۲۲ دی ۱۳۹۰، ۹:۴۵

هفت روز با پرده نقره ای/

معرفی آثار بخش مسابقه فیلم فجر/ تعطیلی موقت خانه سینما

معرفی آثار بخش مسابقه فیلم فجر/ تعطیلی موقت خانه سینما

سینما ایران در هفته گذشته با خبرهایی در ارتباط با جشنواره فجر و انحلال خانه سینما روبرو بود. به طوریکه همزمانی این دو اتفاق روزهای دی ماه سینمای ایران را پر حاشیه کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، اخباری درباره انحلال خانه سینما، معرفی فیلم های بخش مسابقه سینمای ایران جشنواره فجر و حاشیه های آن،  آغاز اکران یک فیلم کودک، جایزه ای دیگر برای فرهادی، فیلم تمام نشده ای که در بخش مسابقه قرار دارد، رد درخواست پروانه ساخت کیومرث پور احمد، عذر خواهی یک بازیگر و... از اخبار هفته گذشته سینمای ایران بود.

- خانه سینما با تصمیم هیات مدیره تا برگزاری دادگاه تعطیل شد. این خبری مهمی بود که اول هفته منتشر شد و حاشیه های زیادی به همراه داشت. با این اتفاق 9 سینماگر از جمله مجید مجیدی، احمدرضا درویش، ابراهیم حاتمی کیا، مجتبی راعی، حسن برزیده، کمال تبریزی، رضا میرکریمی، محمدرضا هنرمند و منوچهر محمدی نامه ای را درباره انحلال خانه سینما منتشر کردند.

در ادامه همچنین احمد توکلی رئیس مرکز پژوهش های مجلسدر گفتگویی با خبرگزاری مهر با انحلال خانه سینما مخالفت کرد. البته اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نظرات مثبتی درباره انحلال داشتند. همچنین عزت الله انتظامی نیز در یادداشتی که در اختیار خبرگزاریها قرار داد که در بخشی از آن امده بود: بیایید عاقلانه بیاندیشیم، اگر گوشه‌ای از ساختمان خانه سینما به علتی احتیاج به تعمیر دارد... شما را به خدا قسم، همه بنا را خراب و نابود نکنید...

اما روز 21 دی ماه تاریخ برگزاری دادگاه خانه سینما فرار رسید و فرهاد توحیدی رئیس هیات مدیره در گفتگویی به خبرنگارمهر گفت: وزارت ارشاد شکایت خود از خانه سینما پس گرفته است و روز گذشته برای ارائه توضیحاتی به دادگاه رفته اند. ما نیز امروز در تاریخ برگزاری دادگاه حضور پیدا کردیم و با رئیس دادگاه صحبت داشتیم. ایشان بر اساس وقتی که دیروز در اختیار شاکی خانه سینما قرار داده بود، به صحبت های ما نیز توجه کردند. ما درباره مسائل کلی سینما و ماهیت اختلافات پیش آمده گفتگو کردیم. 

وی افزود: ایشان معتقد بودند بهتر است مشکلات پیش آمده از راه گفتگو حل و فصل شود. همچنان منتظر رای دیوان عدالت اداری هستیم تا وضعیت مشخص شود. فعالیت خانه سینما تا اعلام این رای متوقف است.

در همین ارتباط درست چند ساعت پس از انتشار این خبر مدیرکل حقوقی وزارت ارشاد توضیحاتی ارائه کرد، در این گفتگو آمده است:چون اقدام به طرح دعوی توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مدتی قبل صورت گرفته بود و متعاقبا شورای فرهنگ عمومی اعلام کرد که تشکل موسوم به خانه سینما غیر قانونی بوده وهیات نظارت نیز هیچگونه مجوزی برای تشکیل خانه سینما صادر نکرده است لذا این وزارتخانه دستور انحلال این تشکل را صادر کرده که هم اکنون این دستور مراحل اجرایی خود را طی می کند. به همین دلیل دیگر نیازی به رسیدگی در دادگاه عمومی وجود نداشته و دادخواست مسترد شد.

رئیس دیوان عدالت اداری با بیان اینکه شکایت خانه سینما از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به یکی از شعب این دیوان ارجاع شده است، گفت: درخواست صدور دستور موقت برای جلوگیری از انحلال خانه سینما قبل از رسیدگی به پرونده از سوی شعبه مربوط پذیرفته نشده است. 

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدجعفر منتظری در اینباره افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اقدامی خانه سینما را منحل کرده است و خانه سینما به همین دلیل به دیوان عدالت اداری شکایت کرده است. این شکایت به شعبه‌ای در دیوان ارجاع شده و در حال تبادل لایحه و رسیدگی است تا معلوم شود آیا وزارت ارشاد می‌توانسته چنین اقدامی را انجام دهد یا خیر. وی با بیان اینکه هنوز به این پرونده رسیدگی ماهوی نشده است، گفت: خانه سینما درخواست دستور موقت برای جلوگیری از انحلال این نهاد را به شعبه داده، ولی شعبه این درخواست را نپذیرفته است.
 
رئیس دیوان عدالت اداری با اشاره به اینکه رسیدگی به این پرونده نیاز به زمان دارد،‌ گفت: بعد از تبادل لوایح به پرونده رسیدگی شده و ان‌شاءالله نتیجه آن اعلام خواهد شد.
 
- در کنار حاشیه های خبر انحلال خانه سینما روز شمار جشنواره فیلم فجر امسال نیز آغاز شده است. در اواسط هفته طبق قرار قبلی محمد خزاعی دبیر جشنواره فجر 20 دی ماه فیلم های بخش مسابقه سینمای ایران اعلام شدند. از میان این آثار می توان به "نارنجی پوش" داریوش مهرجویی، "زندگی خصوصی" حسین فرهبخش، " در انتظار معجزه" رسول صدر عاملی، "رضا هر گز نمی خوابد" رضا عطاران، "برف روی کاجها" پیمان معادی، "پذیرایی ساده" مانی حقیقی، "یک عاشقانه ساده" سامان مقدم، "پل چوبی" مهدی کرمپور و... اشاره کرد.
 
با انتشار این خبر بازار حاشیه ها، فیلم های توقیفی و ممیزی داغ شد. فیلم هایی همچون "پریناز" بهرام بهرامیان، "پنهان" مهدی رحمانی، "سه و نیم" نقی نعمتی، "بی خود و بی جهت" عبدالرضا کاهانی، "بغض" رضا درمیشیان و "زندگی خصوصی آقاو خانم میم"، "آزاد راه" عباس رافعی و "خود زنی" احمد کاوری که از آثار مهم جشنواره امسال بودند با ممیزی و حتی توقیف روبرو شدند. اما این اخبار در حتی شنیده ها و گفتگو با اعضای هیات انتخاب است و هنوز در این ارتباط مدیر اداره کل نظارت و ارزشیابی و معاون امور سینمایی اظهار نظری نکردند.
 
حمید نعمت الله یکی از اعضای هیات انتخاب جشنواره فیلم فجر در این ارتباط در گفتگویی ب خبرگزاری مهر گفت:تلاش کردم بدون هرگونه ملاحظه‌ای آثار را ارزیابی کنم. با حضور تعدای از فیلم‌ها در بخش مسابقه مخالفم و به نمایش تعدای از آثار خارج از مسابقه اصرار داشتم. بهتر است اداره نظارت و ارزشیابی شفاف‌سازی کند و پاسخگوی غیبت برخی فیلم‌ها باشد. بنده علاقمند بودم فیلم "پریناز"در بخش مسابقه حضور داشته باشد. اما گفتند "پریناز" در ارشاد مشکل نظارتی دارد. این وضعیت درباره تعداد دیگری از فیلم نیز وجود داشت. بهتر است اداره نظارت و ارزشیابی ارشاد در این ارتباط پاسخگو باشد.
 
جواد طوسی نیز در گفتگوی دیگری با یکی از سایتها عنوان کرده:هیات انتخاب در مورد اکثریت فیلم ها  انتخابهایش را داشت و مسئولیت این انتخاب ها را به عهده می گیرد . اما در مورد سه فیلم مسائل و محدودیت هایی ایجاد شد که به هیئت انتخاب ربطی نداشت. این سه فیلم عبارتند از:"پرینار"(بهرام بهرامیان)، "بی خود و بی جهت"(عبدالرضا کاهانی) و "سه و نیم" (نقی نعمتی) . به جز این سه فیلم باقی فیلم ها  به دلایل کیفی در بخش مسابقه حضور ندارند و مشکل نظارتی نداشتند. هر چند همه اعضا هیات انتخاب هم روی این سه فیلم توافق نداشتند اما مشکل اصلی این فیلم ها مربوط هیئت انتخاب نمی شد.
 
طوسی در ادامه افزود:از نظر هیئت نظارت بعضی شخصیت ها خود به خود نگاه کارگردان را شائبه برانگیز کرده بود که با اصلاحیه هم قابل حل نبود. به طور مثال در فیلم پریناز شخصیت اصلی که از اول تا آخر فیلم حضور دارد و در بی خود و بی جهت شخصیت مکمل فیلم شامل این نگاه شدند. شخصیت هایی که حذفشان به کلیت فیلم لطمه می زد. هر چند تعدادی از اعضا این نظر را داشتند که فراتر از این شخصیت ها باید پیام و نگاه کلی فیلم و زبان سینما در این آثار در نظر گرفته شود. به طور کلی در مورد این سه فیلم فراتر از هیات انتخاب مصالح دیگری که ربطی به این هیئت نداشت در نظر گرفته شد.
 
طوسی در ادامه درباره غیبت فیلم هایی مثل "تهران 1500" گفت: تصمیم گرفتیم تعدادی از فیلم های اول مثل همین فیلم در بخش نگاه نو نمایش داده شود و فیلم پیمان معادی هم چون تعداد قابل توجهی از هیات انتخاب از نظر کیفی و ساختاری آن را پسندیدند وارد بخش مسابقه شد. فیلم "کلاه قرمزی و بچه ننه" هم کیفیت حضور در این بخش را نداشت. به طوری کلی غیر سه موردی که اشاره کردم بقیه تنها به دلایل کیفی در بخش مسابقه حضور ندارند.
 
- یکی از نکات جالب توجه این دوره از جشنواره فجر است فیلم "محرمانه تهران" مهید فیوضی است. این فیلم با وجود اینکه در بخش مسابقه سینمای ایران پذیرفته شده است. اما فیلمبرداری ان هفته دیگر به پایان می رسد! این یکی از موارد استثنایی جشنواره فجر است که برخی از هیات انتخاب ان درباره بی کیفیتی فیلم ها صحبت می کنند. چطور می شود فیلمی که هنوز فیلمبرداری آن به اتمام نرسیده درباره کیفیت آن اظهار نظر کرد و حتی رای صادر کرد.

- اکران عمومی فیلم "مامان بهروز منو زد" از روز چهارشنبه 21 دی ماه در آزاد آغاز شد. این فیلم در جشنواره کودک مورد استقبال قرار گرفت. در این اثر حمید لولایی، رضا ناجی، فلور نظری، رامین ناصرنصیر، کیانوش گرامی، احمدرضا اسعدی، غزاله جزایری، خشایار راد، ابوالفضل همراه، علیرضا مظفری، سالار سعیدی، علی افشاری، نیما جعفری، مجید شهریاری، آیدین ختایی و نیما نکیسا (دروازه‌بان ملی‌پوش سابق کشور) بازی می کنند. 

"مامان بهروز منو زد" داستان زندگی نوجوانی به نام بهروز را روایت می‌کند که برای به دست آوردن خواسته‌های خود مجبور است در تیم فوتبال مدرسه حضور یابد، اما... تهیه‌کنندگی این فیلم برعهده مرحوم محمدباقر آشتیانی بود که بعد از درگذشت وی حسین صابری سرپرستی فیلم را به عهده گرفت.

- "جدایی نادر از سیمین" ساخته اصغر فرهادی و نماینده سینمای ایران در اسکار 2012 ، جایزه بهرتین فیلم خارجی زبان را از منتقدان فیلم دنور امریکا دریافت کرد. این چندمین جایزه این فیلم سینما است.

- کیومرث پور احمد چندی پیش درخواست پروانه ساخت "پرونده باز است" را به اداره نظارت ارشاد ارائه کرده است و با مخافلت روبرو شده است. این فیلم قرار بوده اولین تجربه بهرام رادان در مقام تهیه کنندگی باشد. آخرین فیلم پرو احمد "اتوبوس شب" بود که حدود چهار سال پیش به نمایش در امد.

- با حمایت مهتاب کرامتی سفیر حسن نیت یونیسف در ایران، حسن فتحی کارگردان برجسته سینما و تلویزیون جایزه نقدی 100 میلیون ریالی خود را که در جشنواره جام‌جم برای بهترین کارگردانی کسب کرده بود، به کودکان سومالی اهدا کرد.
 

کد خبر 1507685

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha