طولانی شدن شورشهای خیابانی در شهرهای سوریه و ناکام ماندن طرح های اعراب و آمریکا برای سرنگونی بشار اسد، این کشورها را به اتخاذ تاکتیکهای جدیدی مجبور کرده است. فرار سرتیپ ستاد مصطفی احمد الشیخ، فرمانده نیروهای شمال سوریه از ارتش و پیوستن وی به نیروهای شورشی مستقر در ترکیه در چارچوب این تاکتیکها قابل تجزیه و تحلیل است.
از سه ماه پیش تاکنون قطر، عربستان و ترکیه برای ایجاد شکاف میان نیروهای مسلح سوریه، فرماندهان سنی مذهب این کشور را با دادن وعده های مالی به جداشدن از بدنه ارتش سوریه تشویق می کنند.
هدف آمریکا، عربستان، قطر و ترکیه ایجاد ارتشی با شرکت فرماندهان سنی مذهب سوری برای مقابله با ارتش دولتی سوریه است.
مأموریت عربستان و قطر که با هدایت و برنامه ریزی آمریکا و دیگر کشورهای غربی دنبال می شود، چند قطبی کردن جامعه سوریه و در نهایت به حاشیه راندن شیعیان و علویان دراین کشور و قطع محور تهران- دمشق - بیروت است.
اساساً ارتش سوریه دارای بافت دو گانه ای است که در هرم آن ژنرالهای علوی، مسیحی و دروزی و در لایه های میانی و پایین دستی، افسران، درجه داران و سربازان سنی مذهب قرار دارند.نفوذ عربستان ، قطر و مجموعه 14 مارس به رهبری سعد الحریری نخست وزیر سابق لبنان به عمق نیروهای مسلح سوریه یک تاکتیک شیطانی برای ایجاد دو ارتش جداگانه و مقابل هم تلقی می شود. در واقع این سیاستی است که رژیم صهیونیستی در سال 1979 میلادی در مورد ارتش لبنان اتخاذ کرد و شماری از افسران و درجه داران لبنان را به عنوان ارتش مزدور از بدنه نیروهای مسلح لبنان جدا کرد.
در آن زمان سعد حداد یکی از افسران بلندپایه ارتش لبنان از بدنه ارتش این کشور جدا شد و دولت لبنان آزاد را تحت فرماندهی ارتش رژیم صهیونیستی ایجاد کرد. پس از مرگ ژنرال سعد حداد در سال 1984 به جای وی سر لشکر آنتوان لحد، فرماندهی ارتش جنوب لبنان را به عهده گرفت که این مسئولیت را تا سال 2000 زمان فرار ارتش رژیم اسرائیل از جنوب لبنان به عهده داشت .
فرار جمعی از افسران و درجه داران و سربازان از بدنه ارتش سوریه و استقرار آنان در شهر انطاکیه ترکیه فضای نظامی و امنیتی جدیدی را بر کشور بحران زده سوریه حاکم کرده است. گفته می شود شمار زیادی از کماندوهای وابسته به رژیم اسرائیل اکنون در کنار شورشیان سوری در مرزهای مشترک سوریه و ترکیه مستقر شده اند. هدف اسرائیل این است تا پس از سرنگونی احتمالی دولت سوریه از انتقال سلاح ها و موشک های دوربرد سوریه به لبنان جلوگیری کند.
از سوی دیگر مأموریت ناظران اتحادیه عرب تا دو هفته دیگر به پایان می رسد و قرار است این ناظران گزارش نهایی خود را به نبیل العربی دبیرکل اتحادیه عرب تسلیم کنند. در چنین شرایطی اتحادیه عرب نیز ناتوانی خود را از کنترل درگیریهای داخلی سوریه به اطلاع بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد خواهد رساند و در نهایت بحران سوریه وارد مدار بین المللی خواهد شد.
ترکیه نیز به نیابت از سوی ناتو و قطر و عربستان نیز به نیابت از آمریکا و متحدان غربی اش و اسرائیل، امکانات لازم را برای حمله شورشیان نظامی به شهرهای مرزی سوریه فراهم خواهند کرد. هدف این حمله احتمالی، اشغال شهرهای مرزی و تشکیل یک دولت انتقالی و سرانجام ایجاد ناامنی در شهرهای مختلف سوریه برای سرنگونی دولت بشار اسد است. اما با توجه به اینکه اغلب عناصر دستگاه های امنیتی و نیروهای مسلح از علویان تشکیل می شوند، لذا به نظر می رسد هر تلاشی برای سرنگونی دولت علوی بشار اسد با مقاومت علوی ها، مسیحیان و دروزی های سوریه روبرو خواهد شد. ترکیب جمعیتی سوریه به گونه ای است که امکان شکل گیری یک نظام تک قطبی در آینده وجود ندارد و هر تلاشی برای حذف علویان از ساختار قدرت به جنگ داخلی منجر خواهد شد.
نظر شما