درکهگیلویه و بویراحمد/

درد مضاعف معلولان از عدم مناسب سازی محیط شهری/ قوانین اجرا شود

درد مضاعف معلولان از عدم مناسب سازی محیط شهری/ قوانین اجرا شود

یاسوج - خبرگزاری مهر: قانون مناسب سازی محیط شهری برای معلولان در شهرهای کهگیلویه وبویراحمد مورد بی مهری قرار گرفته و این در حالی است که این استان بالاترین نرخ معلولیت را دارد و در این رهگذر درد معلولان را نیز از عدم مناسب سازی محیط شهری مضاعف می کند.

به گزارش خبرنگار مهر، ایران جزء کشورهای دارای قانون مدون حقوق معلولان است اما با این حال برخی از این قوانین هنوز روی کاغذ مانده و به صورت کامل و رضایتبخش به خصوص در استانهای کوچکتر اجرا نمی شوند که باید به طور جدی مورد توجه و اجرا قرار گیرد.

مناسب سازی محیط شهری، اختصاص سه درصد از مجوزهای استخدامی از قبیل رسمی و پیمانی و کارگری به معلولان، استفاده از امکانات ورزشی، فرهنگی و وسایل حمل و نقل دولتی به صورت نیم بها، پرداختن به موضوع معلولان و توانمندیهای آنها در رسانه ملی، اختصاص 10درصد مسکن استیجاری ارزان قیمت به معلولان و ... از جمله مواردی است که در قانون جامع حمایت از معلولان پیش بینی شده است.

درد مضاعف معلولان از مناسب نبودن محیط شهری

با این حال برخی از این موارد از جمله قانون مناسب سازی محیط شهری برای معلولان در شهرهای کهگیلویه وبویراحمد مورد بی مهری قرار گرفته و این موضوع معلولان را با مشکلاتی مواجه کرده است.

براساس ماده دو قانون جامع حمایت از معلولان، تمام وزاتخانه ها، سازمانها و موسسات وشرکتهای دولتی و نهادهای عمومی وانقلابی موظفند در طراحی، تولید و احداث ساختمانها واماکن عمومی ومعابر و وسائل خدماتی به نحوی عمل کنند که امکان دسترسی و بهرمندی از آنها برای معلولان همچون افراد عادی فراهم شود.

در تبصره 2 این ماده آمده است: شهرداریها موظفند از صدور پروانه احداث و پایان کار برای آن تعداد از ساختمانها وامکان عمومی و معابری که استانداردهای تخصصی مربوط به معلولان را رعایت نکرده باشند، خودداری کنند.

1500نقطه آسیب زا در استان شناسایی شد

با این حال به گفته معاون توانبخشی بهزیستی کهگیلویه و بویراحمد حدود یک هزار و 500 نقطه آسیب زا توسط اداره کل بهزیستی استان شناسایی شده است.

علی حسین قاسمی گفت: این مکانها شامل پارکها، ادارات، ساختمانها، پیاده روهای خیابانهای اصلی شهر و خیابانهای اصلی شهرها در سطح استان است.

وی بر مناسب سازی اینگونه محیطها و زیرساختها برای معلولان تاکید کرد و بیان داشت: مناسب سازی محیط شهری در قانون جامع حمایت از معلولان پیش بینی شده ولی متاسفانه عملکرد دستگاههای مرتبط در این خصوص رضایت بخش نیست.

قاسمی اظهار داشت: مناسب سازی محیط برای معلولان از خواسته های به حق معلولان است که باید نهادهای متولی و مسئولان اجرایی تلاش کنند تا شعار "شهری سالم و امن برای تمام شهروندان و به ویژه معلولان" تحقق یابد.

90درصد ساختمانهای اداری فاقد آسانسور هستند

یکی از معلولان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: در شهرهای استان 90 درصد ساختمانهای اداری فاقد آسانسور هستند.

مسلم بزرگ زاده با بیان اینکه ساختمان استانداری به عنوان مهمترین دستگاه اداری استان نیز فاقد آسانسور است، افزود: چندی پیش که جلسه ای با حضور تعدادی از معلولان و استاندار استان در استانداری برگزار شد، برخی از معلولان که مشکل نخاعی داشتند با کمک پرسنل و مردم توانستند از پله ها بالا روند و در سالن جلسات حضور یابند.

این هنرمند معلول همچنین یادآور شد: هنرمندان معلول نیز برای حضور در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مشکل دارند و من هر موقع برای برنامه های هنری به این اداره کل دعوت می شوم، نمی توانم در آن برنامه شرکت کنم.

معلولان سهمی برای استفاده از اماکن تفریحی ندارند

بزرگزاده بیان کرد: متاسفانه در سطح شهرهای استان مکانهای بسیار کمی برای توقف اتومبیلهای معلولان وجود دارد و همین نقاط کم هم در اکثر مواقع توسط خودردوهای شخصی اشغال می شوند و هیچگونه اعمال قانونی نیز در این خصوص صورت نمی گیرد.

وی اظهار داشت: پارکهای شهرهای این استان نیز مناسب سازی نشده و معلولان سهمی برای تفریح و استفاده از این اماکن عمومی ندارند.

بزرگزاده بیان داشت: وسایل ورزشی موجود در پارکها هم تنها برای افراد عادی تهیه شده و دستگاههای ورزشی ویژه معلولان در آن تعبیه نشده است.

کهگیلویه و بویراحمد بالاترین نرخ معلولیت را دارد

به گفته مسئولان بهزیستی کهگیلویه و بویراحمد، این استان بالاترین نرخ معلولیت را در کشور دارد و بیش از 18 هزار معلول در آن شناسایی شده اند.

کارشناسان، ازدواجهای فامیلی را مهمترین علت معلولیت در این استان عنوان و از عوامل دیگری همچون تصادفات رانندگی، ناآگاهی های بهداشتی، سوء تغذیه و ... نیز یاد می کنند.

با این حال معلولان نیز به عنوان شهروند، حق استفاده از امکانات عمومی را همچون دیگر شهروندان دارند وبرخورداری همه اقشار جامعه از امکانات مساوی، مصداق بارز برقراری عدالت اجتماعی است.

حضور معلولان درجامعه مستلزم مناسب سازی اماکن عمومی

مناسب ‌سازی محیط شهری باعث حضور و فعالیت بیشتر این افراد در عرصه‌های مختلف جامعه، مشارکت آنها در تصمیم گیری‌ها و جلوگیری از یاس و سرخوردگی در این افراد می شود.

در عین حال تأمین شرایط زندگی از مهمترین عوامل جذب معلولان در جامعه و حضور در فعالیتهای مختلف است و این مهم تنها از طریق مناسب‌ سازی محیط شهری و اماکن عمومی امکان‌ پذیر خواهد بود که باید مورد توجه بیشتر مسئولان قرار گیرد.

کد خبر 1502792

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha