به گزارش خبرنگار مهر، مولانا جلالالدین محمد بلخی از بزرگترین و شاید بزرگترین شاعر و عارف تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران است. او تاجی بر سر عرفان اسلامی و با اندکی جسارت عرفان شیعی (بنا به برداشت استاد همایی) است که قدر او نه تنها برای عامه مردم که برای بسیاری از خواص نیز مجهول است. پدر مولوی، سلطان ولد خود از خوشهچینان مکتب شیخ نجمالدین کبری و یار سرّ عطار نیشابوری بوده است.
خصوصیات مردمی، سادگی و زبان شیرین شعری و تمثیلات متنوع از زمان تصنیف مثنوی تا امروز، اشعار ملای رومی ورد زبان ملل گوناگون و محافل معرفتی جهان بوده است و ترجمه انگلیسی مثنوی یکی از پرفروشترین کتابهای چند سال اخیر در آمریکا بوده است. این کتاب هم در صدد معرفی اجمالی مولانا به علاقهمندان است که در 5 فصل تهیه و تدوین شده است.
فصل اول کتاب به بیان و تشریح وضعیت سیاسی و اجتماعی عصر مولانا میپردازد. فصل دوم با حجم و مطالب بیشتر، درباره زندگی، زادگاه و تبار مولاناست. بهاء ولد، مهاجرت از بلخ، خروج از بلخ، ملاقات با عطار، ورود به آناتولی، ملاقات با برهانالدین محقق، شمس در قونیه، مولانا پس از شمس، عرفان مولانا، مذهب مولانا، فرزندان مولانا، حسامالدین چلبی و ... از دیگر موضوعاتی هستند که در این فصل کتاب دربارهشان صحبت شده است.
در فصل سوم، آثار مولانا مورد بررسی قرار میگیرد. این بررسی به 2 تقسیمبندی میانجامد که نثر و نظم حاصل آن هستند. مجالس سبعه، فیه ما فیه و مکتوبات، 3 بخش قسمت بررسی نثرهای مولانا هستند. در بخش تحلیل آثار منظوم هم دیوان غزلیات شمس و مثنوی معنوی مورد بررسی قرار گرفتهاند. عنوان فصل چهارم هم «مولانا در ایران و جهان» است. ایران، عثمانی و ترکیه، شبه قاره و در اروپا، قسمتهای تشکیلدهنده این فصل هستند که به تبیین جایگاه مولانا در میان مردم جهان میپردازند.
«مولویه؛ دوره آغازین» موضوع فصل پنجم کتاب است. فرزندان سلطان ولد یکی از عناوین این فصل است. در ادامه کتاب نیز فهرست منابع و نمایههای کتاب درج شدهاند.
در قسمتی از این کتاب میخوانیم:
مریدان و شاگردان خداوندگار گمان میکردند با رفتن شمس، مولانی از دست رفته خود را باز به دست میآورند، اما پیشبینی آنان درست نبود. مولانا افسرده و دلشکسته شد. نه با آنان حرف میزد و نه بر سر درس مینشست و در جهان تنهایی خود با شمس به سر میبرد. تنها همراهان و غمگساران او در این اندوه صلاحالدین زرکوب، حسامالدین چلبی و سلطان ولد بودند. وقتی که یاران و مریدان وضع را این گونه دیدند، پشیمان شده از خداوندگار خود پوزش خواستند. مولانا پوزش آنان را پذیرفت، اما همچنان خاموش در خلوت خود ماند.
مولانا و مریدان هرچه شمس را جست وجو کردند، هیچ نشانی از وی به دست نیاوردند. پس از یک ماه خبر و نشان او را در دمشق یافتند. گویا خود شمس از دمشق نامهای برای مولانا فرستاد. مولانا چهار نامه، هرکدام شامل یک غزل برای او فرستاد ...
این کتاب با 175 صفحه، شمارگان 3 هزار نسخه و قیمت هزار و 700 و 50 تومان منتشر شده است.
نظر شما