۱۸ دی ۱۳۹۰، ۸:۱۰

گزارش خبری/

ناکامی طرح تبدیل اراضی شیبدار در گلستان/ روستاییان همکاری نمی کنند

ناکامی طرح تبدیل اراضی شیبدار در گلستان/ روستاییان همکاری نمی کنند

گرگان - خبرگزاری مهر: در حالیکه 280 روستا از مجموع هزار روستای گلستان مشمول اجرای طرخ اراضی شیبدار هستند ولی مسائلی مانند عدم همراهی مردم، معضل خرده مالکی و کمبود اعتبار، اجرای این طرح ملی را با ناکامی مواجه کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، نگرشهای سنتی، نداشتن آموزش، ناآشنایی با مزایای طرح تبدیل اراضی شیبدار، خرده بودن قطعات اراضی از جمله مشکلاتی است که اجرای طرح تبدیل اراضی شیبدار در گلستان را با موانع اساسی روبرو کرده است.

بر اساس اعلام کارشناسان برای تبدیل اراضی شیدار استان به بیش از 1800 میلیارد ریال اعتبار نیاز است و باید روند اجرای این طرح شتاب بیشتری یابد.
 
تاکنون حدود 20 هکتار از اراضی شیبدار استان به باغات مثمر تبدیل شده است و از این تعداد بیش از سه هزار و 239 هکتار باغ در سالجاری اراضی شیبدار استان ایجاد شده است.

از این مقدار هزار و 547 هکتار زیتون هزار و 607 هکتار گردو و 82.8 هکتار فندق نهالکاری آن در قالب دو طرح طوبی و اراضی شیبدار انجام گرفته است.

به تاکید کارشناسان، باید این اراضی شیبدار به باغات مثمر تبدیل شود تا از این شرایط بهتر استفاده شود و با اجرای این طرح می توانیم، آبهای سطحی را بهتر ساماندهی کنیم.
 
به باور آنها، چاره ای نداریم به سمتی برویم که اراضی شیبدار را ساماندهی کنیم و درآمد کشاورزان را افزایش دهیم.

در حال حاضر، فرسایش خاک زمین های شیبدار و  ورود رسوب سالانه خسارتهای زیادی به تاسیسات آبی استان وارد می کند، از اینرو، تسریع در اجرای این طرح ضروری است.
  
 طرح اراضی شیبدار گلستان از سال 82 کلید خورد و مقرر بود در سال 89 به پایان برسد و این طرح که سال قبل راکد مانده بود دوباره از سر گرفته شد.

مجری طرح تغییر کاربری اراضی شیبدار گلستان گفت: تاکنون طرح تغییر کاربری اراضی شیبدار و کم بازده در 210 روستای استان اجرا شد.

امرالله ممشلو افزود: در مدت کمتر از هشت سال از شروع اجرای این طرح 20 هزار هکتار باغات مثمر ( زیتون ، گردو ، فندق ، توت و ...) در اراضی شیبدار و کم بازده استان اجرا شد.

وی اظهار داشت: 11 هزار نفر در اجرای این طرح در مناطق مختلف استان مشارکت داشتند.
 
مجری طرح تغییر کاربری اراضی شیبدار گلستان گفت: کاربری نامناسب و کم بازده از اراضی زراعی شیبدار و بهره برداری نامناسب از این زمینها که در گذشته صورت می گرفت، باعث بروز سیل و خسارتهای فراوانی به مناطق روستایی و شهری شده است.
 
 
ممشلو افزود: اراضی شیبدار و کم بازده غیر جنگلی همه ساله با انجام عملیات زراعی نادرست مورد تخریب قرار می گیرند.
 
این مسئول عنوان کرد: طرح تغییر کاربری اراضی شیبدار از نظر فنی، مفید و ضروری به نظر می رسد و از نظر اقتصادی نسبت به کشت محصولات زراعی کم بازده  به ازای هر هکتار باغ درآمد خالص سالیانه هشت برابر پیش بینی شده است.
 
وی گفت: علاوه بر این کاهش خسارت ناشی از فرسایش سالیانه خاک را هم می توان به آن اضافه کرد.  
 
مجری طرح تبدیل شیبدار به باغات مثمر گلستان گفت: با روند فعلی و مدیریت کنونی به نظر می رسد 50 سال طول می کشد که تمامی اراضی شیبدار استان به باغات مثمر تبدیل شود.

ممشلو افزود: گونه های زیتون، گردو، فندق و توت از گونه های پیشنهادی برای استفاده در اراضی شیبدار است و در حال حاضر این طرح در بیش از 20 هزار هکتار از اراضی شیبدار استان اجرایی شده است.
 
ممشلو عنوان کرد: تاکنون 21 میلیارد تومان برای اجرای این کار در استان هزینه شده است.
 
وی گفت: قرار بود طی یک برنامه 7 ساله از ابتدای سال 82، بیش از 75  هزار هکتار از اراضی شیبدار استان به باغات مثمر تبدیل شود.
 
ممشلو گفت: مشکل اصلی در اجرای این طرح مشکل تأمین آب برای باغات و وجود مزارع لم یزرع و کم بازده است.
 
وی عدم همراهی مردم با اجرای این طرح  را نیز یکی دیگر از مشکلات اجرای این طرح بر شمرد.
 
مجری طرح تبدیل اراضی شیبدار به باغات مثمر گفت: این طرح با هدف جلوگیری از تخریب و فرسایش و حفظ منابع آبی و خاکی در سطح ملی در استان های مختلف اجرا می شود.
 
به گزارش مهر، از دو میلیون و 100 هزار هکتار وسعت استان تنها یک چهارم آن به دلیل نوع خاک بخش کشاورزی است و 43 درصد خاک استان نیز مرتع و بدون استفاده است.

همچنین 450 هزار هکتار نیز جنگل است که جنگلهای استان نیز در نوع خود بی نظیر هستند.
کد خبر 1503716

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha