی با بیان اینکه باید مالکیت جغرافیایی و معنوی آثار ثبت شود ادامه داد: اگر پروسه زمان بر ثبت مالکیت معنوی و جغرافیایی صنایع دستی ایران انجام شود، کشورهای دیگر نمی توانند با آن ساختار، صنایع دستی ایرانی را با نام خودشان وارد بازارها کنند.
در این بین هر کدام از هنرمندان، رشته تخصصی و فعالیت خود را به عنوان یک برند موفق دانسته و می گویند که این هنر می تواند یک برند برای محصولات صنایع دستی باشد.
میناکاری ایران در همه فروشگاههای صنایع دستی موجود است
به عنوان مثال یک هنرمند میناکار به خبرنگار مهر گفت: میناکاری را در همه جای دنیا به نام ایران می شناسند حتی اگر در ویترین هر فروشگاه صنایع دستی معمولی مینا را نبینید احساس می کنید این فروشگاه کامل نیست و یک هنر را کم دارد. همچنین در همه جا از جمله پوسترها و نقاشی ها هر گاه نام صنایع دستی می آید نا خودآگاه یک ظرف میناکاری به ذهن متبادر می شود.
سیروس حاجی بیان کرد: مینا کاری ایران به دلیل ظرافت و شهرت می تواند برند صنایع دستی باشد.
در همین حال، یکی از هنرمندان خاتم کار نیز گفت: ایران به نام اصفهان و اصفهان نیز با بناهای تاریخی و صنایع دستی اش مشهور است. در این زمینه خاتم کاری اصفهان از میان رشته های دیگر صنایع دستی مطرح تر است.
علیمراد آبدانی به خبرنگار مهر گفت: خاتم کاری اصفهان اکنون در گیر برخی ناملایمات از جمله کپی برداری شده است و طرحهایی از نقش خاتم به شکل چسب روی ظروف چسبانده شده و به نام خاتم اصل می فروشند.
عضو هیات علمی دانشگاه هنر تهران و پژوهشگر نمونه کشوری با تاکید بر لزوم تجاری سازی تولیدات هنرمندان صنایع دستی کشور گفت: بازاریابی و برندسازی، تولیدات صنایع دستی امروزی را درآمدزا ، دلچسب و مشتری پسند می کند.
افتخاری، نبود همخوانی در محصولات تولیدی، ضعف در تبلیغات و بازاریابی، نبود طرح های مشخص برای ارتقاء سطح کیفی و کمی صنایع دستی، استفاده نکردن از دانش و فناوری در تجارت صنایع دستی و نبود طرح جامع مدیریت صنایع دستی کشور را از مشکلات فروش تولیدات صنایع دستی دانست و گفت: بسته بندی، دارا بودن نشان تجاری، استاندارد سازی مواد اولیه و کارگاهها و تعیین سرفصلهای ویژه در اعتبارات ملی برای سیاستهای حمایتی از جمله گامهای اساسی برای دریافت برند است.
نظر شما