به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری بهمن دری معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح سه شنبه 27 دیماه در محل ساختمان فجر این معاونت برگزار شد.
وی در پاسخ به سئوالی درباره درخواستها از جانب برخی ناشران برای حضور در نمایشگاه کتاب تهران گفت: برخی معتقدند اگر 2 کتاب هم در سال منتشر کرده باشند، باید در نمایشگاه حضور داشته باشند. این امکان برای ما به عنوان برگزارکنندگان نمایشگاهی که ظرف محدودی دارد، وجود ندارد.
رئیس نمایشگاه کتاب تهران با اشاره به فعالیت حدود 4000 ناشر در ایران افزود: برخی از ناشران که سررسید و برخی که جزوههای 8 صفحهای هم چاپ میکنند، میگویند کتاب چاپ میکنیم و از ما انتظار دارند در نمایشگاه غرفه داشته باشند. کتاب تعریف دارد؛ 1- دارای مجوز باشد 2- دارای مجوز اعلام وصول باشد.
بهمن دری همچنین از «تلاش سرسختانه با نهادهای دولتی که متقاضی فضای زیادی در نمایشگاه کتاب تهران هستند» از سوی شورای سیاستگذاری این نمایشگاه خبر داد.
وی بار دیگر با تاکید بر اینکه منعی برای حضور کتابهایی که از نیمه دوم سال 1387 به این طرف منتشر شده باشند، در نمایشگاه بیست و پنجم کتاب تهران وجود ندارد، در عین حال از قاطعیت شورای سیاستگذاری این نمایشگاه در برخورد با ناشران متخلف سخن گفت و یادآور شد: به این ناشران که البته تعدادشان معمولاً کم است، اول تذکر لسانی و دوم تذکر کتبی داده میشود و در مرحله آخر غرفهشان بسته میشود.
رئیس نمایشگاه کتاب تهران افزود: به ناشرانی هم که مرجع قضایی برای آنها حکم صادر کرده باشد، اجازه حضور در نمایشگاه داده نخواهد شد.
وی همچنین درباره آخرین وضعیت گزینههای مطرح برای محل دائمی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و اعلام آمادگی مسئولان باغ کتاب برای میزبانی از دوره بیست و ششم آن (سال 1392) در این محل گفت: بعد از پایان نمایشگاه امسال بالغ بر 10 گزینه به ما معرفی شد که هیچکدام از نظر کارشناسی مورد تائید مجموعه کارشناسان ما قرار نگرفت.
دری افزود: از برخی از این مکانها مثل باغ کتاب حتی عکسهای هوایی هم تهیه شد که در بازبینی این عکسها مشخص شد که قطعاً دچار مشکلات ترافیکی و آمد و رفت خواهیم شد.
معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد با اشاره به نیاز نمایشگاه کتاب تهران به حداقل 120 هزار مترمربع، یکی از دلایل منتفی شدن پروژه باغ کتاب را کمبود فضای مورد بهرهبرداری آن (36 هزار مترمربع) عنوان کرد و گفت: حاصل همه بررسیهای ما این شد که این پروژه (باغ کتاب) به نمایشگاه بیست و پنجم وصال نمیدهد و تحت هیچ شرایطی امکان برگزاری این رویداد در آن نیست و ما هم این ریسک را نپذیرفتیم.
رئیس نمایشگاه کتاب تهران همچنین به ظرفیتهای مجتمع امام خمینی (ره) واقع در محدوده پایین مصلی برای تبدیل شدن به محل دائمی این نمایشگاه اشاره کرد و از ارسال نامهای به رئیس جمهور برای تامین اعتبار ساخت این پروژه خبر داد.
بهمن دری گفت: این مکان گزینه مورد نظر ما برای ساخت محل دائمی نمایشگاه کتاب تهران است و در نامه مربوطه هم با قید قیمت و وضعیت پروژه، آمادگی وزارت ارشاد برای ساخت این پروژه و یا حداقل کلید زدن آن و تکمیلش در دورههای بعدی اعلام شده است.
معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد همچنین در پاسخ به سئوالی درباره برنامه ایران برای خرید کتابخانه شخصی جرج جرداق، متفکر و اسلامپژوه لبنانی گفت: پیشنهاد این کار را آقای صلاحی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی به ما داد و اداره تشکلها، مجامع و فعالیتهای فرهنگی ما نظر خود را در این باره اینگونه اعلام کرده که نمیتوان به یکباره همه این کتابها را خریداری کرد؛ چرا که بعضی از آنها را خودمان داریم و بالاخره این آثار باید شناسایی و فهرست شوند.
وی افزود: اگر بودجه این کار از طریق اعتبارات ریاست جمهوری تامین شود، کتابخانه شخصی جرج جرداق در اختیار 3 مرکز قرار میگیرد؛ کتابخانه آستان قدس رضوی، کتابخانه ملی و یا یک مرکز دیگر.
دری در این نشست و در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر، درباره ابهام در مورد مجری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در سال 1391 با توجه به مشکلات موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران، گفت: اگر بررسی کرده باشید، میبینید که در بسیاری از دورهها خانه کتاب هم مجری نمایشگاه بوده است که نمونه نزدیک آن همین امسال (نمایشگاه بیست و چهارم) بود.
وی افزود: وزارت ارشاد دارای موسسات خاصی است و در مورد اینکه چه ارگانی مجری نمایشگاه کتاب تهران باشد هم میتواند از همه ظرفیتهایش استفاده کند. حتی اگر خانه کتاب هم مجری این دوره از نمایشگاه شد، ما از فعالیتها و تلاشهای موسسه نمایشگاههای فرهنگی مستغنی نیستیم کما اینکه در دوره اخیر هم بخش اعظم کار را این موسسه انجام داد.
رئیس نمایشگاه کتاب تهران سال گذشته تاکید کرد: ما برای اینکه اخوت بین موسسههایمان ایجاد شود، همه آنها را برای برگزاری این نمایشگاه دعوت به کار کردهایم.
معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد همچنین با تائید خبر مربوط به برگزاری جلسه هیئت امنای موسسه نمایشگاههای فرهنگی در تاریخ چهارشنبه 28 دیماه برای معرفی هیئت مدیره این موسسه، ابراز امیدواری کرد جلسه مذکور به حد نصاب برسد.
بهمن دری همچنین در جواب به سوال دیگر خبرنگار مهر، درباره برنامههای وزارت ارشاد برای جلوگیری از روند نگرانکننده تعطیلی چاپخانهها و موسسات انتشاراتی و نیز کنترل قیمت کتاب در پی افزایش ناگهانی بهای کاغذ طی ماههای اخیر، ابتدا گفت: ما هم این تاثیر را مشاهده کردهایم و آماری هم داریم که نشان میدهد این تاثیر با شیب ملایمی ادامه دارد.
وی افزود: قطعاً وزارت ارشاد با اقداماتی که با همکاری اتحادیهها انجام میدهد، اجازه نخواهد داد این مسئله زیاد لطمهای به فضای نشر وارد کند. ضمن اینکه معمولاً هر سال تورم 10 تا 15 درصد رشد دارد و امسال هم نسبت به سال قبل تورم بین 13 تا 14 درصد رشد کرده بود.
معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد اضافه کرد: اما اگر این روند طبیعی افزایش تورم به شکلی غیرطبیعی درآید و ادامه پیدا کند، ما جلوی آسیب وارد شدن به حوزه نشر را میگیریم.
بهمن دری از تشکیل کارگروههایی به همین منظور در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد خبر داد و در ادامه از افزایش عناوین کتابهای منتشر شده در هر سال سخن گفت و تاکید کرد: در این شرایط ما به بعضی از ناشران توصیه میکنیم کمتر کتاب چاپ کنند ولی بالاخره چاپ میکنند، چه کارش میشود کرد؟!
نظر شما