۱۱ دی ۱۳۹۰، ۹:۳۹

گزارش خبری/

همدانیها با خودپردازها دوست نیستند/ سهم ناچیز در پرداخت غیرحضوری قبوض

همدانیها با خودپردازها دوست نیستند/ سهم ناچیز در پرداخت غیرحضوری قبوض

همدان - خبرگزاری مهر: پایین بودن سواد الکترونیکی همدانیها، خرابی خودپردازها و پایین بودن و قطعی مکرر اینترنت در همدان باعث ایجاد بی اعتمادی مردم نسبت به بانکداری الکترونیک شده به نحوی که استقبال از پرداخت غیرحضوری قبوض در همدان بسیار ناچیز است.

به گزارش خبرنگار مهر، این روزها بسیاری از موسسات در استان همدان دم از اجرای بانکداری الکترونیکی می زنند و مردم را به پرداخت قبضهای مربوط به خدمات عمومی از طریق اینترنت یا عابر بانکها فرا می خوانند در حالیکه زمینه استفاده آنها آن طور که باید محقق نشده است.

در حالیکه بنا به گفته مسئولان امر، استان همدان یکی از استان های پیشرو در زمینه تحقق دولت الکترونیک است مردم تمایلی به استفاده از خدمات ارائه شده ندارند و در واقع نوعی بی اعتمادی به این مجموعه حاکم شده است.

در نگاهی گذرا به دلایل ایجاد این بی اعتمادی می توان چنین عنوان کرد که برای نمونه خرابی دستگاه‌های خودپردازها خصوصاً در پایان هر ماه، باعث سردرگمی و سرگردانی مردم می شود به گونه‌ای که افراد برای دریافت پول از دستگاه‌های خودپرداز، گاه مجبور به طی کردن چندین خیابان و سرزدن به چندین و چند عابر بانک‌اند.

نمایش پیغام "دستگاه فعلاً قادر به انجام عملیات نیست" روی خروجی عابر بانک ها جمله ای که شاید بارها و بارها با آن روبرو شده ایم خود دلیلی بر تقویت این بی اعتمادی است.

مهارت استفاده از سیستمهای الکترونیکی فراگیر نشده است

از سوی دیگر بسیاری از افراد به دلیل کم سوادی، بی سوادی یا نداشتن مهارت استفاده از کامپیوتر و سیستمهای الکترونیک خودکار نمی توانند از خدمات الکترونیکی بهره مناسب ببرند و در این خصوص دچار مشکل می شوند.

تمام این مسائل در حالی است که پرداخت قبوض آب، برق، تلفن و غیره از طریق سیستم‌های الکترونیکی توسط بانک‌ها توصیه می‌شود و به نظر می‌رسد تاکید بر استفاده از خدمات بانکی الکترونیکی در حال حاضر بیش از عرضه خدمات آن بوده و این امر در زمان دریافت حقوق کارمندان ودرپایان هر ماه تشدید می‌شود.

براساس آمار سالانه حدود 14 میلیون قبض شرکت های خدمات رسان در استان همدان صادر می شود که شامل سه میلیون و 360 هزار قبض برق، چهار میلیلون قبض گاز، یک میلیون و 200 هزار قبض آب و فاضلاب شهری، 131 هزار و 786 قبض آب و فاضلاب روستایی، دومیلیون و 400 هزار قبض تلفن ثابت و یک میلیون و 500 هزار قبض همراه اول می شود.

برهمین اساس مبرهن است که تامین زیرساخت های لازم برای هدایت همدانی ها به سمت پرداخت الکترونیکی قبوض نیازمند تامین زیرساختهایی اساسی است.

در همین خصوص یکی از شهروندان همدانی معتقد است: دستگاه‌های خودپرداز در بیشتر موارد ناکارآمد هستند و قادر به سرویس دهی به مشتریان بانک‌ها نیستند.

منیره تالوردی ناکافی بودن تعداد خودپردازها را دلیلی بر عدم استقبال مردم از پرداخت الکترونیکی قبوض عنوان کرد و گفت: با توجه به مشکلاتی که بسیاری از دستگاه‌های عابر بانک در هنگام سرویس‌دهی به مشتریان به همراه دارند چندان نمی‌توان به تحقق اهداف بانکداری الکترونیکی امیدوار بود.

برخی از قبوض با فاصله زمانی اندکی برای مشتریان ارسال می‌شود

وی با اشاره به اینکه برخی از قبوض با فاصله زمانی اندکی برای مشتریان ارسال می‌شود، گفت: در نتیجه این امر از لحاظ مهلت پرداخت زمان‌ها تقریباً نزدیک به هم است و شاهد هجوم مردم برای پرداخت قبوض و در نتیجه ایجاد صف‌های طویل در مقابل دستگاه‌های خودپرداز هستیم که این رویداد تمایل افراد را به پرداخت الکترونیکی قبوض کم می کند.

یکی دیگر از شهروندان همدانی نیز اظهار داشت: شکل نگرفتن فرهنگ مناسب استفاده از خرید و فروش‌های الکترونیکی، کمبود و خرابی دستگاه‌های خودپرداز شهر، نبود پول و اسکناس کافی در دستگاه‌ها و عدم امکان پرداخت اقساط از طریق همه دستگاه‌ها و بانک‌ها دست به دست هم داده تا هر روز شاهد جمعیت و صف های طویل و انتظارهای طولانی مردم در بانک‌ها و یا مراجعه آنان به درون شعب برای انجام کار به صورت سنتی و از طریق باجه باشیم.

محمد انوری افزود: همه روزها و در همه ساعات حتی تا آخرین دقایق ساعات کاری، بانک‌ها مانند قدیم شلوغ هستند و انجام کارها در درون شعب در کمترین زمان ممکن هنوز هم رویایی دست نیافتنی است.

فرهنگ‌سازی برای استفاده از خدمات الکترونیکی انجام نشده است

انوری با بیان اینکه فرهنگ‌سازی برای استفاده از خدمات الکترونیکی انجام نشده است، اظهار داشت: ناکافی بودن تعداد خودپردازها و مشکلات برخی از دستگاه‌های عابر بانک در هنگام سرویس‌دهی به مشتریان در کنار از کار افتادن خودپردازها باعث اختلال در ارائه بهینه خدمات بانکی از این طریق می‌شود.

در همین خصوص عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان نیز در خصوص ضرورت تحقق شهر الکترونیک اظهار داشت: منافع شهر الکترونیک شامل کاهش هزینه‌های تردد شهری، تسهیل انجام امور، شبانه‌روزی شدن ارائه خدمات به صورت 24 ساعته، توزیع عادلانه امکانات و ارائه خدمات یک مرحله‌ای است.

محمد مهدی شیرمحمدی ارتقا سلامت اداری، استفاده از خدمات در زمان کمتر، تقویت رقابت تجاری شهر، ارتباط بهتر سازمان‌ها و ارگان‌های مختلف شهری، افزایش مشارکت مردم در اداره شهر، کاهش آلودگی هوا و صدا، افزایش نظم در فعالیت‌های شهری، افزایش سطح آگاهی عموم، مدیریت و نظارت واحد شهری، بهبود کیفیت زندگی مردم و فراهم آوردن شرایط یادگیری از راه دور را از دیگر مزایای شهرالکترونیک عنوان کرد.

وی ادامه داد: شهرها باید همواره برای رسیدن به شهر الکترونیک تلاش کنند به گونه‌ای تعداد خدمات الکترونیکی ارائه شده و شمار شهروندان الکترونیک را افزایش دهند.

تحقق شهر الکترونیک در گرو اجرای برنامه های زیرساختی است

شیرمحمدی با تاکید بر اینکه شهر الکترونیک وقتی تحقق می‌یابد که با برنامه باشد، گفت: برنامه های عملیاتی شامل توسعه زیرساخت‌ها، توسعه سخت‌افزار، آموزش، سازمان روش‌ها و قوانین، جذب و توسعه منابع و توسعه سیستم‌ها و اطلاع‌رسانی است که باید را سرلوحه کار قرار گیرد.

وی ادامه داد: اگر این برنامه‌ها با مدیریت بومی، متعهد و متخصص پیش رود بدون شک به افق‌های موردنظر در سند چشم‌انداز شهر الکترونیک همدان خواهیم رسید.

وی عنوان کرد: زمانیکه گفته می شود "شهر الکترونیک همدان؛ حرف‌هایی از شعار تا واقعیت" منظور آن است که این شعار وقتی به واقعیت تبدیل می‌شود و مردم بهره‌بردار اصلی شهر الکترونیک خواهند بود که برنامه‌های عملیاتی با قدرت و انسجام پیش رود.

مدیرعامل شرکت مخابرات استان همدان نیز معتقد است: استان همدان نسبت به سایر استانهای کشور در زمینه پرداخت الکترونیکی قبوض جایگاه مناسبی ندارد.

میزان پرداخت‌های الکترونیکی قبوض در همدان بسیار ناچیز است

قاسم نظری پویا اظهار داشت: میزان پرداخت‌های غیر حضوری و الکترونیکی قبوض در استان همدان بسیار ناچیز است.

نظری پویا با اشاره به آمار اعلام شده از سوی مخابرات استان خراسان رضوی در خصوص پرداخت غیر حضوری قبوض تلفن این شرکت، گفت: 100 درصد پرداخت قبوض این استان از طریق الکترونیکی و تلفن 1818 انجام می شود و این در حالی است که در استان همدان پرداخت‌های غیر حضوری و الکترونیکی جایگاه مناسبی ندارد.

امکان پرداخت تلفنی قبوض در تمام نقاط استان همدان فراهم است

مدیرعامل شرکت مخابرات استان همدان با تاکید بر اینکه با راه‌اندازی شماره 1818 امکان پرداخت قبوض به صورت تلفنی در تمام نقاط استان همدان فراهم شده است، گفت: باید برنامه ریزی ها به نحوی باشد که استان همدان نیز نسبت به سایر استانها در جایگاه مطلوب پرداخت قبوض قرار گیرد.

وی با تاکید بر اینکه باید تبلیغات گسترده‌ای برای اطلاع و تشویق مشترکان به سمت پرداخت غیر حضوری و الکترونیکی انجام شود، گفت: تبلیغات و اطلاع‌رسانی به مشترکان از طریق روزنامه‌ها لازم است.

وی گفت: روند حاکم نشان دهنده آن است که خط تلفن 1818 می‌تواند پاسخگوی مشترکان برای پرداخت غیر حضوری قبوض باشد.

تنها 17 درصد مشترکان برق همدان قبوض خود را غیر حضوری پرداخت کرده اند

مدیرعامل شرکت برق استان همدان نیز گفت: تنها 17درصد مشترکان این شرکت در سال 89 قبوض خود را به صورت غیرحضوری پرداخت کرده اند.

حاجی رضا تیموری افزود: بیشترین پرداختهای غیرحضوری این شرکت از طریق عابربانک ها انجام شده است.

وی از اعمال شیوه تشویقی در قبال پرداخت الکترونیکی مشترکان خبر داد و گفت: به مشترکانی که اقدام به پرداخت غیرحضوری قبوض خود کرده اند جوایز ارزنده ای اهدا شده است.

مدیرعامل آب و فاضلاب استان همدان نیز با اشاره به پرداخت الکترونیکی قبوض آب در استان همدان اظهار داشت: متأسفانه آمارها نشان می‌دهد که در همدان نسبت به سایر استان‌ها پرداختی الکترونیکی قبوض کم است.

تنها 35 درصد قبوض آب به صورت الکترونیکی پرداخت می‌شود

مرتضی عزالدین افزود: در همدان تنها 35 درصد قبوض آب به صورت الکترونیکی پرداخت می‌شود در حالی که در برخی استان‌ها این آمار بالای 85 درصد است.

عزالدین ادامه داد: روی همه قبوض یک شناسه پرداخت وجود دارد که مردم با این شناسه‌ها می‌توانند از داخل منزل یا خودپرداز اقدام به پرداخت کنند چرا که ‌موجب ترافیک کمتری در سطح شهر می‌شود.

عزالدین یادآور شد: مراجعه کمتر به بانک‌‌ها موجب کاهش تردد به داخل شهر و جلوگیری از ترافیک دورن‌شهری می‌شود چرا که اگر به صورت دستی پرداخت شود احتمال مفقودی ته فیش‌های قبوض وجود دارد اما در صورت پرداخت الکترونیکی ظرف چند ثانیه پرداختی قبوض در سیستم امور مشترکین شرکت آبفا ثبت می‌شود.

وی عنوان کرد: باید به این بحث الکترونیکی توجه ویژه‌ای صورت گیرد چرا که در هر حال رفاه حال شهروندان را به دنبال دارد به همین علت مردم همدان نیز باید به این امر توجه داشته باشند.

پرواضح است که صرفه‌جویی در زمان، کاهش رفت و آمدهای شهری و حداقلی شدن هزینه مسافرت‌های درون شهری، کاهش ترافیک و سرعت بالای تبادلات مالی از آثار مشهود استفاده از سامانه‌های مختلف بانکداری الکترونیکی و اینترنتی به شمار می‌رود.

اما اینکه مردم تا چه میزان از همه قابلیت‌های بانکداری الکترونیک بهره‌مند هستند و یا از قابلیت‌های موجود استفاده می‌کنند موضوعی است که باید بیشتر به آن پرداخت.

کد خبر 1497892

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha