۲۶ دی ۱۳۹۰، ۹:۱۷

جوانبخت در گفتگو با مهر:

الگوی مصرف انرژی در مراکز پزشکی اصلاح شود

الگوی مصرف انرژی در مراکز پزشکی اصلاح شود

اصفهان - خبرگزاری مهر: نماینده اصفهان در مجمع عمومی نظام پزشکی کشور گفت: مراکز پزشکی می‌توانند با وضع قوانین و مقررات خاص در بخش انرژی به اصلاح الگوی مصرف انرژی دست یابند که بخش عمده این قوانین شامل تشکیل گروه‌های کاری، تهیه برنامه‌های سازمانی و منطقه‌ای برای کارایی انرژی است.

به گزارش خبرنگار مهر، نقش عدالت در الگوی صحیح مصرف در مراکز پزشکی که به ندرت از سوی مسئولان بهداشت و درمان مطرح شده است. در گفتگویی که با مسعود جوانبخت، نماینده اصفهان در مجمع عمومی نظام پزشکی کشور صورت گرفت به تفصیل به آن پرداختیم که به شرح ذیل آمده است.

- چه اقداماتی باید در حوزه بهسازی فرهنگ مصرف انرژی در مراکز پزشکی انجام بگیرد؟

بهسازی فرهنگ مصرف انرژی از راه‌های مختلف به دست می‌آید که ارتقای آگاهی‌های عمومی کارکنان پزشکی در مورد انرژی‌های اولیه، راهنمایی و هدایت آنها در راستای مصرف منطقی و به موقع انرژی و بهبود فرهنگ استفاده از وسایل و تجهیزات (دانش فنی) مصرف‌کننده انرژی از این جمله‌اند.

رعایت اصول بهره‌برداری صحیح و نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه وسایل مصرف‌کننده انرژی، آگاهی کارکنان از روش‌های صرفه‌جویی انرژی در راستای کاهش تلفات آن و اجرای مدیریت صرفه‌جویی انرژی در واحدها برای بررسی نحوه مصرف انرژی در سازمان و کاهش اتلاف منابع انرژی با به کار گیری آموزش‌های تخصصی از دیگر اقدامات انجام شده برای بهسازی فرهنگ مصرف انرژی است.

- به منظور دستیابی به الگوی صحیح مصرف در مراکز بهداشتی و درمانی چه کارهایی باید صورت بگیرد؟

الگوى مصرف هر جامعه نقشى تعیین‌کننده در تخصیص منابع تولید، نوع کالاهاى تولیدى و شیوه توزیع آنها دارد.

تخصیص بهینه منابع براى تولید کالاها و ارائه خدمات به منظور تأمین نیازهاى ضرورى و حیاتى جامعه و رفع فقر و محرومیت، تا حد زیادى به شناخت الگوى صحیح مصرف و حاکمیت آن بستگى دارد و این امر مبتنى بر جهت‌دهى معقول و منطقى به افکار، عقاید، آداب و رسوم و ارزش‌هاى مورد قبول جامعه یا به طور خلاصه، فرهنگ عمومى مردم است.

شناسایى نیازهاى واقعى و رعایت اعتدال و صرفه‌جویى در بهره‌بردارى از امکانات را «الگوى صحیح مصرف» می‌گویند.

- به نظر شما ضرورت اتخاذ الگوى صحیح مصرف در حوزه بهداشت تا چه اندازه‌ای است؟

اگر وضعیت جامعه به گونه‌اى باشد که افراد را به سمت مصرف هرچه بیش‌تر سوق دهد، بخش اعظم منابع درآمد جامعه به مصرف اختصاص مى‌یابد و روشن است که در چنین وضعیتى از سطح پس‌انداز کل، کاسته و زمینه مناسب براى سرمایه‌گذارى فراهم نمى‌شود.

