روز عرفه، روز شناخت است . عرفه روزى است كه خداى سبحان بندگان خود را به عبادت و اطاعتخويش فرا مىخواند و خوان كرم و احسان و لطف خود را براى آنان مىگسترد ودرهاى مغفرت و بخشش و رحمتش را بر روى آنان مىگشايد.در اين روز حجاج بيت الله الحرام با وقوف در صحراي عرفات با خداي خويش به مناجات مي پردازند و همچنين دعاي عرفه امام حسين ع را قرائت مي كنند .
شيخ عباس قمي در مفاتيح الجنان در باره زيارت امام حسين عليه السلام در روز عرفه اين گونه آورده است : بدانكه آنچه از اهل بيت عصمت و طهارت عليهم السلام در باب زيارت عرفه رسيده از كثرت اخبار و بسيارى فضيلت و ثواب زياده از آنست كه احصا شود و ما به جهت تشويق زائرين به ذكر چند حديث اكتفا مى نماييم بسند معتبر از بشير دَهان منقول است كه گفت عرض كردم به خدمت حضرت صادق عليه السلام كه گاه هست حج از من فوت مى شود و روز عرفه را نزد قبر امام حسين عليه السلام مى گذرانم فرمود كه نيك مى كنى اى بشير هر مؤ منى كه به زيارت قبر امام حسين عليه السلام برود با شناسايى حق آن حضرت در غير روز عيد نوشته شود براى او ثواب بيست حج و بيست عمره مبروره مقبوله و بيست جهاد با پيغمبر مرسل يا امام عادل و هركه زيارت كند آن حضرت را در روز عيد بنويسد حق تعالى براى او ثواب صد حج و صد عمره و صد جهاد با پيغمبر مرسل يا امام عادل و هركه زيارت كند آن حضرت را در روز عرفه با معرفت حق آن حضرت نوشته شود براى او ثواب هزار حج و هزار عمره پسنديده مقبوله و هزار جهاد با پيغمبر مرسل يا امام عادل گفتم كجا حاصل مى شود براى من ثواب موقف عرفات پس آن حضرت نظر كرد بسوى من و فرمود كه اى بشير هرگاه مؤ منى برود به زيارت قبر امام حسين عليه السلام در روز عرفه و غسل كند در نهر فرات پس متوجه شود بسوى قبر آن حضرت بنويسد حق تعالى از براى او بهر گامى كه برمى دارد حجى كه با همه مناسك به عمل آورده باشد.
خدايا، چگونه مرا به خود وا مي گذاري ، در حاليكه تو خود عهده دار امور من هستي .
خدايا ، چگونه كسي بر من ظلم تواند كرد ، در حاليكه تو ناصر و ياور من هستي.
خدايا ، چگونه من از لطفت محروم مانم ، در حاليكه تو با من مهرباني....
كور باد چشمي كه تو را نمي بيند ، در حاليكه تو مراقب و همنشين او هستي ...
خدايا چه لطفي به من داري با ناداني عميق من و چه مهرباني به من داري با زشتكاري من...
معبودا چقدر تو به من نزديكي و من از تو دورم و چقدر به من مهرباني.....
شهادت مسلم بن عقيل :
درچنين روزي در سال شصت هجري قمري مسلم بن عقيل به دستور عبيدالله بن زياد حاكم كوفه به شهادت رسيد.مسلم پس از قيام در كوفه مورد بي مهري اهالي اين شهر قرار گرفت و يارانش اورا همگي ترك گفتند . پس از آن بود كه وي خسته و گرسنه در شهر به دنبال ماوايي مي گشت كه پيرزني وي را جاي داد . ( ذكر آن روز گذشته در مقام قيام مسلم گذشت ) اما چون صبح شد بلال پسر آن پير زن به نزد عبد الرحمن پسر محمد بن اشعث آمد و از محل مسلم بن عقيل كه همان خانه خودشان بود او را آگاه ساخت.عبيد الله با شنيدن اين خبر با شتاب هفتاد نفر از ياران خود را همراه او به طرف جايگاه مسلم فرستاد.آنان به راه افتادند تا بدان خانه كه مسلم در آن جاى داشت رسيدند.همين كه مسلم صداى سم اسبان و سر و صداى مردان را شنيد دانست كه براى دستگيرى او آمدهاند.پس با شمشير خويش بر آنان حمله برد.آنها به خانه ريختند.مسلم كار را بر ايشان سخت گرفت و با شمشير همچنان آنان را بزد تا از خانه بيرونشان كرد.بار ديگر به آن جناب هجوم بردند و او نيز با شدت بر آنان حمله كرد، تا آنجا كه مسلم تعداد بسيارى از آنان را به هلاكت رسانيد و بين او و بكر بن حمران جنگ در گرفت.