۲۸ دی ۱۳۸۳، ۱۵:۱۲

پژوهشگر برگزيده جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي در گفت و گو با "مهر" عنوان كرد:

پروسه طولاني تصويب و تامين اعتبار پروژه هاي پژوهشي انگيزه ها را زايل مي كند // خيز برداشتن به سمت بخش خصوصي و صنايع مانع خاك خوردن نتايج تحقيقات در كتابخانه ها مي شود

برگزيدگان جشنواره علوم پزشكي رازي كه برترين محققان كشور در كشور حوزه علوم پزشكي هستند، با تمام مشكلات موجود در جامعه به تحقيق و پژوهش در اين حوزه مي پردازند. سرويس حوزه و دانشگاه خبرگزاري "مهر"، در گفت و گو با برگزيدگان جشنواره رازي به بررسي مشكلات پژوهشگران برگزيده كشور در بخش علوم پزشكي پرداخته است. در اين گفت و گو نظرات يكي ديگر از برگزيدگان جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي را جويا شده ايم كه از نظرتان مي گذرد:

دكتر عليرضا چوبيه برگزيده جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي در گفت و گو با خبرنگار سرويس حوزه و دانشگاه "مهر"، گفت: يكي از مباحثي كه در بحث مشكلات بخش پژوهش كشور در وهله اول به ذهن مي آيد پروسه طولاني تصويب و تامين اعتبار يك پژوهش است. از زماني كه طرح تحقيقاتي نوشته مي شود تا به تصويب برسد پروسه بس طولاني بايد طي شود. ممكن است در يك زمان خاص نياز به يك پژوهش بسيار بالا باشد بنابراين محقق نيز براي انجام و اجراي چنين پروژه و تحقيقي انگيزه هاي لازم را دارد و دوست دارد با انگيزه قوي و دانش خود اين نياز را برطرف نمايد، اما پروسه تصويب طرح تحقيقاتي، داوري و تخصيص اعتبار گاهي آن قدر به طول مي انجامد كه يا آن نياز برطرف مي شود يا انگيزه ها از ميان مي رود. در واقع دانشجو، محقق و پژوهشگر دلسرد مي شود. در اين زمينه شايد دست اندركاران امر تحقيقات و پژوهش نيز مقصر نباشند ولي به هر شكل اين مشكل براي محققان و پژوهشگران وجود دارد.

ممكن است در يك زمان خاص نياز به يك پژوهش بسيار بالا باشد بنابراين محقق نيز براي انجام و اجراي چنين پروژه و تحقيقي انگيزه هاي لازم را دارد و دوست دارد با انگيزه قوي و دانش خود اين نياز را برطرف نمايد، اما پروسه تصويب طرح تحقيقاتي، داوري و تخصيص اعتبار گاهي آن قدر به طول مي انجامد كه يا آن نياز برطرف مي شود يا انگيزه ها از ميان مي رود

وي تصريح كرد: خيلي از تحقيقاتي كه در دانشگاه ها صورت مي گيرند نيازگرا نيستند و مشتري بيروني براي آنها وجود ندارد و بر اساس سفارش طراحي نمي شوند. بنابراين ضمن اينكه كاربردي نيستند منابع لازم براي اجراي اين تحقيقات نيز محدود است و خيلي از اين تحقيقات فقط وابسته به منابع دولتي هستند كه در اختيار معاونت هاي پژوهشي دانشگاه ها است و اين منابع بسيار محدودند.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي شيراز تصريح كرد: در كشورهاي پيشرفته سهم تحقيقات از 2 درصد توليد ناخالص بيشتر است و با اينكه اين سهم بسيار بيشتر از سهم تحقيقات در كشور ما است ولي باز هم محققان آن كشورها اين سهم را بسيار ناچيز مي دانند و براي جبران اين كمبود اعتبار به سراغ صنايع و بخش خصوصي مي روند. خيز برداشتن به سمت بخش خصوصي و صنايع سبب مي شود نتايج تحقيقات در كتابخانه ها خاك نخورند و نتايج اين تحقيقات مستقيما مورد استفاده قرار مي گيرند. متاسفانه ما يك مقدار در اين زمينه ضعيف عمل كرده ايم و هماهنگي بين بخش هاي خصوصي، دولتي، صنعت و دانشگاه وجود ندارد. ممكن است حتي برترين پژوهش ها نيز در كشور انجام شوند و در برترين مجلات نيز به چاپ برسند اما كاربردي نباشند. در نتيجه نتايج اين تحقيقات بارز نخواهد بود.

وي كه فارغ التحصيل دكتراي حرفه اي بهداشت دانشگاه علوم پزشكي تهران مي باشد، خاطر نشان ساخت: سيستم پژوهشي در كشور به گونه اي است كه خيلي بايد نيرو و انرژي هزينه كني تا بتواني يك پژوهش را به نتيجه برساني. من هم در تحقيق و پژوهش خودم بر اساس انگيزه و علاقه شخصي توانستم كار را به جلو هدايت كنم و نتيجه لازم را اخذ نمايم. در سيستم موجود پژوهشگر بايد هم پژوهش كند، هم براي اجراي آن خود به دنبال تامين اعتبار برود.

من در طول تحقيق هم مطالعه مي كردم، هم به دنبال طراحي پژوهش خود بودم و در كنار اين براي تهيه وسايل وقت زيادي را در خيابان ها سپري مي كردم و بعد هم بايد فاكتور را براي تامين اعتبار لازم و اخذ بودجه به حسابداري مي بردم. حالا حسابداري چه زماني پول بدهد مشخص نيست. با اينكه طرح پژوهشي من طرحي مصوب بود اما هميشه 400 يا 500 هزار تومان از حسابداري طلب داشتم. بنابراين در اينجا هم بايد مغز متفكر بود و هم به دنبال پول دويد

وي تصريح كرد: من در طول تحقيق هم مطالعه مي كردم، هم به دنبال طراحي پژوهش خود بودم و در كنار اين براي تهيه وسايل وقت زيادي را در خيابان ها سپري مي كردم و بعد هم بايد فاكتور را براي تامين اعتبار لازم و اخذ بودجه به حسابداري مي بردم. حالا حسابداري چه زماني پول بدهد مشخص نيست. با اينكه طرح پژوهشي من طرحي مصوب بود اما هميشه 400 يا 500 هزار تومان از حسابداري طلب داشتم. بنابراين در اينجا هم بايد مغز متفكر بود و هم به دنبال پول دويد. در صورتي كه در كشورهاي توسعه يافته اگر محقق وسيله اي را بخواهد فورا اين وسيله تامين مي شود.

دكتر عليرضا چوبينه خاطر نشان ساخت: بنابراين پژوهشگر ايراني وقت زيادي از خود را صرف خريد وسايل و نقد كردن فاكتور مي كند. در صورتي كه بايد به وقت خود را براي مطالعه و تحقيق بيشتر هزينه كند.

مدير دفتر ارتباط دانشگاه با صنعت دانشگاه علوم پزشكي شيراز در پاسخ به سوال خبرنگار حوزه و دانشگاه در زمينه ضعف سيستم مديريت پژوهشي كشور گفت: مديريت هم مي تواند در اين زمينه مقصر باشد اما كار پژوهشي بودجه مي خواهد. مشكلات تحقيق فقط به مديريت پژوهشي برنمي گردد، بخش هاي مختلف دانشگاه و منابع تامين اعتبارات مالي در اين مشكلات دخيل اند. بايد تمام بخش هاي مختلف دانشگاه و منابع مختلف تامين اعتبارات مالي دست به دست هم دهند تا مشكلي بر سر راه پژوهشگر وجود نداشته باشد.

تنها درصد كمي از پژوهشگران براي علاقه شخصي و ارضاي انگيزه هاي خود به پژوهش مي پردازند. بايد بحث مالي پژوهش نيز مدنظر باشد. در حال حاضر براي من كه استاديار دانشگاه علوم پزشكي هستم به ازاي هر يك ساعت پژوهش 800 تومان پرداخت مي شود. اين مقدار بسيار پاييني است و نمي تواند ايجاد انگيزه كند

اين پژوهشگر برگزيده جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي در ادامه يادآور شد: حق الزحمه هاي تحقيق و پژوهش بسيار پايين است. دانشجويان در زمان دفاع از پايان نامه هاي خود به دليل اينكه مي خواهند فارغ التحصيل شوند و مدرك خود را دريافت كنند به پژوهش و تحقيق راغب هستند و در اين زمينه تلاش مي كنند. اما من كه حالا استاد شده ام و ديگر انگيزه و تواني براي پژوهش و تحقيق ندارم زيرا جنبه هاي مالي پژوهش اصلا در نظر گرفته نمي شود. درست است كه علاقه شخصي و انگيزه هاي فرد مي تواند به پژوشگر كمك كند تا به تحقيق بپردازد اما اين انگيزه و علاقه در همه افراد وجود ندارد. تنها درصد كمي از پژوهشگران براي علاقه شخصي و ارضاي انگيزه هاي خود به پژوهش مي پردازند. بايد بحث مالي پژوهش نيز مدنظر باشد. در حال حاضر براي من كه استاديار دانشگاه علوم پزشكي هستم به ازاي هر يك ساعت پژوهش 800 تومان پرداخت مي شود. اين مقدار بسيار پاييني است و نمي تواند ايجاد انگيزه كند.

دكتر چوبينه افزود: اگر من به مانند بسياري از دوستان قديم خود به دنبال تحصيل نمي رفتم و به كارهاي ديگر مشغول مي شدم از زندگي اقتصادي خود عقب نمي ماندم.

وي افزود: در چنين سيستمي تنها تك ستاره ها هستند كه مي درخشند در حالي كه بايد يك اتمسفر يا جوي حاكم شود تا همه بتوانند به تحقيق و پژوهش بپردازند و به ستاره تبديل شوند.  

دكتر عليرضا چوبينه فارغ التحصيل دكتراي حرفه اي بهداشت دانشگاه علوم پزشكي تهران با ارائه پژوهشي با عنوان ارائه مدل ارگونوميك ايستگاه كار قاليبافي با تاكيد بر وضعيت بدني مناسب بر پايه بررسي ميداني و مداخله هاي آزمايشگاهي در جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي به عنوان پژوهشگر برگزيده انتخاب شد.

کد خبر 149362

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha