دكتر يوسف حجت درگفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر با اشاره به اينكه تجربيات كشورهاي ديگر مانند مكزيك درارتباط با طرح زوج و فرد كردن تردد خودروها در شهر هاي آلوده با شكست مواجه شده است افزود: هيچ منطق يا عقل سليمي حكم نمي كند كه خودرو توليد و به فروش برسانيم و سپس با اجراي طرح هاي اينچنيني اجازه استفاده يا سوار شدن بر آن را به خريداران ندهيم.
وي اضافه كرد: اين طرح فقط قيمت خودرو را به شكل پنهان افزايش خواهد داد زيرا از آنجا كه اجازه استفاده از خودرو را براي تمام سال نمي دهيم فرد با خريدان يك خودروي ديگر ضمن ريختن پول اضافي به جيب خودروسازان، تعداد خودروهاي كشور نيز ظرف مدت زمان كوتاهي به دو برابر افزايش خواهد يافت.
رييس كميته اجرايي كاهش آلودگي هوا با اعتقاد راسخ به شكست حتمي طرح زوج و فرد در صورت اجرايي شدن اذعان داشت: با اين كار فقط حل مشكل را دو سال به عقب انداخته و با مسائل حادتري مواجه خواهيم شد.
به گفته وي بنابر قانون طرح زوج و فرد پلاك خودروها در تهران براي شرايط اضطرار با شاخص آلودگي بالاي 200 است يعني وضعيتي كه برخي فعاليتهاي اقتصادي يا مدارس تعطيل شده وبه سبك كردن بار ترافيكي در سطح شهر نياز است و جدا ازاين خود طرح بر اساس منطقي خاص به مانند طرح ترافيكي ساماندهي داشته باشد.
دكتر حجت با اشاره به سابقه اجراي اين طرح گفت: در گذشته بدنبال اجراي طرح تردد نوبتي خودرو در سطح پايتخت شاهد رشد دستكاري پلاك خودرو توسط رانندگان و تقلب هاي اينچنيني بوده ايم.
معاون محيط انساني سازمان محيط زيست كشور درادامه از رده خارج كردن خودروهاي فرسوده و استفاده بيشتر از وسايل حمل ونقل درون شهري به همراه كاهش تدريجي خودروهاي شخصي را از بهترين راهكار هاي موجود جهت كاهش آلودگي هواي كلان شهرهاي كشور و تهران عنوان وخاطرنشان كرد: در تهران براي كاهش حجم ترافيك ودر نهايت آلودگي هوا به دو هزار دستگاه اتوبوس و افزايش تعداد واگن هاي مترو تا سه برابر موجود نياز داريم.
نظر شما