پس بكر شمشيرى به دهان مسلم وارد آورد كه لب بالاى او را شكافت و به لب پايين رسيد و دندان پيشين او را از جاى كند.مسلم نيز ضربهاى سخت بر او زد و در پى آن شمشيرى بر گردنش وارد آورد چنان كه نزديك بود تا درون او را بشكافد.همين كه آنها اين دلاوريها را ديدند به بالاى بامها رفتند و سنگ به سويش پرتاب كردند و دستههاى چوب را آتش زده بر سرش ريختند.مسلم با مشاهده اين جريان به خود گفت: آيا اين هياهو و بلوا همه براى كشتن مسلم بن عقيل است؟ و ادامه داده گفت: حال كه چنين است، پس اى نفس به ناچار به سوى مرگ بشتاب.مسلم با گفتن اين سخن از خانه بيرون آمد.با شمشير برهنه بر دشمن مىتاخت.در اين اثنا محمد بن اشعث رو كرد به او گفت: تو در امان هستى.اما او همچنان بر دشمن حمله مىبرد و رجز مي خواند . در اثر پرتاب سنگ و جراحتهاى بسيار از سوى دشمن، ضعف و ناتوانى بر مسلم غالب گرديد چنان كه توانايى جنگ نداشت.پس اندكى به ديوار تكيه داد.ابن اشعث بار ديگر گفتار خود را تكرار كرد و به وى امان داد.محمد بن اشعث مسلم بن عقيل را به قصر ابن زياد برد.مسلم چون به قصر درآمد با اين كه ابن زياد امير بود بر وى سلام نكرد.سرانچام مسلم را بر دار العماره بردند وآن يار صديق امام حسين ع و سفير آ« حضرت را از بام بر زمين افكندند . (سيد محسن امين ، على حجتى كرمانى ، سيره معصومان، ج 4)
در گذشت آيت سيد ابوالحسن اصفهاني :
آيت الله العظمى سيد ابوالحسن اصفهانى در سال 1277 هجرى قمري در قرا لنجان اصفهان به دنيا آمد . آن عالم رباني پس از طي تحصيلات مقدماتي در حوزه علميه اصفهان عـازم حوزه علميه نجف شد ودر مكتب علمي بزرگاني چون آخوند خراسانى
كسب فيض نمود . آن عالم رباني پس از درگذشت علما و مراجع بزرگي چون آيت الله ميرزا محمد تقى شيرازى ، آيت اللّه نائينى ، آيت اللّه اصفهانى و آيت اللّه حاج شيخ عـبـدالكريم حائرى ، مرجع شيعيان جهان شد . آيت الله اصفهاني در طول عمر پر بركت خويش شاگردان بسياري را تربيت كرد كه از ميان آنها مي توان به آيت اللّه العظمى حكيم ، آيت اللّه العظمى ميلانى ، آيت اللّه العظمى شيخ عبدالنبى اراكى ، آية اللّه العظمى ميرزا هاشم آملى و آية اللّه شيخ محمد تقى بروجردى اشاره كرد . آن فقيه فرزانه همچنين آثار گرانبهايي از خود به جاي نهاده است . ايشان در طول زندگي گهر بار خويش علاوه بر امور ديني در حوزه امور سياست هم شخصيت فعالي بودند .
در دوره اشغال عراق به دست انگـلـيسي ها ، انگليس ها قصد داشتند در اين كشور يك انتخابات فرمايشي برگزار كنند كه اين انتخابات از سوي علماي مستقر در عراق و از جمله آيت الله العظمي اصفهاني تحريم شد . ايشان همچنين در فتاوي مختلفه حضور بيگانگان را در كشور عراق محكوم و مطرود مي دانستند . متن فتواى آية اللّه اصفهانى در اين خصوص جالب توجه است :
"بسم اللّه الرحمن الرحيم سلام بر همه ، بالخصوص برادران عراقى وظيفه دينى بر همه مسلمانان لازم مى گرداند كه در حفظ حوزه اسلام و بلاد اسلامى تا آنجاكه قدرت دارند بكوشند و بر همه ما واجب و لازم است كه سرزمين عراق را كه مشاهد ائمه هدى عليهم السلام و مراكز دينى ما در آنجا است ، از تسلط كفار حفظ نموده و از نواميس دينى آن دفاع كنيم من شما را بر اين موضوع دعوت كرده وترغيب مى نمايم خداوند ما و شما را براى خدمت به اسلام و مسلمين موفق فرمايد.(ابوالحسن الموسوى الاصفهانى ) .
آن عالم رباني سرانجام پس از عمري تلاش در جهت نشر معارف حقه اسلام در نهم ذى الحجه 1365 ه ق به ديار حق شتافت . پيكر پاكش در صحن مطهر حضرت علي ع مدفون است .
در گذشت شيخ طبرسي :
در چنين روزي در سال 548 هجري قمري علامه امين الاسلام شيخ طبرسي به ديار حق شتافت . آن عالم رباني در سال 468 ه ق در تفرش ديده به جهان گشود . البته برخي نيز اورا طبري دانسته اند . آن فقيه فرزانه پس از طي تحصيلات مقدماتي
در محضر علمي استاداني چون جعفر بن محمد دوريستي، عبدالجبار مقري نيشابوري، امام موفق الدين حسين واعظ بكرآبادي جرجاني، سيد محمد قصبي جرجاني، عبدالله قشيري و شمس الاسلام حسن بن بابويه قمي رازي ، به تدريس در مدارس مختلف علمي مشغول شدند كه از ميان شاگردان بسياري نيز در محضر علمي ايشان رشد يافتند كه از ميان آنها مي توان به قطب الدين راوندي، محمد بن علي بن شهر آشوب، ضياء الدين فضل الله حسني راوندي و برهان الدين قزويني همداني اشاره كرد . از آن استاد فرزانه آثار بسياري به جاي مانده است كه از مهمترين آنها مي توان به تفسير مجمع البيان اشاره كرد . اين اثر علاوه بر آنكه در حوزه تفاسير ، تفسيري ناب و علمي است از ارزش هاي ادبي والا و بالايي نيز برخوردار است . مجمع البيان در ده جلد تدوين و در پنج مجلد چاپ شده است. به نحو علماي گذشته هر يك از دانشمندان سه نوع كتب مي نگاشتند كه به "الموجز يا الوجيز ، الوسيط و البسيط يا المبسوط سه گونه تقسيم بندي مي شدند . اين سه گونه براي سه گروه تخصصي و غيره نگاشته مي شد . ن جوامع الجامع،( تفسير وسيط) ديگر كتاب مهم طبرسي است . اين كتاب پس از مجمع البيان از معروفترين آثار علامه طبرسي است كه در مدت يك سال تأليف شده است. الآداب الدينيه للخزانه المعينيه، اسرار الامامة، اعلام الوري باعلام الهدي، تاج المواليد، جوامع الجامع، ، حقائق الامور، عدة السفر و عمدة الحضر، العمده في اصول الدين و الفرائض النوافل، غنية العابد و منية الزاهد، الفائق، الكافي الشافي، كنوز النجاح، مجمع البيان، مشكوة الانوار في الاخبار، معارج السؤال، المؤتلف من المختلف بين ائمة السلف، نثراللآلي، النور المبين و روايت صحيفة الرضا ـ عليه السّلام از ديگر آثار آن عالم فرزانه است . امين الاسلام طبرسي سر انجام پس از هفتاد و نه سال زندگي با بركت و سراسر خدمت ، شبانگاه روز نهم ذيحجه سال 548 ق. در شب عيد قربان در شهر سبزوار به ديار حق شتافت. پيكر پاك علامه از سبزوار به مشهد مقدس انتقال يافت و در نزديكي حرم مطهر امام رضا ـ عليه السّلام به خاك سپرده شد.
در گذشت زمخشري :
درچنين روزي در سال 538 هجري قمري ابوالقاسم محمود بن عمر زمخشري خوارزمي دار فاني را وداع گفت . جاراللّه زمخشري در سال 467 ه ق ديده به جهان گشود . وي از علماي شافعى مذهب است كه تاليفات بسياري از خود به جاي نهاده است . كشاف عنوان مهمترين اثر اوست كه شيخ طبرسي نيز برآن حاشيه نوشته است . اين كتاب معروفترين و متقنترين تفاسير اهل تسنن است . از نظر نكات ادبي ، به ويژه نكات بلاغتي ، در ميان همه تفاسير ممتاز است . وي كتب بسياري در ادب ، حديث و موعظه تأليف كرده است . با اينكه اين مرد از بلاد شمالي ايران و سرزمينهاي سردسير بود سالها در مكه معظمه مجاور شد و گرماي طاقت فرساي هواي آنجا را تحمل كرد ، زيرا معتقد بود مجاورت بيتالله آثار معنوي فراواني دارد .
انتصاب افشار طوس :
در چنين روزي در سال 1331 ه ش سرتيپ محمود افشار طوس به عنوان رئيس جديد شهرباني كل كشور منصوب شد. وي در دوران نخست وزيري دكتر مصدق نقش فعالي را در كشور ايفا كرد . اودر توطئه اي كه دست مخالفان نهضت ملي در آن ديده مي شد توسط سرتيپ علي اصغر مزيني به قتل رسيد .
شادي عمومي در كشور :
در چنين روزي در سال 1330 ه ش در تهران و شهرستانها تعطيل عمومي بود . ملت ايران با اين تعطيلي كم نظير مسرت خود را از انحلال كنسولگريهاي انگليس در ايران اعلام داشت.
اعدام انقلابي حسن علي منصور :
درچنين روزي در سال1343هجري شمسي ، حسن علي منصور نخست وزيردولت محمد رضا پهلوي به دست محمد بخارايي از اعضاي فداييان اسلام اعدام انقلابي شد . حسنعلي منصور در ارديبهشت سال 1302 ه ش در تهران به دنيا آمد . پدر او رجبعلي منصور ( منصور الملك ) از اعضاء نخستين لژفراماسونري در ايران بود . وي درآخرين ماه هاي سلطنت رضاخان به صدارت رسيد و دردوران محمد رضا پهلوي هم در راس دولت قرار گرفت . حسنعلي منصور به تاسي از پدر وارد دانشكده حقوق و علو م سياسي دانشگاه تهران شد و در رشته حقوق تحصيل كرد . او به زبانهاي فرانسه ، انگليسي و آلماني آشنايي داشت . وي بعدها مدتي دبير كل شواري عالي اقتصاد شد و مدتي نيز وزير كار بود . وي پس از آن به پست معاونت نخست وزير و سپس رييس دفتر مخصوص وزير امور خارجه رسيد . گفته اند منصور يكي از اعضاي فعال لژفراماسونري در ايران بوده است . حسنعلي منصور در دوران انقلاب سفيد شاه دومين نخست وزير عصر انقلاب سفيد شد . در همين دوره بود كه طرح لايحه كاپيتولاسيون (حق قضاوت كنسولي) به اتباع آمريكايي مطرح شد . حسنعلي منصور با جديت تمام ننگين ترين لايحه تاريخ ايران را به مجلس برد تا آن را به تصويب برساند . وي عليرغم مخالفت هاي مردمي و همچنين بيانات حضرت امام خميني ره در اين زمينه تلاش هاي بسياري كرد و سرانجام آن را به تصويب رساند . تصويب كاپيتولاسيون خشم مردم را برانگيخت . امام خميني ره هم در حضور هزاران نفر از مردم قم وتهران كه از ساعاتى پيش در منزل و كوچههاى اطراف منزل امام اجتماع كرده بودند بيانات تاريخى خود را عليه كاپيتولاسيون ايراد كرد.
امام ره سخنان خود را پس از نام خدا با آيه انا لله و انا اليه راجعون آغاز كردند و فرمودند : من تاثرات قلبي خودم را نمي توانم اظهار كنم ، قلب من در فشار است . از روزي كه مسايل اخير را شنيدم، خوابم كم شده ، ناراحت هستم ... ايران ديگر عيد ندارد، عيد ايران را عزا كردند...عزا كردند و چراغانى كردند، عزا كردند و دسته جمعى رقصيدند، ما را فروختند، استقلال ما را فروختند، باز هم چراغانى كردند، پايكوبى كردند...عزت ما پاي كوب شد ، عظمت ايران از بين رفت ...آقايان! من اعلام خطر مي كنم . اي ارتش ايران! من اعلام خطر مي كنم . اي بازرگانان ايران! من اعلام خطر مي كنم . اي علماي ايران ! من اعلام خطر مي كنم . اي علماي ايران ! اي مراجع اسلام من اعلام خطر مي كنم . اي فضلا ! اي طلاب ! اي حوزه هاي علميه ! اي نجف ! اي قم ! اي تهران ! اي شيراز! من اعلام خطر مي كنم والله گناهكار است كسي كه داد نزند ، والله مرتكب كبيره است كسي كه فرياد نزند . سخنان تكان دهنده، متاثر كننده و مقطع امام، هر بار با فرياد شيون و زارى مردم حاضر همراه مىشد. حسنعلي منصور سرانجام در سال 1343 ه ش تاوان كار خود را به دست گروه فداييان اسلام پس داد .
در گذشت نظام وفا :
درچنين روزي در سال 1343 هجري شمسي نظام وفا آراني از شاعران ايراني در گذشت. نظام وفا آراني در سال 1266 ه ش
در آران كاشان به دنيا آمد . پدرش ملا محمود ، امام جمعه شهر بود . نظام وفا دوره هاي علوم قديم و جديد را در آران و كاشان و تهران و عتبات عاليات طي كرد و پس از آن در تهران سكونت گزيد. او سپس شغل معلمي را برگزيد وبه دليل علاقه بسيار به ادبيات همواره پذيراي اديبان از نقاط مختلف كشور بود . گفته اند كه حتي منزل وي محفل ادبيان و نويسندگان بوده است . او به زبانهاي خارجي آشنايي داشت . نظام وفا نخستين مشوق نيما يوشيج نيز بود. زماني كه نيما در مدرسه سن لويي زبان فرانسه مي آموخت ، نظام وفا با ديدن اشعار نيما براي وي نوشت : « روح ادبي شما قابل تعالي و تكامل است من مدرسه را به داشتن چون شما فرزندي تبريك مي گويم.» نيما نيزموفقيت خود را مديون اين استاد مي دانست و به همين دليل بخشي از منظومه زيباي خود به نام افسانه را به وي تقديم كرده است. كتاب هاي " يادگار اروپا" ، " دل " ، حبيب و رباب " ، " ستاره و فروغ " ، " آماج دل " ، " روان شناسي " ، " منطق " ، " نمايشنامه فروز و فرزانه " گذشته ها " و " مجله وفا "(در چندين شماره ) از جمله آثار مشهور وي است . مدفن نظام وفا در شهر ري ؛ در جوار حضرت عبدالعظيم و رواق شهيد حاج اسماعيل رضايي واقع است .
زاهدان دست چو بر سبحه صد دانه زدند چه گره ها كه به كار دل ديوانه زدند
امشب از عشق مگر آمده حرفي به ميان كآتش اندر دل شمع و پر پروانه زدند
بهر آن گمشده كز كون و مكان بيرون نيست گه در دير و گهي بر در ميخانه زدند
منم از راهزنان دل خود دارم شك كر پي گنج بدين خانه ي ويرانه زدند
دوش در كنج خرابات نظام دل و عشق فالي از حافظ فرخنده فرزانه زدند
جنگ هفتاد و دو ملت همه را عذر بنه چون نديدند حقيقت ره افسانه زدند
در گذشت شيخ عباس قمي :
درچنين روزي در سال 1319 هجري شمسي حاج شيخ عباس قمي محدث فاضل و عالم بزرگوار شيعه درگذشت. آن عالم فرزانه در سال 1294 ه ق در شهر قم ديده به جهان گشود . پدرش حاج محمدرضا قمي از بزرگان شهر قم عباس را از همان بدو كودكي تحت تعليمات اسلامي قرار داد و علوم ابتدايي را در همان شهر قم به وي آموخت . وي بعدها تصميم گرفت براي دريافت سطوح عالي تر علوم راهي شهر نجف شود. به همين منظور در سال 1316 ه ق به دنبال فراگيري دانش عازم نجف اشرف گرديد و در آن جا در نزد علماي بزرگي همچون ميرزا حسين نوري تلمذ كرد . وي در سال 1322 ه ق به قم بازگشت وبه تأليف و تدريس كتب علمي حوزه مشغول شد . او در دوران عمر شريف خود آثار بسياري را به يادگار نهاد كه از ميان آنها مي توان به كتاب هاي الدّر النظيم في لغات القرآن العظيم، كحل البصر في سيرة سيد البشر، كتاب نقد الوسائل شيخ حر عاملي، تقسيم بداية الهداية شيخ حر عاملي، شرح الوجيزه شيخ بهائي، فيض القدير فيما يتعلق بحديث الغدير، علم اليقين ، مقاليد الفلاح في عمل اليوم و الليلة ، مقلاد النجاح ، شرح كلمات قصار حضرت علي ع ، هديه الانام الي وقايع الايام ، فيض العلام في وقايع الشهور و الايام ، سفينه البحار و مدينه الحكم و الاثار، تحفة الاحباب في تراجم الاصحاب فوائد الترجبيه، الدره اليتيه في تتمات الدره الثمينه ، هدية الزائرين و بهجة الناصرين، منتهي الآمال في تاريخ النبي و الآل و ... اشاره كرد . محدث قمي سرانجام پس از عمري تلاش در جهت نشر معارف حقه اسلام در شب سهشنبه بيست و دوم ذيحجه سال 1359 ق.( اول بهمن 1319 ه ش ) بدرود حيات گفت و پس از تشييع در صحن مطهر علي ـ عليه السلام ـ (نجف) در جوار استادش مرحوم حاجي نوري به خاك سپرده شد.
در گذشت دكتر محمد قريب :
درچنين روزي در سال 1353 هجري شمسي دكتر محمد قريب يكي از برجسته ترين پزشكان ايراني چشم از جهان فروبست .
او را پدر طب كودكان ايران نام نهاده اند . وي در سال 1288 هـ.ش تحصيلات خود را در دانشكده پزشكي پاريس به پايان رساند و به عنوان استاد كرسي بيماريهاي كودكان و رياست بخش كودكان انتخاب شد . اودر سال 1317 براي هميشه به ايران آمد. در سال 1349 بيمارستان مركز طبي كودكان را تاسيس كرد. از آثار او مي توان به كتاب بيماري كودكان و كتاب مسائل و مشكلات طب نام برد. وي در سال 1353 ه. ش درگذشت .
آزادي گروگان هاي آمريكايي :
در چنين روزي در سال 1981 ميلادي جمهوري اسلامي ايران 52 گروگان آمريكايي را آزاد كرد . گروگان ها پس از آزادي با يك پرواز به الجزاير منتقل شدند و پس از آن به محل آمريكايي ويزبادن در آلمان منتقل گشتند . اين نقل و انتقالات همزمان با انتقال رياست جمهوري از جيمي كارتر به رونالد ريگان بود .
برگزاري انتخابات در فلسطين اشغالي :
در چنين روزي در سال 1996 ميلادي انتخابات شوراي قانونگذاري در غزه و كرانه باختري برگزار شد . درهمين روزياسر عرفات به عنوان رييس تشكيلات خود گردان فلسطين و حاميان وي دو سوم از كرسي هاي شوراي قانون گذاري را از آن خود كردند .
پايان جنگ لائوس :
در چنين روزي در سال 1893 جنگ لائوس پايان يافت . خاتمه جنگ تنها با تحت الحمايگي اين كشور تحت دولت فرانسه تكميل شد . .لائوس دربيست و چهارم مارس 1899 ميلادي به اتحاد هندوچين پيوست و نهايتا در شانزدهم ژوييه 1949 ميلادي به استقلال رسيد .جمهوري دموكراتيك خلق لائوس، در جنوب شرقي آسيا قرار دارد و از شمال با جمهوري خلق چين، از شرق با كشور ويتنام، از جنوب با كشور كامبوج، از غرب با كشور تايلند و از ناحية شمال غربي با كشور برمه همسايه است.كشور لائوس ابتدا بخشي از شبه جزيزه هند و چين (ويتنام ِ كامبوج ِ لائوس) محسوب ميشد. زبان لائوسي كه زبان رسمي كشور نيز است تقريباً توسط بيست در صد از كل جمعيت كشور تكلم مي شود و اين در حالي است كه زبان فرانسوي به طور گسترده و زبانهاي قومي متعددي همگام با زبان رسمي مورد تكلّم قرار ميگيرند.مذهب عمده ساكنين كشور، بودايي است كه به شدت بر روي مقوله هاي ادبي و هنري كشور تأثير گذاشته است.معابد بودايي پاگودا به عنوان مراكز فرهنگي در نزد مردم از قداست خاصي برخوردار ميباشند.در فرهنگ اين كشور كوچك به ادبيات بيشتر اهميت داده مي شود.
سقوط بارسلون :
در چنين روزي در سال 1939 شهر بارسلون سرانجام به دست نيروهاي ژنرال فرانكو مستبد اسپانيايي در آمد . اين شهر پيش تر شاهد يكي از سهم گين ترين بمباران ها در طول جنگ جهاني دوم بود. ژنرال" فرانكو "فرمانده قواي سلطنت طلبان كه قصد بر انداختن رژيم جمهوري را در آن كشور داشت ،پيروزمندانه وارد شهر شد .
اعلام اصل چهارم :
در چنين روزي در سال 1949 ميلادي ، هري ترومن اصل چهار خود را اعلام كرد .پس از جنگ جهاني دوم از آنجاكه بيشتر كشور هاي غربي بر اثر جنگ ضربه و خسارت ديده بودند ، كشور آمريكا بر آن شد كه با كمك هاي مالي خود اين كشو رها را به نحوي باز سازي نمايد و سپس آنها را وارد پيمان هاي ضد شوروي نمايد . جرج مارشال ويز امور خارجه آمريكا در زمان رياست جمهوري ترومن طرحي را ارايه كرد كه بر اسا آن براي مبارزه با نفوذ كمونيسم و باز سازيا ار وپا بايد كمكهاي فني و مالي پرداخت شود . ترومن در كنار اجراي اين طرح چهار اصل را عنوان كر د: اصل اول : كمك به سازمان ملل . اصل دوم : كمك اقتصادي به كشورهاي جهان غير كمونيست ، اصل سوم : نيرومند ساختن ملل آزادي خواه در برابر تجاوز كمونيسم . اصل چهارم : كمك به كشور هاي توسعه نيافته بر اي جلوگيري از خطر كمونيسم .
به دنبال نطق «هري ترومن»، رئيس جمهور وقت آمريكا، محور سياست خارجي اين كشور بر كمك اقتصادي، نظامي و فني به كشورهايي قرار گرفت كه يا مانند كشورهاي اروپايي در پي جنگ تضعيف شده بودند يا همچون برخي از كشورهاي تهي دست جهان سوم، به لحاظ موقعيت استراتژيكي، در معرض خطر نفوذ شوروي قرار گرفته بودند. بر اين اساس، ايران نيز مانند تركيه، يونان، كره جنوب و فيليپين در شمار كشورهاي دريافت كننده كمك ايالات متحده قرار گرفت. اين كمك ها بيشتر در قالب وام و به صورت مشاركت در طرح هاي توسعه روستايي، بهبود و ترويج كشاورزي، بهداشت و امور فرهنگي و با نظارت «اداره اصل چهار ترومن» در دهه 1330 ه ش عرضه مي شد.قرار داد تاسيس اداره اصل چهار ترومن همزمان با نخست وزيري دكتر مصدق در ايران بود . مصدق درنامه خودبه ترومن در5 تيرماه 1330 نوشت :"...نظربهاينكه بين ملتينايران و آمريكا همواره روابط دوستانه برقرار بوده و ملتبزرگ وارجمندآمريكااز طرفداران جدى آزادى و حاكميت ملل شناختهشده وفداكاريهاى آن ملتنيك نهاد،دردو جنگ اخيربهترين گواهاين معنى است لازم دانستم كه خاطر آن حضرت را از جرياناتاخير مستحضر سازم و يقين دارم كه دولتهاى آزاد جهانخصوصادولت دوست ماآمريكادراين موضوع مهماز معاضدتبه آمال ملى ايران خوددارى نخواهند كرد. " (شهيد سيد حسنآيت، چهره حقيقى مصدقالسلطنة، صص 67 و 79 و 80 )
آغاز رياست جمهوري در آمريكا:
چنين روزي به عنوان روز سوگند روساي جمهور آمريكا در تاريخ اين كشور به ثبت رسيده و بسياري از روساي جمهور اين كشور در چنين روزي با ذكر سوگند آغاز به كار كرده اند . چنانكه ترومن با ذكر سوگند به بيان اصول خود پرداخت و يا بوش پدر در چنين روزي در سال 1989 آغاز به كار كرد . همچنين در چنين روزي در سال 1997 ميلادي بيل كلينتون دومين دوره رياست جمهوري خود را آغاز نمود . در همين روز نيز در سال 1969 دوران رياست جمهوري ريچارد نيكسون در آمريكا آغاز شد .
استقلال داغستان :
در چنين روزي در سال 1921 ميلادي ، داغستان به عنوان يك ايالت مستقل در روسيه اعلام استقلال كرد .
تولد فدريكو فليني :
در چنين روزي در سال 1920 ميلادي فليني فيلمساز بر جسته ايتاليايي به دنيا آمد . فدريكو فليني استاد بزرگ سينماي جهان و صاحب آثاري چون "زندگي شيرين" ، "ساتريكون" ، "هشت و نيم " و "آماركورد" توانسته است با نوع نگرش خاص خود در فيلمسازي نگاه جهانيان را به خود و سبك ويژه اش در نئورئاليسم معطوف سازد . او كارگردان مولفي بود و فيلمنامه هاي بسياري را نيز به رشته تحرير در آورده است . وي فيلمنامه آثاري چون "جاده" ، "كازانووا" ، "ولگردان" ، "پاييزا" و "رم شهر بي دفاع" را خود نگاشته بود .وي نويسندگي را ابتدا با كار در راديو آغاز كرد و جالب اينجاست كه همسرش در بسياري از كار هاي او نقش ايفا مي كرد . او بعدها به سمت سينما كشيده شد و با همكاري با روبرتو روسيليني در ساخت فيلم" رم شهر بي دفاع " چشم انداز خود را براي ترسيم نگاه نئورئاليستانه خود ترسيم نمود. فليني در سي و يكم اكتبر 1993 ميلادي در گذشت .
گشايش پارلمان انگلستان :
در چنين روزي در سال 1265 ميلادي نخستين پارلمان انگلستان در وسمينستر گشوده شد .
جنگ يانگاي :
در چنين روزي در سال 1839 ميلادي شيلي از كنفدراسيون پرو و بوليوي در جنگ يانگاي شكست خورد .
تسليم هنگ كنگ به انگلستان :
در چنين روزي در سال 1841 ميلادي جزيره هنگ كنگ از سوي چين به بريتانياي كبير تسليم شد (واگذارشد ). اين كشور در سال 1997 ميلادي به كنترل چين بازگشت . هنگ كنگ جزيره كوچكي است در شرق آسيا . اين كشور كه در واقع بخشي از چين است كلا مشتمل بر بيش از دويست جزيره است.زبان مردم هنگ كنگ چيني وانگليسي است اما زبان رسمي و اداري آن فقط انگليسي است. از نظر مذهبي بيشتر مردمان اين كشور پيروان بودا ، كنفسيوس و تائوهستند و بقيه مسيحي ، مسلمان ، هندو و سيك مي باشند . ازسال 1843 تا سال1997 ، هنگكنگ مستعمرهانگليس بود و از سال 1997 شكل حكومتي آن به صورت منطقه اداري ويژه چين است .
بمباران برلين :
در چنين روزي در سال 1944 ميلادي و در طول جنگ جهاني دوم ، بريتانيا بيش از 2300 بمب بر سر برلين ريخت . اين بمباران به تلافي بمباران هاي پيشين ارتش نازي بر سر متفقين بوده است .
يك ميليون بي كار :
در چنين روزي در سال 1972 ميلادي شمار افراد بي كار در بر يتانيا به بيش از يك ميليون نفر رسيد .
ساخت تونل زير آب (چونل ) :
در چنين روزي در سال 1986 ميلادي بريتانيا و فرانسه نقشه هايشان را براي ساخت تونل زير آب اين اين كشور اعلام كردند .
شبيه سازي حيوان :
در چنين روزي در سال 1998 ميلادي محققين آمريكاي اعلام كردند كه گوسفندي را شبيه سازي كرده اند كه ممكن شير دارويي توليد نمايند .
كيفرخواست عليه پينوشه :
در چنين روزي در سال 1998 ميلادي يك قاضي شيليايي با اعلام كيفر خواست عليه ديكتاتور سابق اين كشور آگوستينو پينوشه به اتهام نسل كشي انسان ها موافقت كرد .
وضع مقرارت محدود كننده بر اينترنت :
در چنين روزي در سال 1999 ميلادي سرويس هاي خبري چين اعلام كردند دولت چين تنگناهاي جديد و سختي را در باره استفاده از شبكه جهاني اينترنت مقرر كرده است . هدف عمده اين قواعد جديد، محدود تر كردن كافي نت ها بود .
تركيه ، يونان... !:
در چنين روزي در سال 2000 ميلادي تركيه و يونان پنج توافق بر رعايت قواعد حسن همجواري ميان خود امضا كردند .
پادشاهي در لهستان :
در چنين روزي در سل 1320 ميلادي دوك والديسلاو بوكيتيك پادشاه لهستان شد .
صلح كانرود :
در چنين روزي در سال 1613 ميلادي قرار داد صلح كانرود ، به جنگ كالمار بين دانمارك و سوئد پايان داد.
پايان سيزده سال جنگ :
در چين روزي در سال 1667 ميلادي معاهده آندرو سوفو به جنگ سيزده ساله لهستان و رو سيه پايان داد .
بخشي از امپراطوري قديم :
در چنين روزي در سال 1921 ميلادي تركيه اعلام كرد كه بخش باقيمانده ار امپراطوري عثماني خواهد بود .اين كشور پس از ظهور آتاتورك ، قرار داد لوزان را منعقد ساخت وبا پس گرفتن برخي نواحي اشغالي ( كه در كنفرانس ورساي از اين كشور اخذ شده بود ) نام خود را از عثماني به تركيه تغيير داد .
پيمان پكن :
در چنين روزي در سال 1925 ميلادي اتحاد جماهير شوروي سابق و ژاپن پيمان پكن را منعقد ساختند . بر اساس اين پيمان سيشل به اتحاد جماهير شوروي بازمي گشت .
ريشه كني يهوديان :
در چنين روزي در سال 1939 ميلادي هيتلر به پارلمان اروپا اعلام كرد تا نقشه اي براي ريشه كن كرديان يهوديان اروپايي تهيه كنند .
تحريم المپيك :
در چنين روزي در سال 1980 ميلادي جيمي كارتر رييس جمهور وقت آمريكا و در ميانه جنگ سرد ميان دو كشور ايالات متحده آمريكا و اتحاد جماهير شوروي ، المپيك مسكو را تحريم كرد.
كودتا در لسوتو :
در چنين روزي در سال 1986 ميلادي ژنرال ارشد لخانيا و نخست وزير ليبو جاناتان دست به يك كودتاي نظامي در لسوتو زدند .
روز مادر بزرگ در بلغارستان :
همه سال چنين روزي در بلغارستان به عنوان روز مادر بزرگ گرامي داشته مي شود .
روز ارتش ملي در مالي :
همه ساله چنين روزي به عنون روز ارتش ملي در مالي گرامي داشته مي شود .
تولدماتياس كورون :
در چنين روزي در سال 1443 ماتياس كورون يكي از شاهان هنگري ( مجارستان ) به دنيا آمد . وي از بيست سالگي ،سلطنت مستقل و مستبدانه خود را آغاز نمود .ماتياس كورون در جنگهاي بسياري عليه امپراتوري عثماني شركت كرد .
تولد ژان هانري فابر :
در چنين روزي در سال 1823 ژان هانري فابر حشره شناس فرانسوي متولد شد . وي پس از تحصيلات تنها به تحقيق در باره زندگي حشرات پرداخت كه امروزه تحقيقات وي در رشته حشره شناسي به عنوان منابع در سي مورد استفاده قرار مي گيرد .
تولد محمد عبدالخالق حسونا :
در چينن روزي در سال 1992 ميلادي حسونا رهبر اتحاديه عرب در گذشت . اوج فعاليت هاي سياسي وي وي بين سالهاي 1952 تا 1972 است.
تولد ماكس آدلر :
در چنين روزي در سال 1873 ميلادي ماكس آدلر جامعه شناس سوسياليست به دنيا آمد . وي معتقد بود زماني تمامي ملل جهان به نظام سوسياليستي راي خواهند داد .
تولد ديويد لينچ :
در چنين روزي در سال 1946 ميلادي ديويد لينچ فيلمساز آمريكايي به دنيا آمد .فيلمهاي "جاده ماللهند" و" بزرگراه گمشده " از عناوين مهمترين آثار اويند .
تولد آندره ماري آمپر :
درچنين روزي درسال 1775 ميلادي آمپر فيزيكدان بر جسته فرانسوي به دنيا آمد . وي توانست الكترو ماياتيزم را كشف كند . وي دانشهاي رياضي و آمار را براي مشاهده و اندازه گيري وقايع طبيعي ، استفاده مي كرد.آمپر در ادامه كار خود رابطه بين الكتريسيته و مغناطيس را ارائه كرد و همچنين شيوه جديدي را براي طبقه بندي عناصر شيميايي ابداع نمود .واحد جريان الكتريكي به افتخار اين دانشمند آمپر نهاده شده است . وي در سال 1836 ميلادي دار فاني را وداع گفت .
تولد ارسطو اوناسيس :
درچنين روزي در سال 1906 ميلادي اوناسيس به دنيا آمد.وي يكي از ثروتمند ترين مردم جهان بود كه ثروت نجومي وي هنوز نيز در ميان افواه عام و خاص شهره است .
نظر شما