شهریار خسروی، شاعر ومحقق ادبی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: کتابی که در حال حاضر آماده انتشار دارم، درباره شعر اجرایی است که مبحثی در تقابل با جریانهای شعری آوانگارد دهههای 40 و 70 است. این کتاب را میتوان به طور مشخص، نقد گفتمان شعر حجم دانست. وقتی آوانگاردیسم وارد زبان شعر ما شد و فضای شعر دهه 70 را به خود اختصاص داد، گفتمانی را هم بر ضد خود ایجاد کرد.
وی افزود: به نظرم بعد از این دوران، بزرگترین بحرانی را که شعر فارسی با آن روبرو شد، داشتیم؛ چون دیگر خلاقیت در شعر از بین رفته بود. به نظرم این قدر بحران رهبری و نبود گفتمان غالب در دهه 80 وجود داشت که میتوان این دهه را بحرانزدهترین دهه شعر فارسی دانست.
خسروی گفت: شعر اجرایی قرار است با نقد بنیادین شعر دهه 40 و 70 یک گفتمان تازه ارائه بدهد که تقیدش را به کاغذ از دست بدهد و لحن و اجرا در آن مشخصتر بشود یا حتی بیشتر به حضور مخاطب وابسته شود. در نیمه ابتدایی، جریانهایی داشتیم که دیگر نمیخواستند آوانگارد باشند. از تقابل این جریانها، شعر اجرایی در نیمه دوم این دهه متولد شد.
شاعر مجموعه «روایت تورانی شاهنامه» ادامه داد: کتاب را میتوان به دو قسمت کلی تقسیم کرد که قسمت اول آن نقد گفتمانهای شعر فارسی و بررسی آینده آنهاست. قسمت دوم هم مقایسهای است بین شعر اجرایی و صوتی با آنچه که به اسم پرفورمنس پوئتری در شعر آمریکا معروف است. سعی کردم در این بخش کتاب، تفاوتها را برجسته کنم؛ نه این که به شباهتها بپردازم. عنوان فعلی کتاب، «مقدمه بر شعر اجرایی و مسالهساز بحرانی شعر فارسی» است.
وی گفت: نگارش کتاب تمام شده است و با حجمی حدود 150 صفحه کاملاً شامل بحثهای ادبی است. اگر هم موضوعی اجتماعی در کتاب مطرح شده باشد، مرتبط با مسائل ادبی است. از این نظر فکر نمیکنم در روند کسب مجوز مشکلی داشته باشد. توافق با ناشر منوط به کسب مجوز کتاب است. بنابراین منتظر خواهم بود تا کتاب مجوز بگیرد و بعداً درباره ناشر آن صحبت کنم. با این اوصاف حدس میزنم کتاب تا 3 ماه دیگر منتشر شود.
این محقق درباره اثر دیگرش گفت: «مقدمات پژوهشی شعر نو پس از انقلاب 57» هم در حال حاضر در ارشاد است و در انتظار اخذ مجوز چاپ به سر میبرد.
نظر شما