این مسئله کاهش تولید و فقر اجتماعى را به دنبال مى‌آورد و ضعف اقتصادى نیز زمینه فقر فرهنگى و انحطاط اجتماعى را فراهم مى‌کند.
 
- الگوی مصرف حاکم بر جامعه باید به چه صورتی اجرایی شود؟

الگوى مصرف حاکم بر جامعه مى‌تواند به تخصیص بهینه منابع و نحوه به کارگیرى عوامل تولید کمک کند، به گونه‌اى که در برگیرنده نیازهاى ضرورى و اساسى باشد و با اولویت‌بندى و تشخیص میزان اهمیت هر یک زمینه لازم را براى استفاده منطقى از امکانات فراهم آورد.

در هیچ جامعه‌اى فراوانى مطلق وجود ندارد و عوامل تولید با محدودیت و کم‌یابى نسبى مواجه مى‌شوند.

- عدالت در مصرف انرژی باید چگونه اجرایی شود؟

عدالت مفهومی است که به عنوان بستر و خاستگاه بسیاری از ارزشها و مفاهیم دیگر زندگی فردی و اجتماعی شناخته شده است.

در واقع عدالت و مصرف به صورت جوهری با یکدیگر در ارتباطند که در این زمینه می­توان به نقش عدالت در تحقق مسئولیت‌پذیری، انسجام بین مردم، همگرایی مردم با مسئولان، کاهش انتظارت مردم از دولت با توجه به مشکلات، چالش‌ها و حساسیت به مسایل اجتماعی از سوی مردم اشاره کرد.

بین مؤلفه‌های عدالت همچون برابری در امکانات و منابع، سیاست­گذاری‌های کارآمد اجتماعی، حاکمیت قانون با مؤلفه­های مصرف همچون نیاز، انصاف، فردگرایی اقتصادی، تعامل تنگاتنگی وجود دارد.

عدالت و اصلاح الگوی مصرف با توجه به شرایط زمانی و مکانی انجام می­گیرد که توجه به لزوم پیشرفت کشور و چالش­های کنونی فرا روی ایران در ابعاد داخلی همچون کمبود بارندگی­ها، بحران بیکاری، کاهش تولید به ویژه  در زمینه اجتماعی مثل افزایش انتظارات و رواج مصرف‌زدگی و ازدواج ضروری است.

توجه به ابعاد خارجی و جهانی مانند بحران در اقتصاد جهانی، تأثیرات جهانی شدن بر افزایش مصرف­گرایی در ایران، تحولات سریع در فناوری­های نوین و ایجاد تقاضا در جامعه که رفع این بحران‌ها در گرو تحول در فرهنگ مصرف و کاهش مصرف­گرایی در جامعه است، از دیگر اقدامات الزامی در راستای اجرای عدالت است.

 - دولت، عدالت در حوزه مصرف انرژی را باید به چه نحوی اجرایی کند؟

در طول سه دهه گذشته دولت­ها تلاش­های همه جانبه­ای برای این مهم انجام داده­اند که یکی از ابعاد عدالت مقوله مصرف بوده که با توجه به برخی از دلایل جهانی و داخلی همچون اتخاذ الگوهای غربی برای توسعه، بی­توجهی به فرهنگ بومی مصرف، سطحی­نگری به موضوع فرهنگی اقتصاد تولیدی و مصرف خردمندانه و مصرف­گرایی در جامعه رواج یافت.

اقدامات مدیریت مصرف شامل چند رده مهم است که آموزش و آگاه‌سازی، ممیزی و باز یافت انرژی از این اقدامات هستند.

تشکیل دوره‌های آموزشی و سمینارها ، انتشار کتاب‌ها و تهیه فیلم‌های آموزشی برای مدیران مراکز پزشکی، راه‌های استفاده درست از وسایل و روش‌های کنترل، نظارت و امکانات بهینه‌سازی مصرف انرژی را به آنها می‌آموزد.

تجربه کشورهای مختلف نشان داده که برنامه‌های آموزش و آگاه‌سازی می‌توانند نقش موثری در کاهش مصرف انرژی و بهینه‌سازی آن داشته باشد و برآوردها نشان داده که اقدامات انجام شده در این زمینه تا 20 درصد انرژی را کاهش داده است.

- اجرای ممیزی انرژی در مراکز پزشکی چیست؟

ممیزی انرژی به روش‌هایی گفته می‌شود که وضعیت یک مرکز پزشکی را از لحاظ مصرف انرژی مشخص می‌کند.

ممیزی انرژی به منظور شناسایی پتانسیل‌های صرفه‌جویی و راهکارهای اجرایی آن در واحدها است.

در مرحله اول اجرای ممیزی انرژی، فعالیتها، محصولات و نوع انرژی‌هایی که به کار می‌رود، روش‌هایی که برای تولید از آنها استفاده می‌شود و دستگاه‌ها و ماشین‌هایی که در آن مشغول به کار هستند، مشخص می‌شود.

در مرحله دوم بررسی می‌شود، چه مقدار انرژی با چه هزینه‌ای در کجا به مصرف می‌رسد، آیا بخشی از این انرژی تلف می‌شود ؟ اگر چنین است دلیل تلف شدن انرژی چیست؟ در کجا یا در کدام دستگاه‌ها و ماشین‌ها این اتلاف انرژی وجود دارد ؟میزان اتلاف چقدر است؟

- میزان شدت انرژی مصرفی ایران در مقایسه با کشورهای دیگر در چه سطح است؟

مطالعات نشان داده که میزان شدت انرژی در کشور تقریبا سه برابر بیشتر از سایر کشورهاست یعنی ما برای آن که محصول مشخصی را در مقایسه با سایر کشورها تولید کنیم سه برابر بیشتر از انرژی استفاده می‌کنیم.

با گذری بر طرح‌های بهینه‌سازی مصرف انرژی در مراکز پزشکی متوجه شدیم که به طور کلی راهکارهای کاربردی غیر قیمتی اصلاح الگوی مصرف انرژی در پنج بخش ارائه می‌شود.

جایگزینی انرژی الکتریکی با سایر انرژی‌ها در محیط مصرف، ایجاد انگیزه و رغبت کارکنان در سمت باروری روحیه همبستگی، وفاق، مشارکت و احساس مسئولیت اجتماعی به عنوان تلقیات و باورهای ارزشی در جامعه یکی از این راهکارهای است که سازمان باید در یک برنامه گسترده حساس سازی، میزان اتلاف منابع انرژی را به اطلاع کارکنان برساند.

- برای کاهش مصرف انرژی باید چه اقداماتی انجام داد؟
 
اقداماتی که می‌تواند برای کاهش مصرف انرژی پیشنهاد داد باید در استفاده از تکنولوژی‌های جدید و مواد اولیه بهتر و سازگار با محیط زیست  اعلام کرد.

استفاده از لامپ‌های گوگردی که در محیط‌های شهری و هم مراکز پزشکی کاربرد خوبی دارند و از لامپ‌های فلورسنت روشنایی بیشتر و بازده بیشتری دارند.

از جمله ایرادهای این محصولات را سمی بودن ترکیبات گوگرد در اثر شکستن و آلوده کردن محیط زیست بنابراین آن‌ها در یک محفظه شیشه‌ای محکم تعبیه شده‌اند.

نماینده اصفهان در مجمع عمومی نظام پزشکی کشور گفت: استفاده از شیشه‌های دوجداره، پنجره‌های استاندارد و عایق کردن درز پنجره‌ها، استفاده بهینه از مواد و بازیابی آن‌ها ، بهینه‌سازی و افزودن تجهیزات اضافی، یافتن کاربردهای جدید برای موادی که در حال حاضر کاربرد خاصی ندارند و استفاده از انرژی‌های نو و تجدید پذیر از این نوع اقدامات است.   

کد خبر 1508693

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha