به گزارش خبرنگار مهر، دراین سمینارکه رایزن فرهنگی وعلمی جمهوری اسلامی حضور داشتند پروفسور"ممتاز علی" استاد دانشگاه بین المللی اسلامی مالزی در سخنانی با عنوان" آیا اسلامی سازی دانش یک دغدغه جدی برای مسلمانان است"، به تبیین فلسفه اسلامی سازی دانش و اهداف آن پرداخت.
وی ضمن تشریح فلسفه و طبقه بندی رایج از علم (Science) و دانش (Knowledge) از دو دیدگاه غربی و چشم انداز اسلامی و بویژه قرآنی، ضرورت تلاش برای اسلامی سازی دانش در حوزه های مختلف را برای مححقان و اندیشمندان اسلامی تبیین کرد.
این استاد دانشگاه در ادامه با بررسی آثار و تحقیقات محققان برجسته در زمینه اسلامی سازی دانش از جمله سید حسین نصر، نقیب العطاس، فاروقی و...خاطرنشان ساخت که بنا به شرایط و اقتضای زمانی برخی از تلاش های صورت گرفته درزمینه اسلامی سازی دانش حالت تدافعی و واکنشی به دانش غربی داشته وهمین مساله آنها را از رسیدن به هدف اصلی اسلامی سازی دانش که همانا کشف "حقیقت" و "واقعیت" می باشد، بازداشته است.
این اندیشمند اسلام شناس هندی الاصل با بیان این که انسان غربی و بویژه انسان عصر حاضر از لحاظ کشف "حقیقت" و "واقعیت"از منظر قرآنی در تاریکی محض بسر می برد، خاطرنشان ساخت: خداوند در قرآن کریم بارها فرموده است که بشر بالقوه قادر به کشف حقیقت و واقعیت می باشد. بنابراین معتقد هستم کشف "حقیقت" و "واقعیت" می تواند با رویکرد معرفت شناختی و هستی شناختی اسلامی و از طریق جنبش اسلامی سازی دانش اصیل صورت پذیرد.
پروفسور ممتاز علی با اشاره به اینکه جنبش اسلامی سازی اصیل در خلاء صورت نمی گیرد و باید برای پیشبرد صحیح آن بستر سازی کرد، افزود: اصلاح نظام آموزشی و تربیت نسلی از نخبگان و محققان که قادر به شناسایی محدودیت های شناختی انسان ازیکسو و نیز به رسمیت شناختن دو منبع معرفتی صحیح و درست (قرآن و سنت) هستند، اولین و مهمترین اصل در جنبش اسلامی سازی دانش به معنای اصیل و واقعی آن می باشد.
وی در پایان سخنان خود هدف جنبش اسلامی سازی دانش را ارتقاء کیفیت زندگی بشر و ارتقاء انسان به مقام خلیفه اللهی دانست و در عین حال خاطرنشان ساخت که جنبش اسلامی سازی دانش تنها برای رفاه و بهبود کیفی زندگی مسلمانان نیست، بلکه یک جنبش تمدنی است که در صورت تحقق آن تمامی جامعه بشریت از بنیادهای فلسفی و چشمه های معرفتی آن بهره مند خواهند شد.
گفتنی است در پایان این سمینار مباحث معرفت شناختی زیادی در مورد ابعاد هستی شناختی، معرفت شناختی و روش شناختی رویکرد اسلامی سازی دانش بین اساتید و محققان حاضر در سمینار نیز صورت گرفت.
در پایان این سمینار همچنین دکتر "سید محسن میری" رئیس موسسه امین در گفتگو با خبرنگاران حاضر در این سمینار از برگزاری منظم سری سمینارهای اسلامی سازی دانش به صورت ماهانه در مجموعه فرهنگی- تحقیقاتی تحت مدیریت خود در آینده خبر داد.
نظر شما