۲۴ دی ۱۳۹۰، ۱۱:۵۸

گزارش خبری/

بغض آسمان کرمان ترکید/ شکرگزاری کریمان زیر بارش باران

بغض آسمان کرمان ترکید/ شکرگزاری کریمان زیر بارش باران

کرمان - خبرگزاری مهر: سرانجام پس از ماهها خشکسالی شدید و عدم بارش باران مردم کرمان شاهد نزول باران بودند که موجب حضور گسترده مردم در معابر عمومی و شکرگزاری شد.

به گزارش خبرنگار مهر، یکی از مشکلاتی که استان کرمان طی پانزده سال اخیر با آن مواجه شده است خشکسالی شدید است که تبعات جبران ناپذیری در بخشهای مختلف برای این استان در پی داشته است اما در سال جاری عدم بارشهای جوی در استان کرمان نمود بیشتری پیدا کرده است و در گفتگوی عادی مردم نیز بحثهای خشکسالی و مشکلات ناشی از آن راه یافته است.

گسترش بیماریهای فصلی در کرمان یکی از مهمترین دلایلی است که مردم کرمان از آن به عنوان یکی از تبعات عدم بارش باران و خشکی بیش از حد هوا یاد می کنند اما درنهایت پس از چند ماه خشکسالی در سال جاری مردم شهر کرمان و برخی مناطق دیگر استان روز جمعه شاهد بارش باران بودند.

حضور گسترده مردم زیر بارش باران

این بارش هر چند کوتاه مدت بود اما باعث شد مردم در معابر عمومی شهر حضور یابند و به دلیل بارندگی شکرگزاری کنند این درحالی است که طی ماههای اخیر کرمانیان برای بارش باران دست به دعا برداشته اند و در شهرهای مختلف نماز طلب باران برپا می کنند.

با این وجود نه بحثهای مردمی مهمترین تبعات خشکسالی 15 ساله در کرمان است و نه باران چند ساعته روز گذشته می تواند عوارض عدم بارندگی در استان کرمان را جبران کند، هم اکنون شدت خشکسالی در کرمان به حدی بالا است که استان کرمان در ردیف پنج استان اول درگیر با خشکسالی جای گرفته است.

17 درصد کشور درگیر خشکسالی است

این درحالی است که به دلیل فعالیت سامانه های جوی بارانزا اکثر استانها در سال جاری وضعیت دگرگون شده ای نسبت به سالهای گذشته داشته و از وضعیت خشکسالی خارج شده اند و هم اکنون خشکسالی به صورت بالقوه 17.4 درصد کشور را فرا گرفته است.

این خشکسالی بخشهایی از کرانه خلیج فارس بخشهایی از فارس، کرمان و یزد را فرا گرفته است و درنهایت به خراسان جنوبی خاتمه می یابد و این مناطق استانهایی هستند که برخی شهرهایشان در سال جاری باران ندیده اند.

اما نکته امیدوار کننده در سال جاری این است که بیش از 67 درصد کشور دچار ترسالی هستند و کشور به صورت کلی از درگیری با خشکسالی خارج شده است و به همین دلیل نیز مسئولان کشور از آبگیری وسیع سدهای کشور خبر داده اند با این وجود در این مناطق نیز همچنان به دلیل عدم بارندگی طی سالهای متمادی تالابها، چشمه ها و رودخانه های زیادی هستند که با کمبود شدید آب مواجه هستند و رفع این مشکل در سطح کلان به تداوم بارندگی طی سالهای آینده نیاز دارد.

رفسنجان و انار جز 5 شهر خشک کشور

اما طبق آمارهای منتشر شده بیشترین شهرهای کشور که با خشکسالی مواجه هستند زابل، لار، حاجی آباد هستند و البته در صدر این لیست نیز شهرهای رفسنجان و انار قرار دارند اما در سطح استانها، یزد در مقام اول قرار دارد و میزان بارندگی این یک دوم نسبت به متوسط دراز مدت کاهش یافته است.

در این میان عوارض بارندگی در استان پهناور کرمان هر روز گسترده تر می شود تدوام خالی شدن روستاها استان کرمان از ساکنان و افزایش جمعیت شهرها به دلیل حاشیه نشینی، آبرسانی به بیش از هزار و 200 روستا به صورت سیار، کاهش محصولات کشاورزی و افزایش نرخ بیکاری به خصوص در روستاها از جمله این عوارض است.

کشاورزان کرمانی به صورت خود جوش از برداشت آب خودداری می کنند

برخی کارشناسان از کاهش شدید سطح آبهای زیر زمینی شهر کرمان خبر می دهند بطوریکه برخی از منابع آب در استان کرمان به خصوص در دشتهای رفسنجان، انار، زرند و راور به شدت با افت کیفت و افزایش سختی آب مواجه شده اند به گونه ای که دیگر امکان استفاده از روشهای آبیاری مکانیزه نیستند و کشاورزان به صورت خودجوش به ناچار در برخی ماههای سال برداشت آب از چاههای آب را متوقف می کنند تا مسکنی باشد کوتاه مدت برای تغذیه دوباره منابع آب، با این وجود تا کنون راهکار اساسی برای حل مشکل بی آبی در کرمان انجام نشده است.

هشدار نسبت به نشست دشتها در کرمان

با این وجود حتی سازمان زمین شناسی کرمان به دلیل خالی شدن منابع زیر زمینی از آب و احتمال نشست دشتها در قالب پدیده فرو نشست دشتهای کرمان هشدار داده است و این درحالی است که این امر در کرمان سابقه نیز دارد بطوریکه در گذشته بخش قابل توجهی از دشت اختیار آباد در حومه کرمان به یکباره و در عرض یک شب نشست کرد.

اینکه هم اکنون یکی از مهمترین مشکلات شهر کرمان خشکسالی و عدم بارندگی است امری انکار ناپذیر است که گویی در انبوه وعده های مسئولان کشوری برای حال مشکل آب کرمان در حال فراموشی است.

بارور کردن ابرهای کرمان، انتقال آب از سرشاخه های کارون، انتقال آب از خلیج فارس، اجرای طرح مکانیزه کردن آبیاری کشاورزی از جمله طرحهای اجرا نشده برای حل دراز مدت آب در استان کرمان است که مردم این استان همچنان در انتظار اجرای آنها هستند.

..............................

گزارش: سید مهدی موسوی

 

 

کد خبر 1508954

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha